Video Nou azil fantomă, descoperit Teleorman. Polițiștii au găsit mai mulți bătrâni cu handicap ce-și duceau ultimele zile într-o casă ce funcționa ca pensiune
La cinci zile de la declanşarea controalelor, căminele şi centrele sociale sunt pline până la refuz de oameni pe care trebuie să-i îngrijească. Sute de bolnavi au trebuit relocaţi după ce unele azile au fost închise de autorităţi. Rudele vârstnicilor caută disperate un loc în care cei dragi să aibă parte de un tratament corect. Haosul din sistem l-a dus la capătul puterilor şi pe directorul unui centru din Constanţa, care a fost la un pas să-şi dea foc ieri în faţa primăriei.
O echipă Observator a sunat ieri la un centru de îngrijre din Bucureşti, să vadă dacă mai sunt locuri libere: "Este o nebunie de nedescris, nu am pomenit aşa ceva. Bieţii oameni! La bărbaţi nu am deloc, la femei mă pot organiza şi să rezolv".
Situaţia este la fel în toate azilele din Capitală: "Pentru bărbaţi nu am decât pentru cei care sunt pe picioare. Pentru doamne care sunt la pat mai am două locuri. Chiar am o doamnă la 91 de ani pe care au dat-o afară aseară dintr-un cămin şi o să-mi plătească familia când o să poată pentru că duminică abia plătise taxa în partea cealaltă".
Dobrina Bran a fost nevoită să-şi ia mama în miez de noapte de la căminul care s-a închis în Sectorul 6. Doar pentru că a primit un pont de la colege a reuşit să găsească repede un loc în altă parte: "Se pare că au crescut şi preţurile, cum se întâmplă cu...io ştiu ce marfă, şi atunci ...aşa şi bătrânii ăştia, au devenit un fel de marfă (...) probabil va fi un boom al preţurilor".
Patronul celor două azile din Eforie Nord care funcționau fără autorizație a încercat să-și dea foc
- Doi inspectori AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA în scandalul azilelor groazei. Sunt acuzaţi că au acoperit...
- Protest în Piaţa Victoriei. Zeci de oameni au cerut demisia Gabrielei Firea: "Nu vrem să fim guvernaţi de nişte...
- Azilele groazei: 17 persoane în vârstă și cu handicap, găsite într-o clădire care funcționa ca o pensiune
Nici în centrele de stat lucrurile nu stau bine deloc. Căminele din judeţul Ilfov sunt pline. Pentru cele opt persoane salvate din căminul clandestin din Tunari a fost găsit doar temporar un adăpost.
Florin Iorguş, administrator cămin: N-o să putem să-i ţinem permanent aici, noi suntem un centru de lux. Aceste persoane au nevoie de un centru specializat pentru boli psihice.
Simona Neculae, prefectul judeţului Ilfov: Vor fi internaţi în măsura în care vom găsi locuri disponibile în centrul specializat care ţine de judeţul Ilfov. Nu sunt locuri, este plin, încercăm să facem locuri.
Patronul azilelor din Eforie Nord, închise zilele trecute în urma controalelor, a vrut şă-şi dea foc ieri în faţa primăriei din Constanţa. Bărbatul a fost oprit la timp de agenţi.
În primele patru zile de când au început contoalele au fost verificate peste două mii de azile şi centre de îngrijire şi au fost date amenzi de zece milioane de lei.
Cătălin Predoiu: Au fost descoperite fără licenţă 24 de astfel de centre. Au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizaţiei sanitare şi 6 de închidere. La faţa locului au fost evaluate 13044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocare.
17 persoane în vârstă și cu handicap, găsite într-o clădire care funcționa ca o pensiune
Aseară, în comuna Pietroşani, din judeţul Teleorman, poliţiştii au descoperit un alt azil fantomă. 17 bătrâni cu handicap îşi duceau ultimele zile din viaţă într-o casă ce funcţiona pe hârtie, ca pensiune. Iar ieri, în Timişoara, oamenii legii au suspendat activitatea unui cămin privat, din cauza mizeriei. Şi în Gorj, autorităţile au găsit probleme. Într-un centru reprezentanţii DGASPC Gorj au descoperit mai multe medicamente expirate.
Între timp, pe Fii Observator, curg mesajele prin care sunt semnalate centrele în care bătrânii rămân ai nimănui şi la mila angajaţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