Antena Meniu Search
x

Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar insuficient pentru a alunga îngrijorările legate de recesiune

Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar, per ansamblu, cererea continuă să scadă, deoarece consumatorii îşi reduc cheltuielile pe fondul inflaţiei ridicate, arată datele preliminare publicate miercuri de S&P Global, transmite Reuters. În ciuda acestor cifre, experții subliniază faptul că Europa se îndreaptă către recesiune, fiind estimată o scădere a PIB-ului cu aproximativ 0,4% în următoarea perioadă, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 13:25

În ciuda acestor cifre, experții încă se tem că pentru zona euro urmează o recesiune în lunile viitoare. - Profimedia

Dovezile privind intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,4% în acest trimestru şi în primele trei luni din 2023.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 47,8 puncte în noiembrie, de la 47,3 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 47 de puncte. Totuşi, noiembrie este a cincea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.

Angajările au avut cel mai lent ritm din martie 2021

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Pe acelaşi subiect

"O nouă scădere a activităţii economice în noiembrie s-ar fi adăugat şanselor ca economia zonei euro să intre în recesiune. Totuşi, datele PMI aduc unele veşti bune, o atenuarea a declinului faţă de octombrie", a apreciat Chris Williamson, economist şef la S&P Global Market Intelligence.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, s-a menţinut în noiembrie la 48,6 puncte, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 48 de puncte.

În pofida încetinirii economiei, firmele au făcut angajări, deşi a fost cel mai lent ritm de creştere din martie 2021. Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a urcat în noiembrie la 47,3 puncte, de la 46,4 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 46 de puncte.

"Presiunile provocate de creşterea preţurilor, care au determinat înăsprirea politicii monetare a BCE, arată semne de încetinire, în special în industrie. Aceste evoluţii nu doar că ar ajuta, într-o oarecare măsură, la ţinerea sub control a crizei costului de trai, ci ar îmbunătăţi perspective privind inflaţia", susţine Williamson.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în octombrie nivelul record de 10,6% - cu mult peste ţinta BCE, de 2%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat uşor în noiembrie, dar insuficient pentru a alunga îngrijorările legate de recesiune