Antena Meniu Search
x

"România modernă şi «deformată»". Manualul de Identitate Vizuală pentru PNRR prezintă o hartă modificată a ţării noastre

Sub sloganul "Fonduri pentru România modernă şi reformată", Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat Manualul de Identitate Vizuală, care se aplică tuturor proiectelor realizate în cadrul PNRR. Specialiştii în domeniu au observat însă încă de pe a doua pagină a documentului o hartă a României cel puţin ciudată.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.07.2022, 15:47

Harta României apare modificată în Manualul de Identitate Vizuală pentru PNRR
Harta României apare modificată în Manualul de Identitate Vizuală pentru PNRR - mfe.gov.ro

Manualul de Identitate Vizuală (MIV) pentru PNRR a fost publicat pe siteul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene la începutul lunii, iar cei care lucrează pentru implementarea de proiecte au observat că pe a doua pagină a documentului se regăseşte o hartă a României care nu corespunde realităţii prezente.

Astfel, în centrul României au apărut mai multe anomalii, precum o zonă albă, dar şi versuni modificate şi micşorate ale judeţelor Sibiu, Braşov sau Mureş. Documentul se află publicat în aceeaşi formă şi pe alte siteuri ministeriale şi guvernamentale din România: Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor sau ANAP.

Gafa a fost observată de reprezentantul platformei Smis.ro în momentul în care a vrut să publice MIV pentru utilizatorii care implementează proiecte prin PNRR. "La momentul la care am analizat documentul, pasionat fiind de geografie, am constatat cu surprindere că harta României conține erori la conturarea județelor din regiunea Centru", a spus Alexandru Picioruş, expert în accesarea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

"România modernă şi «deformată»", a scris un utilizator pe Facebook, făcând referire la modul în care acele judeţe au fost deformate, în loc să fie reformate. O altă persoană a atras atenţia cu ironie că MIV este ultimul lucru de care era nevoie pentru rezolvarea problemei fondurilor. "Pe ce sa pui identitate vizuală? Pe nişte proiecte "forţate" să îndeplinească condiţiile lor aberante?", a întrebat acesta. 

Pe acelaşi subiect

Ce este Manualul de Identitate Vizuală 

În scopul asigurării unei identități vizuale integrate și pentru respectarea unitară a regulilor privind vizibilitatea, Manualul de Identitate Vizuală pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se aplică tuturor proiectelor, reformelor și investițiilor finanțate din pachetul UrmătoareaGenerațieUE (NextGenerationEU) prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Aceste elemente vizuale sunt obligatorii pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – coordonator PNRR la nivel național, Ministerele de linie și instituțiile coordonatoare de reforme și investiții, precum şi pentru beneficiarii finali ai finanțărilor din PNRR.

Manualul de Identitate Vizuală al PNRR conține un set de instrucțiuni, reguli și recomandări de aplicare și dezvoltare a elementelor vizuale fundamentale ale mecanismului: semnătură vizuală (logo + logotip + slogan), culori acceptate, fonturi, atitudine vizuală și ton. Scopul acestui sistem este acela de a asigura coerența, stabilitatea și dezvoltarea armonioasă în timp a imaginii PNRR, care vor contribui la mai buna receptare de către public, potențiali beneficiari/ beneficiari/ beneficiari finali, mass-media și actori interesați.

Ce este PNRR - Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR, fiecare stat membru al UE a elaborat propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care au fost stabilite domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are un buget total de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Pentru implementarea Planului, România a încasat două tranşe de prefinanţare în valoare de 3,79 miliarde euro: o transă în valoare de 1,85 miliarde euro aferentă componentei de granturi, respectiv 1,94 miliarde euro din componenta de împrumut.

PNRR se bazează pe şase piloni, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Uniunii Europene, respectiv: tranziţia verde, transformare digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţa şi politici pentru generaţia următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educaţia, sănătatea, renovarea clădirilor şi digitalizarea administraţiei publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » "România modernă şi «deformată»". Manualul de Identitate Vizuală pentru PNRR prezintă o hartă modificată a ţării noastre