Antena Meniu Search
x

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Dan Barna: "30 de miliarde vor reveni României"

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă în valoare de 672,5 miliarde de euro, conceput pentru a ajuta ţările Uniunii să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 10.02.2021, 11:56

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă - Abaca Press / Roses Nicolas/ABACA via Hepta
  • Guvernele Uniunii Europene pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Regulamentul referitor la obiectivele, finanţarea şi normele de accesare ale Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” şi 69 abţineri, potrivit unui comunicat remis News.ro.

MRR este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU” în valoare de 750 de miliarde de euro.

Vor fi puse la dispoziţie 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Se pot finanţa prin MRR şi proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii Europene pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Cum pot beneficia guvernele UE de finanţare

Pentru a putea să beneficieze de finanţare, planurile naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziţia spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică şi competitivitatea, precum şi coeziunea socială şi teritorială. Sunt eligibile pentru finanţare şi planurile care ajută instituţiile să se pregătească pentru crize şi să reacţioneze la ele. Mai pot fi finanţate politicile pentru copii şi tineret, inclusiv pentru învăţământ şi formarea de competenţe.

Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puţin 37% din buget, iar acţiunilor din domeniul digital cel puţin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social şi economic de durată şi să includă reforme cuprinzătoare şi un pachet robust de investiţii.

Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.

Regulamentul mai stipulează că doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii pot primi fonduri din MRR.

Comisia Europeană este responsabilă pentru aplicarea MRR. Ea poate fi convocată de comisiile de resort ale Parlamentului o dată la două luni pentru a discuta situaţia Uniunii din perspectiva redresării şi modul în care obiectivele şi etapele au fost respectate de statele membre. Comisia va mai pune la dispoziţia statelor membre şi un sistem integrat de informare şi monitorizare. Prin acesta, le va furniza informaţii comparabile referitoare la modul în care sunt folosite fondurile.

După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Dan Barna: 30 de miliarde vor reveni României

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că decizia luată în Parlamentul European este un "istorică".

Conform lui Dan Barna, 30 de miliarde vor reveni României prin PNRR.

„Acești bani reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră și ea poate fi fructificată doar dacă finanțăm cu ei proiecte care au întotdeauna în spate o logică a reformei și a investițiilor. Am avut ieri o discuție excelentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor și am căzut de acord asupra câtorva priorități pe care trebuie să le finanțăm prin Planul Național de Redresare și Reziliență (denumirea oficială vehiculului prin care vor veni fondurile): Reforma administrativă, Eficientizarea administrațiilor publice și, o dată pentru totdeauna, interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice, Investiții în educație/învățământul dual, Mutarea zonelor industriale în afara orașelor, Decontaminarea industrială, Regenerarea urbană, Proiecte integrate de punere în siguranță a clădirilor publice, Dezvoltarea zonelor metropolitane, Refacerea infrastructurii de gaze medicinale astfel încât spitalele noastre să fie mai sigure și Infrastructura rutieră”, a declarat vicepremierul, potrivit Mediafax.

Dan Barna a precizat că România este "singura țară care poate finanța astfel de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență".

"Avem șansa să refacem împreună economia României. Am discutat și cu reprezentanții sectorului privat despre nevoile pe care le au pentru investiții și reforme, și despre principalele obiective pe care le putem avea în vedere pentru digitalizarea proceselor, reformă în sectorul energetic, dar și stimularea sectorului IMM/start-up-uri, pentru a recupera decalajele față de celelalte state membre. Continuă în aceste zile dezbaterile despre măsurile și actualizarea PNRR și le mulțumesc colegilor de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru găzduire", a mai spus Dan Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Dan Barna: "30 de miliarde vor reveni României"