Antena Meniu Search
x

Care e nivelul radiațiilor în România, după ce rușii au cucerit Cernobîlul. Precizările autorităților

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis un comunicat oficial, după ce în Ucraina au apărut informații conform cărora nivelul de radiații ar fi crescut, după cucerirea de către armata rusă a Zonei de excludere Cernobîl

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 20:19

centrală nucleară de la Cernobîl
Care e nivelul radiațiilor în România, după ce rușii au cucerit Cernobîlul. Precizările autorităților - Profimedia Images

Ca urmare a informațiilor apărute pe pagina de internet a Autorității de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), cu privire la creșterea nivelului de radiații pe amplasamentul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României se realizează în permanență prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării se comunică zilnic la CNCAN. Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații.

Ucraina a dat asigurări că depozitul cu deșeuri de la Kiev nu a fost avariat

În continuarea comunicatului emis anterior și ca urmare a informatiilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentul ce a avut loc la depozitul de deșeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează următoarele:

Pe acelaşi subiect

"- Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine - SNRIU) a confirmat faptul că depozitul nu a fost avariat și măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiațiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio amenințare pentru public.

- În acest depozit sunt păstrate deșeuri rezultate din utilizarea surselor de radiații în medicină, cercetare și industrie, deșeuri cu radioactivitate scazută.

- CNCAN monitorizează continuu evoluția situației, fiind în permanență legătura cu celelalte instituții cu responsabilități în ceea ce privește monitorizarea radioactivității la nivel național și cu forurile internaţionale responsabile.

- Pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare", au transmis cei de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Care e nivelul radiațiilor în România, după ce rușii au cucerit Cernobîlul. Precizările autorităților