Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Dan Barna: "30 de miliarde vor reveni României"

De Veronica Micu.
Publicat: 10.02.2021, 11:46.
Actualizat: 10.02.2021, 11:56

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă în valoare de 672,5 miliarde de euro, conceput pentru a ajuta ţările Uniunii să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă

Abaca Press / Roses Nicolas/ABACA via Hepta

Regulamentul referitor la obiectivele, finanţarea şi normele de accesare ale Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” şi 69 abţineri, potrivit unui comunicat remis News.ro.

MRR este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU” în valoare de 750 de miliarde de euro.

Vor fi puse la dispoziţie 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Se pot finanţa prin MRR şi proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii Europene pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Cum pot beneficia guvernele UE de finanţare

Pentru a putea să beneficieze de finanţare, planurile naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziţia spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică şi competitivitatea, precum şi coeziunea socială şi teritorială. Sunt eligibile pentru finanţare şi planurile care ajută instituţiile să se pregătească pentru crize şi să reacţioneze la ele. Mai pot fi finanţate politicile pentru copii şi tineret, inclusiv pentru învăţământ şi formarea de competenţe.

Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puţin 37% din buget, iar acţiunilor din domeniul digital cel puţin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social şi economic de durată şi să includă reforme cuprinzătoare şi un pachet robust de investiţii.

Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.

Regulamentul mai stipulează că doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii pot primi fonduri din MRR.

Comisia Europeană este responsabilă pentru aplicarea MRR. Ea poate fi convocată de comisiile de resort ale Parlamentului o dată la două luni pentru a discuta situaţia Uniunii din perspectiva redresării şi modul în care obiectivele şi etapele au fost respectate de statele membre. Comisia va mai pune la dispoziţia statelor membre şi un sistem integrat de informare şi monitorizare. Prin acesta, le va furniza informaţii comparabile referitoare la modul în care sunt folosite fondurile.

După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Dan Barna: 30 de miliarde vor reveni României

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că decizia luată în Parlamentul European este un "istorică".

Conform lui Dan Barna, 30 de miliarde vor reveni României prin PNRR.

„Acești bani reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră și ea poate fi fructificată doar dacă finanțăm cu ei proiecte care au întotdeauna în spate o logică a reformei și a investițiilor. Am avut ieri o discuție excelentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor și am căzut de acord asupra câtorva priorități pe care trebuie să le finanțăm prin Planul Național de Redresare și Reziliență (denumirea oficială vehiculului prin care vor veni fondurile): Reforma administrativă, Eficientizarea administrațiilor publice și, o dată pentru totdeauna, interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice, Investiții în educație/învățământul dual, Mutarea zonelor industriale în afara orașelor, Decontaminarea industrială, Regenerarea urbană, Proiecte integrate de punere în siguranță a clădirilor publice, Dezvoltarea zonelor metropolitane, Refacerea infrastructurii de gaze medicinale astfel încât spitalele noastre să fie mai sigure și Infrastructura rutieră”, a declarat vicepremierul, potrivit Mediafax.

Dan Barna a precizat că România este "singura țară care poate finanța astfel de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență".

"Avem șansa să refacem împreună economia României. Am discutat și cu reprezentanții sectorului privat despre nevoile pe care le au pentru investiții și reforme, și despre principalele obiective pe care le putem avea în vedere pentru digitalizarea proceselor, reformă în sectorul energetic, dar și stimularea sectorului IMM/start-up-uri, pentru a recupera decalajele față de celelalte state membre. Continuă în aceste zile dezbaterile despre măsurile și actualizarea PNRR și le mulțumesc colegilor de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru găzduire", a mai spus Dan Barna.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Laurențiu Reghecampf a renunțat la verighetă. Încă o dovadă a rupturii dintre el și Anamaria Prodan / VIDEO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 30 iulie 2021. Săgetătorii vor avea parte de o surpriză. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini revoltătoare. Un manager de hotel arată dezastrul lăsat de unii turiști din Mamaia
gandul.ro
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în costum de baie | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu o cameră de filmat. A ieșit de acolo transpirat de frică! Uite ce a descoperit acest bărbat
redactia.ro
Natalia Oreiro a îmbrăcat o rochie albă ultra scurtă, care i-a pus în evidență silueta de invidiat
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat scandalul » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
O bucureșteancă a devenit doamna Ferrari. S-a căsătorit cu moștenitorul imperiului automobilelor de viteză
money.ro
Anamaria Prodan, cadou de 280.000 de euro. Anunţ teribil pentru Laurenţiu Reghecampf. „Nu se pune problema că nu divorţez din cauza averii”
as.ro