Antena Meniu Search
x

De ce a dat faliment banca bogaţilor din SUA. În nici 2 luni s-au produs trei dintre cele mai mari colapsuri bancare din istorie

Trei dintre cele mai mari eşecuri bancare americane din acest secol s-au produs la interval de şapte săptămâni în acest an, comentează Bloomberg. Timp de aproape o lună, Silicon Valley Bank a fost al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. Însă titlul trece acum la First Republic Bank, o altă bancă din California, denumită şi "banca bogaților", pentru că aceştia erau în principal clienţii ei. First Republic a fost preluată luni dimineaţă de către guvernul american, FDIC, care a ajuns la un acord ca JPMorgan Chase să preia activele băncii, inclusiv împrumuturi de 173 de miliarde de dolari, titluri de 30 de miliarde de dolari, precum și depozite de 92 de miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 01.05.2023, 16:34

De ce a dat faliment banca bogaţilor din SUA. Cele mai mari trei eşecuri bancare s-au produs în mai puţin de 2 luni
De ce a dat faliment banca bogaţilor din SUA. Cele mai mari trei eşecuri bancare s-au produs în mai puţin de 2 luni - Shutterstock

First Republic a dat faliment în urma unor investiţii proaste, care pe fondul creşterii dobânzilor din cauza inflaţiei şi a crizei bancare din martie au făcut ca mulţi dintre clienţii bogaţi ai băncii să dea fuga să-şi retragă banii. First Republic Bank a intrat pe locul 2 pe lista cu cele mai mari eșecuri bancare americane înregistrate vreodate (exceptând prăbuşirea unor bănci de investiţii precum Lehman Brothers), potrivit Bloomberg.

Este al doilea colaps ca mărime, după cel al băncii Washington Mutual, din 2008, care avea active de 307 miliarde de dolari şi depozite de 188 miliarde de dolari. De menţionat că şi activele Washington Mutual au fost preluate, în ceea mai mare parte, tot de JPMorgan, care sub conducerea directorului general Jamie Dimon a venit de mai multe ori în sprijinul unor bănci în dificultate. 

First Republic Bank, din San Francisco, ocupă locul 2 cu active de 229 miliarde de dolari şi depozite de 104 miliarde de dolari. Silicon Valley Bank este pe 3 cu active de 167 miliarde de dolari şi depozite de 119 miliarde $. Locul 4 revine Signature Bank cu active de 110 miliarde de dolari şi depozite de 89 miliarde de dolari. De menţionat este că First Republic Bank, Silicon Valley Bank şi Signature Bank au falimentat toate în aproape 7 săptămâni, începând cu 10 martie 2023: First Republic Bank pe 1 mai 2023, Silicon Valley Bank pe 10 martie 2023 şi Signature Bank pe 12 martie 2023. 

Pe locul 5 se află IndyMac, prăbuşită în 2008, cu active de 32 miliarde de dolari şi depozite de 19 miliarde de dolari. Iar pe locul 6 se află Colonial Bank, care a intrat în faliment în 2009, cu active de 25 de miliarde de dolari şi depozite de 20 de miliarde de dolari.

Pe acelaşi subiect

First Republic Bank, "banca bogaţilor"

Autorităţile americane au preluat luni controlul asupra băncii regionale First Republic şi ulterior au revândut cea mai mare parte a activelor către gigantul JPMorgan Chase, în speranţa că astfel vor pune punct unei crize bancare izbucnite în luna martie. First Republic, o bancă înfiinţată în 1985 la San Francisco, era supusă unor mari presiuni după ce luna trecută două bănci similare s-au prăbuşit: Silicon Valley Bank şi Signature. 

Însă First Republic nu a reuşit să găsească un plan de salvare satisfăcător şi săptămâna trecută a confirmat că numeroşi clienţi au retras depozite de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului, astfel că acţiunile sale s-au prăbuşit. Vineri, la închiderea bursei, First Republic nu mai valora decât 654 milioane de dolari, faţă de peste 20 de miliarde de dolari la începutul anului. First Republic este o bancă regională care s-a concentrat pe persoanele cu averi ridicate şi pe afacerile acestora, inclusiv oferind credite ipotecare la dobânzi scăzute.

Valoarea de piaţă a acelor ipoteci, precum şi a altor active pe termen lung din bilanţul băncii a scăzut de când Fed a început să majoreze dobânzile anul trecut, făcându-i pe investitori să se îngrijoreze că banca va înregistra o pierdere considerabilă dacă va fi forţată să vândă acele active pentru a strânge lichidităţi. Ieşirile masive de depozite din bancă au avut loc după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în luna martie.

First Republic oferea clienţilor înstăriţi credite ipotecare cu o dobândă mică la termeni mai mult decât atractivi. Această strategie a atras numeroşi clienţi din Manhattan, San Francisco și sudul Californiei pe măsură ce dobânzile au scăzut în pandemie. Cererea a fost atât de puternică încât a ajutat First Republic să-și dubleze activele în patru ani, în timp ce depozitele au crescut. Aceste împrumuturi au devenit o problemă pentru bancă.

La mijlocul lunii martie, cele mai mari 11 bănci din SUA au intervenit pentru a salva First Republic Bank. Au depus în total 30 de miliarde de dolari în depozite neasigurate la această bancă, în încercarea de a opri panica ce a cuprins piața financiară americană.

Dacă în prima fază autorităţile americane păreau reticente la ideea de a salva a treia bancă într-un timp atât de scurt, până la urmă au intervenit şi au solicitat marilor bănci să preia în mod oficial First Republic. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) şi Trezoreria SUA au solicitat la mijlocul săptămânii trecute mai multor bănci să îşi exprime interesul iar, vineri, câteva din băncile interesate au primit acces la camera de date a First Republic.

Potrivit termenilor unui acord anunţat luni dimineaţă, JPMorgan (cea mai mare bancă americană) va prelua toate depozitele First Republic precum şi aproape toate activele, astfel că agenţiile bănci îşi vor putea continua activitatea în mod normal. "Guvernul ne-a invitat, la fel ca şi pe alţii, să intervenim şi noi am făcut acest lucru", a declarat CEO-ul de la JPMorgan, Jamie Dimon într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, operaţiunea permite "minimalizarea costurilor pentru fondul de garantare a depozitelor bancare".

Operaţiunea se bazează pe faptul că împrumuturile First Republic trebuie să fie reevaluate în jos iar Autoritatea care se ocupă de garantarea depozitelor bancare (FDIC) a acceptat să preia o parte din pierderi. FDIC estimează că operaţiunea o va costa aproximativ 13 miliarde de dolari, sumă care va proveni din cotizaţiile vărsate de bănci. Trezoreria SUA a salutat soluţia găsită şi a subliniat că sistemul bancar american rămâne "sănătos şi rezistent".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » De ce a dat faliment banca bogaţilor din SUA. În nici 2 luni s-au produs trei dintre cele mai mari colapsuri bancare din istorie