Antena Meniu Search
x

Update GRUPA E LIVE Euro 2020. Spania nu străluceşte, iar echipele calificate se decid în ultima etapă

Spania, Suedia, Polonia şi Slovacia sunt echipele repartizate în Grupa E de la Euro 2020, urmând ca primele două clasate să se califice în faza optimilor de finală, iar echipa de pe locul al treilea să aştepte rezultatele din celelalte grupe pentru a vedea dacă poate ajunge şi ea în fazele eliminatorii ale competiţiei.

de Redactia Observator

la 20.06.2021, 00:02

Spania trebuie să tragă din greu pentru a câştiga Grupa E de la Euro 2020
Spania trebuie să tragă din greu pentru a câştiga Grupa E de la Euro 2020 - Profimedia
  • Spania, Suedia, Polonia şi Slovacia sunt echipele repartizate în Grupa E de la Euro 2020.
  • Meciurile de la Euro 2020 se joacă în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Naţionala de fotbal a Suediei a urcat pe primul loc în Grupa E, după ce a câştigat, cu 1-0, meciul cu Slovacia din etapa a doua a grupelor. În acest moment, cele două echipe sunt peste Spania şi Polonia, în clasament, deşi Spania şi Polonia erau considerată favorite înainte de startul competiţiei.

Programul meciurilor şi rezultatele din Grupa E

Partidele din Grupa E de la Euro 2020 se joacă în perioada 14-23 de iunie, meciurile urmând a fi găzduite de Stadionul Krestovsky, din St. Petersburg, şi de La Cartuja, din Sevilla.

Polonia - Slovacia 1-2. Surpriză importantă la Euro 2020

Pe acelaşi subiect

Primul meci din Grupa E de la Euro 2020 a adus o surpriză importantă. Deşi Polonia era creditată drept favorită împotriva Slovaciei, slovacii au dat peste cap calculele hârtiei şi s-au impus, scor 2-1.

Szczesny, autogol, şi Skriniar au semnat golurile marcate de Slovacia, în timp ce Linetty a punctat pentru Polonia. Polonezii au plătit tribut şi faptului că au rămas în inferioritate în minutul 62, mijlocaşul Krychowiak fiind eliminat.

Polonia este creditată cu prima şansă împotriva Slovaciei, chiar dacă polonezii traversează o perioadă mai puţin reuşită având o singură victorie în ultimele şapte meciuri jucate, un 3-0 cu modesta echipă a Andorrei. Culmea este că Slovacia a avut un parcurs asemănător în ultima perioadă, bifând o singură victorie în ultimele şase meciuri jucate, însă a fost un 2-1 cu Rusia.

Polonia şi Slovacia s-au întâlnit de şapte ori de când Slovacia s-a rupt de Cehia şi a pornit pe un drum de sine stătător. Au fost patru victorii pentru Slovacia, un egal şi două victorii pentru Polonia. Slovacia are trei victorii în ultimele meciuri jucate împotriva Poloniei, însă polonezii au obţinut cea mai clară victorie în meciurile directe, un 5-0 în iunie 1995.

Spania - Suedia 0-0. Primul meci fără goluri de la Euro 2020

Spania nu a reuşit să profite de numeroasele avantaje pe care părea să le aibă în această partidă. Ibericii au dominat clar partida, dar au făcut-o steril, apropiindu-se rareori de poarta adversă.

Mai mult, Isak, noul copil-minune al fotbalului suedez, a dat în multe momente bătăi de cap defensivei adverse. Spania - Suedia s-a terminat 0-0, rezultat care permite Slovaciei să fie liderul surprinzător al grupei după prima etapă.

Spania - Suedia este un meci de tradiţie în fotbalul mondial, cele două formaţii înfruntându-se inclusiv în preliminariile pentru Euro 2020. A fost un 3-0 pentru Spania la Madrid, în iunie 2019, după un meci în care ibericii au beneficiat de două lovituri de pedeapsă. Suedia a fost aproape să-şi ia revanşa la returul de la Stockholm, din octombrie 2019. Berg a deschis scorul în debutul reprizei secunde, însă Rodrigo Moreno a egalat pentru iberici în prelungiri.

Spania nu a mai pierdut în faţa Suediei din 2006, respectiv din preliminariile pentru Euro 2008. A fost un 2-0 pentru Suedia, la Stockholm, goluri Elmander şi Allback. Pentru Suedia mai jucau Kim Kallstrom, Wilhelmsson sau Fredrik Ljungberg, în timp ce Spania venea cu echipa de aur alcătuită din Iniesta, Xavi, Casillas, Puyol, Sergio Ramos, David Villa, Fernando Torres sau regretatul Antonio Puerta. De altfel, meciul cu Suedia a fost singura selecţie a lui Puerta la echipa naţională, fundaşul pierzându-şi viaţa la numai 22 de ani, după ce i s-a făcut rău în timpul unui meci disputat între Sevilla şi Getafe, în Primera Division.

