Antena Meniu Search
x

Alegeri locale 2024. Tot ce trebuie să ştie românii despre votul din 9 iunie, prin care ne alegem primarii

Alegerile locale 2024. La scrutinul de pe 9 iunie sunt aşteptaţi peste 18 milioane de români. Acesta este numărul cetăţenilor înscrişi pe listele de alegători. Dintre aceştia, aproape 900.000 vor vota pentru prima dată. Este vorba despre persoanele care au împlinit 18 ani în intervalul 2020 – 2024.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 10:16

Alegeri locale 2024. Tot ce trebuie să ştie românii despre votul din 9 iunie, prin care ne alegem primarii

La alegerile locale din 9 iunie românii îşi vor alege atât reprezentanţii local, respectiv primarii şi membrii consiliilor locale şi judeţene, cât şi reprezentanţii europeni. Alegerile europarlamentare au fost comasate în 2024 cu cele locale.

Alegeri locale 2024. Cum ne alegem primarii

Primarul unei localităţi se alege prin vot uninominal de către cetăţenii care au reşedinţa pe raza localităţii unde se desfăşoară scrutinul. Potrivit legii, primarii se aleg direct de către cetăţenii cu drept de vot, prin vot uninominal majoritar. Altfel spus, este declarat câştigător candidatul care obţine peste 50% din voturile valabil exprimate. Secţia de votare este organizată de către autorităţi la nivelul localităţii pentru care se alege primarul.

Articolul continuă după reclamă

Votul uninominal este un tip de scrutin practicat şi în Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. Votul uninominal poate fi împărţit în două tururi de alegeri: majoritar relativ şi majoritar absolut. Votul uninominal relativ reprezintă în fapt turul 1 de alegeri. Dacă după acest proces nu există un candidat care să obţină cel puţin 51% dintre voturile valabile exprimate, atunci se merge în turul 2 de alegeri ceea ce reprezintă votul uninominal majoritar absolut. În această fază rămân doar primii doi candidaţi clasaţi după primul tur, iar cel care obţine cele mai multe voturi în această a doua sesiune este declarat câştigător.

Pe acelaşi subiect

Alegeri locale 2024. Tot ce trebuie să ştii despre procesul de votare

Procesul de votare începe la ora 7.00 și se va încheia în aceeaşi zi, la ora 21.00. Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile locale din 9 iunie. Mai exact, au fost depuse și validate 207.389 de candidaturi. În cadrul alegerilor locale din 2024, scrutin care se organizează într-un singur tur, vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene. Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban. În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban - 12,36%. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale din 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă are 100 de ani. De asemenea, doi candidaţi la alegerile locale au 95 de ani, iar alți doi 94 de ani.

Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024

Biroul Electoral Central a centralizat toate candidaturile depuse și validate pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Lista cu toți candidații la alegerile locale 2024 poate fi găsită AICI. Odată descărcat fișierul Excel, puteți filtra candidaturile în funcție de județ/oraș/municipiu/comună/sat, alianța politică/partidul/candidații independenți și funcția: consilieri locali sau primari.

Alegeri locale 2024. Documente necesare pentru a putea vota

La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV. 

Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu
  • pașaportul simplu electronic
  • pașaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Alegeri locale 2024. Cum votezi la alegeri

Primul pas este prezentarea actului de identitate unuia dintre membrii secţiei de votare. Acesta va trece buletinul printr-un dispozitiv pus la dispoziţie de STS pentru a valida actul de identitate. După validare, vei merge către un alt membru al secţiei de votare căruia îi vei mai prezenta încă o dată buletinul, vei semna în lista electorală şi vei primi buletinele de vot alături de ştampilă. Înainte de a te îndrepta spre cabina de votare, asigură-te că ştampila are inscripţionată menţiunea „VOTAT”. În cazul în care aceasta lipseşte, cere membrilor secţiei de votare o altă ştampilă. Dacă această menţiune nu apare pe buletinul de vot, atunci votul tău va fi declarat nul.

În cabina de votare, aplică ştampila în patrulaterul desemnat partidului sau candidatului cu care doreşti să votezi. Dacă ştampila este aplicată incorect, adică în afara patrulaterului, votul va fi anulat. Dacă din greşeală aplici incorect ştampila, poţi cere un alt buletin de vot, iar cel precedent va fi anulat de către membrii secţiei de votare.

Apoi, buletinele de vot trebuie îndoite şi introduse în urnele corespunzătoare. Dacă un buletin de vot este introdus într-o altă urnă decât cea desemnată, votul nu va fi luat în considerare la numărătoare. După ce ai introdus buletinele de vot în urne, vei restitui ştampila şi îţi va fi înapoiat actul de identitate. Pe buletinul de identitate, membrii secţiei de votare vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar pe cărţile de identitate va fi aplicat un timbru autocolant cu aceeaşi menţiune.

Alegeri locale 2024. Poţi vota la alegerile locale dacă eşti plecat din localitatea de domiciliu

Dacă votezi în localitatea în care eşti domiciliat, atunci lucrurile sunt foarte simple: îţi poţi exercita votul la secţia de votare arondată adresei de domiciliu. Dacă în schimb eşti plecat din localitatea în care ai domiciliul, poţi vota în localitatea de reşedinţă doar dacă ai depus cerere la primăria respectivă pentru a obţine o viză de flotant. Cererea trebuie depusă cu 45 de zile înainte de data alegerilor pentru a putea fi înscris pe listele suplimentare. Poţi figura pe listele permanente ale localităţii de reşedinţă doar dacă ţi-ai stabilit reşedinţa cu 60 de zile înainte de data alegerilor.

