Antena Meniu Search
x

Banca Rusiei coboară dobânda de bază la nivelul de dinaintea războiului: de 9,5%

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 11% până la 9,5%, nivelul de dinaintea războiui, şi a anunţat că va continua să exploreze posibilitatea unor noi reduceri, în condiţiile în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 20 de ani, relatează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.06.2022, 16:03

Banca Rusiei coboară dobânda de bază la nivelul de dinaintea războiului: de 9,5%
Banca Rusiei coboară dobânda de bază la nivelul de dinaintea războiului: de 9,5% - Profimedia

Analiştii se aşteptau vineri la o reducere până la 10% a costului creditului. În urma invadării Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, apoi a redus-o treptat, până la 9,5%. Moneda Rusiei s-a apreciat, şi se tranzacţiona la un curs de 57,31 ruble pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 25 martie, de la aproximativ 57,70 înainte de anunţarea deciziei.

"Banca Centrală a Rusiei va lua în considerare necesitatea unor noi reduceri, la viitoarele reuniuni", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Rata anuală a inflaţiei în Rusia - 17%

Limbajul sugerează că viitoarele reduceri vot fi mai graduale şi prudente, apreciază Sofia Donets, economist şef la Renaissance Capital, estimând reducerea dobânzii la 8% până la finalul lui 2022.

Pe acelaşi subiect

În 7 iunie, rata anuală a inflaţiei în Rusia se situa la 17%. Banca Centrală a Rusiei speră că inflaţia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024. Instituţia a revizuit estimările privind inflaţia, estimând pentru acest an un nivel de 14-17%, după ce anterior previziona un nivel de 18-23%.

Rusia se confruntă cu spectrul unei recesiuni

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a apreciat că declinul activităţii economice în trimestrul doi din 2022 a fost mai puţin pronunţat decât se estima, iar contracţia anuală ar putea fi de asemenea mai redusă decât se previziona în aprilie. Anul trecut, economia rusă a înregistrat o creştere de 4,7%.

Viitoarea reuniune de politică monetară este programată în 22 iulie. Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Rusia pompează mai mult petrol în Europa ca înainte de război

O analiză realizată de specialiștii The Economist arată că eforturile Uniunii Europene de a reduce cu 90% importurile de petrol rusesc se confruntă cu un obstacol major, apărut de la începutul războiului. Statisticile arată că între ianuarie și aprilie 2022, Rusia a vândut europenilor cu 14% mai mult țiței, de la 740.000 la 857.000 barili pe zi. 

Rusia poate câștiga mai mult acum din vânzarea de petrol și gaze ca înainte de război

E posibil ca Rusia să genereze azi venituri mai mari din vânzarea de petrol și gaze comparativ cu cele de dinaintea invaziei Ucrainei, a admis un oficial american din domeniul energiei, citat de Reuters. Creșterea prețurilor din ultima perioadă ar anula impactul restricțiilor impuse de Occident.

Putin: Occidentul nu va renunța la gazul şi petrolul rusesc în următorii ani

Vladimir Putin este de părere că statele din vest nu vor putea să renunțe în următorii ani la petrolul și gazele pe care țara sa le exportă. El a mai subliniat că nimeni nu știe ce s-ar întâmpla dacă companiile rusești nu ar acoperi cererea occidentalilor. Aceste afirmații vin la scurt timp după ce un oficial american a declarat că profiturile din domeniul energetic au crescut după începerea războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Banca Rusiei coboară dobânda de bază la nivelul de dinaintea războiului: de 9,5%