Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numărul apelurilor la 112, prin care a fost semnalată prezența urșilor, a crescut de peste 4 ori în ultimii 5 ani. 7 mii de apeluri doar în 2023

Ministrul Mediului cere acum împuşcarea urşilor imediat ce animalele se apropie de o localitate. În acest context, premierul a cerut o sesiune extraordinară în Parlament pentru legea care va permite eutanasierea sau împuşcarea urşilor din zonele cu risc foarte mare. Vorbim practic de un caz care a îngrozit o ţară întreagă, mai ales că s-a întâmplat pe unul dintre cele mai populare trasee montane de pe Valea Prahovei. Pe de altă parte ştim deja că alertele care anunţă urși care coboară în localități au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Doar anul trecut au fost peste 7 mii de apeluri la 112. 

de Claudiu Loghin

la 17.07.2024 , 15:38

Cu siguranţă şi oamenii care locuiesc în localităţile afectate de această problema aşteaptă soluţii concrete şi asta nu de ieri, de azi, de ani de zile. Am stat de vorbă cu oameni care cunosc comportamentul urşilor, temperamentul lor, situaţiile în care aceştia pot deveni agresivi şi cu toţii au spus că sunt câteva lucruri certe.

STS prezintă, miercuri, într-un grafic ”evoluţia din ultimii 5 ani a apelurilor la 112 care au semnalat prezenţa urşilor, inclusiv posibile atacuri ale acestora, centralizată la nivelul Serviciului de urgenţă 112”. Datele transmise arată astfel:

  • 2019 – 1.654 apeluri
  • 2020 – 1.757 apeluri
  • 2021  - 6.269 apeluri
  • 2022 – 3.473 apeluri
  • 2023 – 7.587 apeluri
  • 2024 – 2.264 apeluri
Vezi și

Ce recomandă salvamontiştii atunci când ne întâlnim cu ursul

Pe acelaşi subiect

În primul numărul urşilor a crescut foarte mult în special în zonele de pădure din centrul ţării, judeţele Braşov, Covasna, Harghita sau Prahova. În al doilea rând, în mod normal spun şi salvatorii montani şi pădurarii urşii nu atatâ în mod normal dacă nu au comportamentul modificat de anumite interacţiuni cu omul, sau de cauze medicale. Ce putem să facem să ne protejăm este în primul rând atunci când mergem în excursie într-o zonă de pădure să facem zgomot foarte puternic, un clopoţel sau un fluier ataşat, spre de altă parte există spray-urile cu piper, spray-uri de mare putere care pot fi utile, spun salvamontiştii, în cazul întâlnirilor de aproape cu ursul.

Sunt puţine modalităţi în lipsa cadrului legislativ adecvat să ne ferim de atacuri ale animalelor cu comportamentul modificat, nu numai cazul tragic de pe Valea Jepilor Mici din Masivul Bucegi, ci şi multele atacuri înregistrate. Cel mai important spun salvatorii montani, nu mergem niciodată pe munte singuri, facem zgomot şi purtăm un spray cu piper pentru orice eventualitate.

Reamintim că în urma cu două zile o tânăra de 19 ani, mare iubitoare a muntelui, a fost atacă de un urs pe traseu. Sălbăticiunea a ieşit dintre copaci şi a prins-o pe fată de picior. În încercarea de a se elibera din colţii animalului, atât ea, cât şi ursul s-au prăbuşit într-o prăpastie de 120 de metri adâncime. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Numărul apelurilor la 112, prin care a fost semnalată prezența urșilor, a crescut de peste 4 ori în ultimii 5 ani. 7 mii de apeluri doar în 2023