Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vremea dă peste cap natura. Luna octombrie, doua cea mai caldă lună din ultima jumătate de secol

Luna octombrie a fost a doua cea mai caldă lună din ultima jumătate de secol. Cu temperaturi ce au tins către 30 de grade nu este de mirare că pomii fructiferi, florile şi arborii decorativi au înflorit. În Bihor, trandafirii au dat boboci pentru a treia oară în acest an, iar castanii și vișinii au chiar şi fructe.

de Redactia Observator

la 04.11.2020 , 17:28

  • În livezile din Luncasprie vișinii au înflorit în urmă cu două săptămâni.
  • În primele zile din noiembrie florile sunt încă pe ram.

Chiar dacă am avut parte de o vara ploioasă, toamna a fost una cu temperaturi blânde, mai ridicate decât cele normale pentru acestă perioadă. Iar asta a făcut ca pomii fructiferi să înflorească din nou. Ba mai mult au chiar şi rod.

În livezile din Luncasprie vișinii au înflorit în urmă cu două săptămâni, atunci când temperaturile au ajuns chiar și la 25 de grade. Chiar dacă bruma a mai căzut pe alocuri, în primele zile din noiembrie florile sunt încă pe ram.

Viorel Bronț: Se repetă, periodic, de trei-patru ani se repetă, poate şi din cauza schimbării temperaturilor. Şi la nuci dacă aţi observat am văzut rămurele noi, crude, tinere

Vezi și

Floarea Bronț: Sigur că la primăvară nu vor mai avea fructe: Nici nucii nu vor face fructe, anul trecut, în toamnă au avut mai multe ramuri tinere şi în primăvară noi nu am avut nicio nucă, îşi consumă seva.

În Oradea şi castanii au înflorit, iar acum au mici fructe.

Localncă: Nu este pentru prima dată, înfloresc şi în septembrie şi în octombrie se schimbă lumea, se schimbă şi natura, probabil.

Nu doar pomii fructiferi se comportă ca în plină primavară, ci și florile. 

Localncă: Şi trandafirii acelaşi lucru au păţit, ca şi florile din vişin, fiind tăiată mereu o floare care se usucă, imediat, de la căldură, e toamnă au dat noi muguri.

Înflorirea târzie a unor plante nu este văzută cu ochi buni de horticultori, care spun că astfel de fenomene pot provoca pagube în agricultură. 

Localncă: Se zice că atunci când înfloresc a doua oară, e toamnă lungă, iarnă grea.

Botaniștii spun însă că anomaliile au legătură cu căldura, care face ca plantele să înceapă un nou ciclu de viață.

Nicolae Hodișan- director Direcția Agricolă Bihor: Este un fenomen care apare o dată la câțiva ani, este un episod anormal, dar nu produce un declin al plantei, încât să afecteze pe termen lung. Se datorează şi temperaturilor prea ridicate sau altor fenomene care induc o stare că cea de desprimăvărare.

Horticultorii îi sfătuiesc pe oameni să îndepărteze crengile înflorite care consumă inutil rezervele plantei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Vremea » Vremea dă peste cap natura. Luna octombrie, doua cea mai caldă lună din ultima jumătate de secol