Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: „Prelungirea stării de alertă nu e un moft politic”. La ce să ne așteptăm de săptămâna viitoare

Prelungirea stării de alertă nu trebuie tratată politic, spune premierul României, care susține că propunerea are la bază o analiză a specialiștilor.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.06.2020, 15:09

Ludovic Orban: Prelungirea stării de alertă nu e un moft politic
Ludovic Orban: Prelungirea stării de alertă nu e un moft politic - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Ludovic Orban apreciază că a pune punct stării de alertă înseamnă punerea în pericol a românilor.
  • Purtarea măștilor de protecție ar putea să rămână obligatorie pentru încă o lună.

Ludovic Orban apreciază că a pune punct stării de alertă înseamnă punerea în pericol a sănătății cetățenilor României, pentru că nu s-ar mai putea frâna răspândirea virusului în comunitate.

„E nevoie de starea de alertă pentru a putea menţine măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Fără stare de alertă nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile impuse pe perioada stării de urgenţă şi de alertă. Încă există răspândire în comunitate a virusului. Intercaţiunile între oameni au crescut exponenţial, ca urmare a măsurilor de relaxare. Din acest motiv avem nevoie de baza legallă, pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor instituite”, a declarat Ludovic Orban.

Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Este fundamentală menţinerea stării de alertă”, a mai spus premierul.

Premierul a evitat, miercuri, să spună dacă va fi eliminată de la 1 iulie obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii publice închise, afirmând că acesta e cel mai eficient mod de protecţie împotriva răspândirii virusului.

”Cel mai eficient mijloc de protecţie aeste masca, pentru că principalul mod de răspândire a virusului este prin particulele care circulă şi care pot fi inspirate sau să atingă faţa. Noi vom menţine cât timp este necesar această măsură de purtare a măştii în spaţii închise sau când suntem în grupuri mari”, a mai afirmat Orban.

Ludovic Orban a subliniat că guvernul va apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le are ”pentru a păzi sănătatea românilor, indiferent ce vor face unele partide din Parlament".

Starea de alertă prelungită, dar cu mai puține restricții

Starea de alertă intră în prelungiri şi vine cu noi libertăţi şi vechi restricţii. De la 15 iunie, vom putea merge la mall şi la sălile de fitness, dar nu încă la restaurant, spa sau cinema.

Grădiniţele şi after-school-urile se pot redeschide şi s-a dat verde la vacanţe în afara ţării, fără carantină la întoarcere. Măsura e valabilă doar pentru anumite ţări. 

Vor fi permise evenimentele private, însă cu un număr limitat de persoane, 20 în interior și 50 la exterior. Se vor redeschide after-schoolurile, grădinițele și creșele private. Se pot redeschide și sălile de fitness și, de asemenea, pot să fie deschise și piscinele exterioare.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că se impune prelungirea stării de alertă, dar că măsurile restrictive vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

Iohannis le-a transmis parlamentarilor un apel la responsabilitate.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban: „Prelungirea stării de alertă nu e un moft politic”. La ce să ne așteptăm de săptămâna viitoare