Meniu
Search
x

Aproape toată țara, sub cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii. Directorul ANM: "Va ploua cât într-o lună întreagă" (Video)

Avertizarea cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii, emisă ieri de meteorologi pentru aproape toată țara, a intrat în vigoare astăzi, la ora 9.00, și este valabilă până duminică dimineață, la ora 3.00. Șefa ANM spune că s-ar putea să plouă în mai puțin de o zi cât într-o lună.

De Veronica Micu la 26.09.2020, 10:08
  • Cantitățile de apă vor depăși 50 - 60 l/mp și izolat 70 - 90 l/mp.
  • În județele unde nu va fi cod portocaliu, va fi cod galben de ploi, vijelii și grindină.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri o avertizare cod portocaliu de vreme severă, pentru cea mai mare parte a ţării. Potrivit specialiștilor, în majoritatea zonelor țării vor fi ploi și vijelii până în dimineața alegerilor locale.

"În zona de munte, precum şi în Maramureş, Transilvania şi local în Oltenia, Muntenia şi Moldova, va ploua abundent şi vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină şi frecvente descărcări electrice)", anunţă ANM, intervalul de valabilitate fiind 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00

Cantităţile de apă vor depăşi 50...60 l/mp şi izolat 70...90 l/mp.

Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a ţării, iar duminică şi în rest.

Un cod galben de furtuni pentru cea mai mare parte a ţării era deja în vigoare de vineri seară.

Directorul ANM: Va ploua în mai puțin de o zi cât într-o lună întreagă

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat, aseară, că România va fi măturată de ploi și vijelii violente, cu cantități de apă care se înregistrează în mod normal într-o lună întreagă.

"Avertizarea de cod portocaliu va intra în vigoare sâmbătă dimineață la ora 9.00 și va fi în vigoare până la duminică la ora 3.00. Vorbim de zona de munte, de Maramureș, de partea de est a Moldovei, areale din Muntenia, din Oltenia, acolo unde cantitățile de precipitații se vor situa frecvent între 50-70, la nivel izolat chiar 70-90 de litri/mp.

Vorbim de intensificări puternice ale vântului, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice. 

Pentru 24 de ore, pentru că din această noapte, de la ora 23.00 și până duminică dimineață la ora 6.00, vorbim pentru toată țara de perioade de instabilitate atmoferică accentuată, avertizate prin codul galben, interval în care vorbim de cantități de precipitații între 20 până la 35 de litri/mp. Trebuie să vorbim și de intensificări ale vântului care se vor situa în general între 55 până la 60 de km/h, în zona montană înaltă 100 - 110 km/h ceea ce înseamnă aproape 24 de ore de interval de instabilitate atmosferică accentuată, mai degrabă specifică anotimpului de vară", a spus Elena Mateescu la Antena 3.

Șefa ANM a mai spus că s-ar putea să plouă în mai puțin de o zi cât într-o lună.

Citește și:

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Aproape toată țara, sub cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii. Directorul ANM: "Va ploua cât într-o lună întreagă" (Video)