Antena Meniu Search
x

Dosarul Mineriadei: un proces mare, ţinut într-o sală prea mică

Judecata în dosarul "Mineriadei" a început cu revoltă la Curtea Militară de Apel. Sute de oameni au fost citaţi ca victime sau rude ale celor bătuţi crunt.

Vezi și

Judecata în dosarul "Mineriadei" a început cu revoltă la Curtea Militară de Apel. Sutele de oameni citaţi ca victime sau rude ale celor bătuţi crunt în perioada 13-15 iunie 1990 au format din nou cozi precum cele din perioada ceauşistă, de data aceasta la uşa instanţei. Sala a fost prea mică pentru un proces aşa mare. Un om s-a prăbuşit la pământ. După 28 de ani, Ion Iliescu, Petre Roman sau Miron Cozma vor fi judecaţi pentru cel mai greu cap de acuzare din Codul Penal: infracţiuni contra umanităţii. 

Citat de la prima oră în dosarul "Mineriada", bărbatul n-a mai îndurat frigul şi înghesuiala la cozi ca acum trei decenii. 

La un moment dat, a fost târât din mulţime şi aşezat pe un scaun, până la sosirea unui echipaj SMURD, care l-a dus la spital. 

Sala în care s-a desfăşurat procesul a fost prea mică pentru sutele de victime citate. Aşa că oamenii s-au înghesuiţi la uşa Curţii Militare de Apel, aşteptându-şi rândul să fie strigaţi. Printre ei şi medicul Virginia Şoltuz. Avea 50 de ani la Mineriadă, când a fost bătută crunt cu pumnii şi picioarele. 

Printre cei puşi sub acuzare se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Miron Cozma. Sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. 

Potrivit procurorilor militari, " s-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3, rănite, de asemenea, prin împuşcare. Represiunea autorităţilor a continuat printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevarată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii", spune comunicatul PIICJ din 13 iunie 2017.

Singurul inculpat care a venit la primul termen a fost Virgil Măgureanu, primul director SRI. A fost huiduit. Dosarul Mineriada cuprinde peste 400 de volume, sunt 1.300 de victime, 500 de martori şi 14 inculpaţi. Victimele cer daune morale de la statul român, între 70 de mii şi 400 de mii de lei. Un revoluţionar a venit tocmai de la Suceava ca să-şi facă dreptate.

Printr-o petiţie, victimele Mineriadei le cer judecătorilor să găsească o sală de audieri potrivită pentru un proces istoric. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Evenimente » Dosarul Mineriadei: un proces mare, ţinut într-o sală prea mică