Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Litoralul românesc, supravegheat şi apărat de drone. Prototipul SafeShore, prezentat în premieră

Prototipul SafeShore, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare-Inovare Orizont 2020, a fost prezentat în premieră, în România.

de Redactia Observator

la 27.11.2018 , 20:01

Prototipul SafeShore, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare-Inovare Orizont 2020, a fost prezentat în premieră, în România.

Capabilitățile sistemului SafeShore au fost testate, timp de 10 zile,  prin executarea unor scenarii reale de acțiune, întru-un amplu exerciţiu la Marea Neagră.

Performanţele demonstrate de prototipul SafeShore au confirmat atât utilitatea cât şi necesitatea unui astfel de sistem.

Articolul continuă după reclamă

Anterior, SafeShore a fost testat în activități similare desfășurate la Marea Nordului și la Marea Mediterană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dronele sunt utilizate legal într-o gamă largă de sectoare, de la poliție, la industria construcțiilor, monitorizarea mediului, radiodifuziune, etc.

Proiectul de cercetare SafeShore, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Cadru H2020, a abordat în mod eficient şi inovativ această nouă metodă, declanşată de folosirea pe scară largă a dronelor, prin dezvoltarea unui sistem prototip care poate contracara aceste noi tipuri de provocări. 

Prototipul combină cele mai noi tehnologii de detecție (echipamente LIDAR, senzori acustici, senzori radio și senzori video) într-o singură platformă care utilizează metodologii avansate de fuziune a datelor ceea ce face imposibilă pătruderea neobservată a unei drone în spaţiul protejat de Safeshore.

Consorțiul SafeShore, coordonat de Academia Militară Regală din Belgia, este compus din 12 parteneri, reprezentând diferite organizații: centre de cercetare, universități și parteneri industriali, fiind completat de 4 organizații de aplicare a legii, din România, Belgia şi Israel. 

Obiectivul echipei a fost dezvoltarea unui sistem pentru detecția dronelor, ambarcațiunilor de mici dimensiuni și a persoanelor aflate în apă.

SafeShore a fost proiectat și realizat, astfel încât să acopere o gamă variată de misiuni: protecția infrastructurilor critice (aeroporturi, centrale nucleare, sedii guvernamentale, etc.), protecția demnitarilor și a sediilor de lucru ale acestora, asigurarea securității pe timpul adunărilor publice, urmărindu-se totodată și integrarea acestuia cu sistemele existente de supraveghere a frontierelor.

În aceeași măsură, sistemul poate fi utilizat și pentru asigurarea măsurilor de pază a penitenciarelor, supravegherea ariilor protejate, etc.

Sistemul este compus din trei platforme mobile, ce pot fi controlate de la distanță dintr-un centru de comandă și control. El încorporează “tehnologii verzi” cu impact redus asupra mediului.

Etapa finală, de evaluare și validare a rezultatelor cercetării, a testat capabilitățile de detecție și parametrii de performanță ai sistemului SafeShore, prin executarea unor scenarii reale desfăşurate în condiţii meteo deosebite, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte:

-protecția unei infrastructuri critice împotriva unui atac terorist;

-combaterea traficului de droguri;

-protecția unei zone de litoral împotriva unui atac terorist;

-operațiuni de căutare-salvare în apă;

-măsuri de protecţie a demnitarilor;

-măsuri de securitate pentru manisfestări publice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Litoralul românesc, supravegheat şi apărat de drone. Prototipul SafeShore, prezentat în premieră