Antena Meniu Search
x

Medicul chirurg Eduard Ursuleanu despre creşterea numărului infectărilor: "Se testează tot ce intră în spitale, chiar şi pentru alte proceduri" (Video)

România a urcat pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de infectări raportate în ultimele 24 de ore. Se şi testează mai mult, e adevărat, dar asta nu înseamnă că suntem mai bine decât eram în starea de urgenţă. Procentele arată exact la fel. Iar pericolul e din ce în ce mai mare. Sunt ţări care testează şi de 10 ori mai mult, iar numărul de infectări noi este la jumătate faţă de România. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 17.07.2020, 20:01

Vezi și
  • Numărul de infectări noi cu coronavirus a depășit toate așteptările în România.
  • Specialiștii recomandă în continuare respectarea distanțării sociale, dezinfectarea constantă a mâinilor și purtarea măștilor de protecție.

Haideţi sa ne uităm la testările raportate la un milion de oameni. Pentru că ştim, populatia diferă de la o ţară la alta. Italia, Marea Britanie au peste 60 de milioane de locuitori, Spania, peste 40, și Romania, 20. 

Începem cu România. La noi sunt aproximativ 46 de mii de testări la un milion de locuitori şi peste 600, 700 de infectări noi în 24 de ore. La numărul de teste, Marea Britanie stă cel mai bine. Peste 180 de mii la un milion de oameni. Şi dacă ne uităm la raportarile din ultima săptămână, adica la cazurile noi înregistrate: 538. Deci, mai multe teste efectuate şi mai puţini pacienţi depistaţi decât în România. 

Mergem mai departe, Spania, 128 de mii de testări, de trei ori mai mult de cât la noi şi au 875 de cazuri. Iar Italia, poate cea mai mare surpriză, face, zilnic, peste 100 de mii de teste la un milion de oameni şi raportează, acum, doar 162 de cazuri. Cifrele vorbesc de la sine. 

În luna aprilie, Romania făcea 4 mii de teste pe zi, spre deosebire de alte ţări care aveau deja 20 sau chiar 60 de mii. 

Trebuie să avem în vedere şi că, în acest moment, România nu mai testează doar simptomaticii sau pe cei care au intrat în contact cu un pacient pozitiv.

Eduard Ursuleanu, medic chirurg: Atât la spitalele de stat, cât și la cele private, este vorba despre pacienți care urmează să fie internați pentru alte proceduri. De la gravide până la pacienții de ortopedie, de la cei oncologici până la cei de ORL. Totul se testează și acești pacienți nu au niciun simptom respirator.  

Proporţia se păstrează, aşadar, între prima cocoaşă şi cea de a doua, de acum, ceea ce înseamnă că SARS-CoV-2 poate fi considerat, în continuare, extrem de periculos. 

Emilian Popovici, epidemiolog: Toate țările care au ajuns la un control al infecției au ajuns la control printr-un număr mare de testări și prin urmărirea contacților. Acesta este unul dintre secretele problemei, pe lângă respectarea măsurilor de protecţie. 

Emilian Popovici, epidemiolog: Purtatul măștii, distanțarea și igiena mâinilor. Dacă oamenii le respectă, pot modifica acest număr bazal de reproducere și îl modifică în beneficiul lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Medicul chirurg Eduard Ursuleanu despre creşterea numărului infectărilor: "Se testează tot ce intră în spitale, chiar şi pentru alte proceduri" (Video)