Suedia - Slovacia 1-0. Nordicii trec pe primul loc al grupei

Suedia câştigă, cu 1-0, meciul cu Slovacia din etapa a doua a grupelor. Forsberg a marcat din penalty singurul gol al partidei, însă diferenţa de scor putea fi şi mai mare în favoarea nordicilor. Puştiul Isak a hărţuit în permanenţă defensiva Slovaciei, dar în momentele decisive şi-a arătat lipsa de maturitate, irosind câteva momente favorabile.

În plus, Dubravka a făcut adevărate minuni în poarta Slovaciei, având mai multe intervenţii remarcabile. Totuşi, imprudenţa lui Dubravka a dus la penaltiul din care Suedia a marcat golul de trei puncte.

Suedia are prima şansă împotriva Slovaciei, în special graţie palmaresului direct dintre cele două formaţii, nordicii bifând două victorii şi trei egaluri în cele cinci meciuri jucate împotriva Slovaciei. Totuşi, suedezii au pus în practică evoluţii inconstante, astfel că Slovacia poate spera la un rezultat care să o menţină în lupta pentru calificarea în faza optimilor de finală.

În ultimul meci direct, în octombrie 2018, Suedia şi Slovacia au încheiat la egalitate, 1-1, goluri Guidetti, respectiv Rusnak. Totuşi, cu un an înainte, în ianuarie 2017, Suedia surclasa echipa Slovaciei, scor 6-0, la capătul unui meci în care Alexander Isak, marea speranţă a fotbalului suedez, marca primul gol în tricoul echipei naţionale într-un moment în care avea doar aproximativ 17 ani şi patru luni. 

Spania - Polonia 1-1. Ibericii se încurcă din nou şi tremură pentru calificarea în optimi

Naţionala de fotbal a Spaniei a obţinut al doilea egal consecutiv de la Euro 2020, 1-1 cu Polonia, nereuşind să profite de avantajul terenului propriu. Ibericii au arătat mai bine decât în partida cu Suedia, 0-0, dar nu au reuşit să profite de şansele avute, ratând inclusiv un penalty, prin Gerard Moreno.

Polonia s-a apărat eroic şi a scos un punct care o menţine în lupta pentru calificarea în faza optimilor de finală, într-una dintre cele mai echilibrate grupe de la Euro 2020. Soarta calificării se decide în ultima etapă, când Spania înfruntă echipa Slovaciei, iar Polonia joacă un meci de totul sau nimic cu Suedia.

Clasament Grupa E

  • 1. Suedia - 4 puncte
  • 2. Slovacia - 3 puncte
  • 3. Spania - 2 puncte
  • 4. Polonia - 1 punct

Ce meciuri urmează în Grupa E

Miercuri, 23 iunie, Sevilla, ora 19.00, Slovacia - Spania

Toate calculele hârtiei dau o victorie clară a Spaniei, mai ales că meciul se joacă la Sevilla, însă ibericii nu au avut tot timpul viaţă uşoară împotriva Slovaciei. Ba chiar în octombrie 2014, în preliminariile pentru Euro 2016, cedau în deplasare, în Slovacia, scor 1-2, la capătul unui meci în care Miroslav Stoch marca golul victoriei pentru Slovacia în minutul 87.

Totuşi, Spania are patru victorii, un egal şi o înfrângere în cele şase meciuri jucate împotriva Slovaciei şi au fost câteva victorii categorice, precum 4-1 în noiembrie 1996 sau 5-1 în noiembrie 2005. În ultimul meci direct, în septembrie 2015, Spania a câştigat acasă cu Slovacia, 2-0, goluri Jordi Alba şi Iniesta, într-un meci jucat în preliminariile pentru Euro 2016.

Miercuri, 23 iunie, St. Petersburg, ora 19.00, Suedia - Polonia  

Conform specialiştilor, duelul dintre Suedia şi Polonia, din ultima etapă a grupelor, poate fi un meci direct pentru locul 2 în clasament. Iar cotele sunt extrem de echilibrate, Suedia având 2,55 la victorie, iar Polonia 2,9 la victorie. Totuşi, tradiţia este de partea Suediei care a câştigat ultimele şapte meciuri directe, iar în ultimele patru partide s-a impus la cel puţin două goluri diferenţă.

Polonia a câştigat un singur meci cu Suedia, primul, duel disputat în 1974, în cadrul turneului final al Campionatului Mondial. Vorbim despre o perioadă în care Kazimierz Deyna, Henryk Kasperczak şi Grzegorz Lato îşi uneau forţele pentru a se impune, cu 1-0, împotriva Suediei lui Ove Grahn, Bo Larsson şi Ronnie Hellstrom. A fost Mondialul la care Polonia a ocupat locul 3 după ce s-a impus, tot cu 1-0, şi în finala mică jucată împotriva Braziliei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Euro 2020 » GRUPA E LIVE Euro 2020. Spania nu străluceşte, iar echipele calificate se decid în ultima etapă