Românii care au domiciliul în străinătate pot vota la alegerile locale din 2024 doar dacă şi-au stabilit reşedinţa în ţară înainte de 11 aprilie 2024. În caz contrar, aceştia nu pot vota pentru că în cazul alegerilor locale nu se organizează secţiei de votare în străinătate.

Alegeri locale 2024. Ce spun ultimele sondaje înainte de alegeri

Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%%, urmată de AUR-17,5% şi de Alianţa Dreapta Unită- 14,1%, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportagte la numărul total al celor care exprimpă preferinţa pentru un partid, indiferent dacă spun că merg sau nu la vot. Intenţiile de vot pentru consiliile locale indică următorul clasament: PSD - 29%, PNL-27,6%, AUR - 14,5%, Alianţa Dreapta Unită - 12,7%. La ambele tipuri de scrutin, în cazul procentelor raportate la cei care afirmă că vin în mod sigur la vot, clasamentul se schimbă, Alianţa Dreapta Unită trecând înaintea AUR. 62,9% dintre cei chestionaţi declară că vor merge în mod sigur la vot, în aprilie, procentul acestora fiind de 59,2%.

Intenţia de vot la alegerile locale (pentru Consiliul Local al oraşului / comunei) raportată la votanţii mobilizaţi (respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid/candidat din listă şi care declară că vin în mod sigur la vot – 53.8% din total eşantion) şi votanţii generici (respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid/candidat din listă indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 79.9% din total eşantion). 30% dintre votanţii mobilizaţi (care spun că merg sigur la vot) ar alege PSD (faţă 29% dintre votanţii generici), 27.9% PNL (faţă 27.6% dintre votanţii generici), 14.6% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă 12.7% dintre votanţii generici) şi 11.9% AUR (faţă 14.5% dintre votanţii generici).

UDMR ar fi votat de 4.3% (faţă 4.8% dintre votanţii generici), Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) de 2.6% (faţă 3% dintre votanţii generici), Partidul SOS Romania ar fi votat de 2.1% dintre votanţii mobilizaţi (faţă 2.5% dintre votanţii generici), PUSL de 2.1% (faţă 1.8% dintre votanţii generici), Partidul Pro România de 1.8% (faţă 1.5% dintre votanţii generici) şi REPER de 0.8% (faţă 0.8% dintre votanţii generici). 1.8% indică alt partid (faţă de 1.7% dintre votanţii generici).

Candidaţi la alegerile locale 2024 pentru Bucureşti

Alegeri locale 2024 Bucureşti. Alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei vor avea loc pe 9 iunie. În cursă s-au înscris patru candidaţi. Pentru alegerile locale din 2024, din Bucureşti, s-au înscris în cursă patru candidaţi. Nicuşor Dan, actualul primar, Gabriela Firea - fost primar general al Capitalei, Cristian Popescu Piedone - actual primar în Sectorul 5 al Capitalei şi Sebastian Burduja, singurul dintre candidaţi care n-a mai ocupat o funcţie în administraţia Bucureştiului.

Nicuşor Dan, în vârstă de 54 de ani, este actualul primar al Capitalei, funcţie pe care o deţine din 2020. Nicuşor Dan a candidat pentru funcţia de primar general al Bucureştiului şi la alegerile din 2012, respectiv 2016, dar avea să-şi câştige mandatul abia în urmă cu patru ani. În 2016 a fost totuşi ales consilier general şi deputat de Bucureşti. La alegerile locale din 2020, Nicuşor Dan a câştigat cu 42,8% din voturi.

Gabriela Firea, în vârstă de 51 de ani, a deţinut funcţia de primar general al Capitalei înaintea lui Nicuşor Dan. Gabriela Firea a intrat în cursa pentru alegerile locale 2024 din Bucureşti pe ultima sută de metri. Iniţial, PSD l-a propus drept candidat pe medicul Cătălin Cîrstoiu, dar acesta a fost retras. Gabriela Firea a fost ministru al Familiei şi Egalităţii de Şanse în guvernul Nicolae Ciucă, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi în guvernul Marcel Ciolacu. Firea deţine şi funcţia de senator, funcţie pe care a avut-o şi în legislatura 2012-2016.

Cristian Popescu Piedone este actualul primar de la Sectorul 5, fost primar la Sectorul 4. Piedone, în vârstă de 61 de ani, candidează pentru prima dată la funcţia de primar general al Capitalei. Piedone a intrat în politică în 1994, în rândurile Partidului Social Democrat. În perioada 2000 - 2004 a fost consilier general şi inspector la Primăria Sectorului 6. De la alegerile locale din 2008 şi până în 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost primarul Sectorului 4. A demisionat atunci în urma tragediei de la Colectiv.

Sebastian Burduja, în vârstă de 38 de ani, este singurul candidat la alegerile locale 2024 care nu a deţinut o funcţie în administraţia Capitalei. Burduja este în prezent preşedinte al PNL Sector 1, dar şi ministru al Energiei. Între 3 mai 2022 şi 15 iunie 2023 a fost ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sebastian Burduja a efectuat stagii de practică în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) – Comisia Economică pentru Europa, precum și la Ministerul Afacerilor Externe – Divizia NATO. Între 2012 şi 2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare la Banca Mondială şi a coordonat proiecte pentru Europa şi Asia Centrală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Alegeri locale 2024 » Alegeri locale 2024. Tot ce trebuie să ştie românii despre votul din 9 iunie, prin care ne alegem primarii