Antena Meniu Search
x

Gazprom lasă Franța și Germania fără gaz, acuză Engie că nu a plătit facturile în iulie. Preţurile la gaze, de 10 ori mai mari în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat miercuri, după ce Gazprom a oprit în perioada 31 august - 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, relatează Reuters, citat de AgerpresGazprom a anunţat un profit record de 41,7 miliarde de dolari în 2022, deşi exporturile şi producţia au scăzut cu 36% şi 13%

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 17:22

Gazprom lasă Franța și Germania fără gaz, acuză Engie că nu a plătit facturile în iulie. Preţurile la gaze, de 10 ori mai mari
Gazprom lasă Franța și Germania fără gaz, acuză Engie că nu a plătit facturile în iulie. Preţurile la gaze, de 10 ori mai mari - Profimedia

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh. Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.

"În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua", a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.

Preţurile la gaze, de 10 ori mai mari decât media din această perioadă a anului

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters. În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere. 

Pe acelaşi subiect

Gazprom a suspendat miercuri, până pe 3 septembrie, livrările de gaze în Germania prin gazoductul Nord Stream pentru lucrări de mentenanţă la singurul echipament aflat în funcţiune. Oprirea livrărilor s-a realizat la ora 4:00, ora Moscovei, (1:00 GMT), conform datelor privind fluxul real publicate pe site-ul Nord Stream AG, compania care operează gazoductul. Potrivit Gazprom, "toate lucrările stabilite în contractul în vigoare pentru servicii tehnice se vor realiza împreună cu specialişti de la compania Siemens".

Grupul rus a subliniat că, după cum este prevăzut în documentaţia tehnică a producătorului, "la fiecare 100 de ore sunt necesare lucrări de mentenanţă tehnică a echipamentului, care includ revizii pentru a detecta fisuri, deformări, urme de arsuri".

Când lucrările de mentenanţă se vor finaliza, livrările vor fi reluate la nivelul stabilit înainte de oprire, respectiv 33 milioane metri cubi pe zi. Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.

Gazprom a întrerupt din nou fluxul de gaze naturale rusești către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, iar de mâine va opri livrările către Franța (Engie)

Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde "unei strategii de război". Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că "exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările". El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei "nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare".

Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte "din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat".

Moscova a sugerat, în repetate rânduri, că situaţia s-ar putea rezolva prin punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2. Acest gazoduct nu a fost pus în funcţiune fiindcă Germania a blocat certificarea sa, în 22 februarie, la o zi după ce Rusia a recunoscut independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk şi cu două zile înainte ca Rusia să înceapă "operaţiunea militară specială" în Ucraina.

Gazprom va suspenda complet, de la 1 septembrie, livrările de gaz către Engie Franța pentru neplata facturilor integrale din luna iulie. Gazprom susține într-un mesaj că a notificat grupul francez Engie că va suspenda livrările de gaz până când vor fi primite toate sumele restante pentru livrările efectuate. Guvernul francez ia în calcul raționalizarea gazelor pentru companii, popula'ia nu ar urma să fie afectată.  Emmanuel Macron va reuni vineri Consiliul de Apărare pentru a discuta situația.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Gazprom lasă Franța și Germania fără gaz, acuză Engie că nu a plătit facturile în iulie. Preţurile la gaze, de 10 ori mai mari în Europa