Antena Meniu Search
x

Criza declanşată de coronavirus, greu de soluţionat de Guvern. Cronica unui dezastru anunţat (Video)

La această oră, Guvernul se chinuie să găsească o soluţie la criza infectaţilor care pot părăsi spitalele şi centrele de carantină. Este doar ultimul episod din seria de bâlbe care ne-au pus în pericol în pandemie şi au dinamitat încrederea populatiei. Proceduri lipsă, legi întârziate, relaxări amânate, demisii și articole neconstituționale. Aşa a fost gestionată criza COVID-19 în cele patru luni de pandemie. Iata cronica unui dezastru anunţat.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 06.07.2020, 20:04

Vezi și
  • Autoritățile au luat, în ultimele luni, decizii care s-au bătut cap în cap.
  • Autoritățile caută soluții la criza infectaților care pot părăsi spitalele și centrele de carantină.

Ludovic Orban, premierul României: La fiecare nouă lovitură dată, nu guvernului, dată împotriva sănătăţii publice, împotriva dreptului cetăţenilor la sănătate, noi am avut soluţii şi de data aceasta iarăşi venim cu soluţii.

Soluţii în al doisprezecelea ceas. Suntem în punctul în care România nu are o lege pentru a defini carantina şi izolarea, iar bolnavii de COVID 19 pot umbla liberi pe străzi. Asta după ce Curtea Constituţională a decis că vechile articole încalcă drepturile omului şi lasă loc abuzurilor. 

Abia astăzi, Guvernul a trimis în Parlament un nou proiect de lege. Este doar ultimul episod din seria de bâlbe de la începutul pandemiei. Atunci când pericolul SARS-COV 2 era doar o simplă răceală pentru politicienii români, inclusiv pentru preşedinte. 

Klaus Iohannis, președintele României (27 februarie): Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.

O simplă raceală care însă făcuse mii de victime în lume la acea dată. La Bucureşti, aleşii aveau alte griji. 

În timp ce virusul se răspândea foarte rapid, iar Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că trebuie să îl tratăm cu seriozitate, în România prioritățile erau altele, cum ar fi lupta politică pentru alegerile anticipate. A fost timp pierdut în care Guvernul ar fi putut să cumpere materiale de protecție, precum măștile care lipseau cu desăvârșire. De exemplu, medicii primeau doar o mască în fiecare zi.

Într-un final, au fost cumpărate primele măşti şi combinezoane. Şi au început să apară şi primele probleme pentru Guvernul Orban. 

Ludovic Orban, premierul României (26 martie): În cursul acestei dimineţi, domnul ministru Victor Costache şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, din motive personale şi profesionale.

După doar două săptămâni, un nou conflict zdruncină Executivul. Un acord între ministrul de Interne Marcel Vela şi Biserica Ortodoxă este aspru criticat chiar de preşedintele României. Ministrul de Interne îi promisese Patriarhului Daniel că oamenii vor putea merge la Biserică în seara de Paşte, în plină stare de urgenţă. 

Marcel Vela, ministrul de Interne: În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: pentru ridicarea Sfintelor Paști. 

Klaus Iohannis, președintele României: Indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun și medicii, în frunte cu ministrul Sănătății, același lucru pe care îl spun experții și Organizația Mondială a Sănătății - stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări.

Din senin, Curtea Constituţională dă o lovitură decisivă măsurilor luate de Guvern în pandemie. Şi decide că cele 300.000 de amenzi date în timpul stării de urgenţă sunt ilegale. A fost un moment de cotitură. Din acest punct, deciziile luate de Guvern au devenit din ce în ce mai haotice. Executivul a trimis cu întârziere la Parlament legea prin care se trecea de la starea de urgenţă la starea de alertă. Au urmat trei zile de vid legislativ, adică trei zile în care doar simţul civic şi conştiinţa au convins oamenii să respecte regulile. 

Reporter: Domnule premier, ce se întâmplă dacă nu respectăm prevederile pe care le-ați prezentat în această seară? 

Ludovic Orban, premierul României: Oamenii le vor respecta. 

Reporter: Și dacă nu le respectă?

Ludovic Orban, premierul României: Le vor respecta!

Dar nu le-am respectat, ci ne-am tot relaxat. Cu toate că numărul de infectări a crescut constant, Guvernul a uitat să reglementeze în detaliu izolarea şi carantina, lăsând loc interpretărilor şi abuzurilor. 

Astfel că, judecătorii Curţii Constituţionale declară internările în spitale şi centre de carantină - neconstituţionale. Aşa se face că acum bolnavii de COVID pot pleca oricând din spital şi ajunge printre noi. 

Guvernul Orban se luptă acum cu una dintre cele mai agresive creşteri ale infecţiilor din Europa. Pentru a reuşi, ar trebui doar să se lecuiască de obiceiul de a lua măsuri care se bat cap în cap.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Criza declanşată de coronavirus, greu de soluţionat de Guvern. Cronica unui dezastru anunţat (Video)