Video Atmosferă de Crăciun doar în zonele centrale ale oraşelor. Aprinderea luminiţelor a fost totuşi prilej de sărbătoare pentru români
Anul acesta avem parte de un Crăciun mai puţin strălucitor. Restricţiile sanitare s-au suprapus peste creşterile de preţuri la energie, aşa că locuitorii marilor oraşe au parte de atmosferă autentică de sărbători doar în zonele centrale. Chiar şi aşa, aprinderea luminiţelor festive a fost primită cu aplauze şi bucurie în toată ţara.
Cel mai scump brad din România a fost iluminat ieri seară, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu. Sute de oameni au venit să vadă cum arată falnicul schelet metalic de 22 de metri, pe care au fost prinse peste 8 mii de leduri. A costat o sută de mii de euro şi a fost cumpărat de primărie înainte de pandemie.
''Frumos, foarte frumos și chiar strălucitor.''
''Dacă costă circa 100 mii euro, probabil că are ceva din metale preţioase sau foiţă din aur.''
Care au fost nemulţumirile oamenilor
- După parada de Ziua Naţională, bucureştenii au dat năvală la târgurile de Crăciun. Micii au fost la mare...
- Târgurile mai mici de Crăciun din Capitală câştigă teren: ''Ne aduce aminte de atmosfera...
- Turiștii străini sunt fermecați de târgurile de Crăciun din Cluj și Sibiu. "E o energie foarte bună şi vinul...
Dacă unii au avut probleme cu costurile, alţii ar fi vrut şi puţin spectacol sonor.
''Păcat că e ca la înmormântare, nu tu muzică, nu tu nimic.''
Bradul din centrul oraşului e singurul care le aminteşte locuitorilor din Târgu-Jiu că vin sărbătorile. Anul acesta, târgul de Crăciun nu a mai fost organizat, din cauza pandemiei.
Ieşenii, în schimb, au parte de brad natural, adus din Danemarca, dar şi de târg. Se mai mândresc cu un tunel luminos şi cu o roată panoramică, înaltă de 30 de metri.
Aprinderea luminiţelor a fost prilej de sărbătoare pentru cei veniţi pe bulevardul Ştefan cel Mare. Nimeni nu a plecat fără o poză făcută lângă pomul verde, împodobit cu figurine, globuri şi stea în vârf.
Pentru acest bebeluș și părinții săi sunt primele sărbători împreună.
''Cum e primul Crăciun cu el?
Suntem foarte fericiţi şi ne-am dorit asta, chiar e primul Crăciun.
O pată de culoare, o pată de lumină în întuneric, de fapt.''
Şi la Iaşi, atmosfera de Crăciun dispare când ieşi din zona centrală.
La Constanţa, startul sărbătorilor s-a dat în Parcul Arheologic, unde a fost organizat un târg tradiţional, cu bunătăți de sezon. Patinoarul în aer liber a făcut senzaţie printre micii vizitatori. A fost o seară magică pentru părinţi şi copii. În total, primăria a cheltuit un milion de euro pentru a împodobi parcurile şi bulevardele de sărbătoare.
Beculeţele s-au aprins şi în oraşul de pe malul Begăi, odată cu deschiderea târgului de Crăciun organizat de primărie, fără fastul de altădată. Timişorenii au putut admira cupola de lumini şi bradul metalic închiriat cu 10 mii de euro. Un alt târg va fi deschis weekendul acesta la Muzeul Satului, pe o suprafaţă de 10 hectare.
Spectacol de lumini a fost şi la Alba Iulia, unde Ziua Naţională s-a încheiat cu un joc de drone pe cerul nopţii, care a durat opt minute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