Antena Meniu Search
x

O perlă turistică din zona Cazanelor Dunării nu mai poate fi vizitată. Risc uriaş de accidente fatale după ce pontonul a fost distrus de pietre

Se apropie sezonul turistic, iar unul dintre cele mai importante obiective din zona Cazanelor Dunării nu poate primi turişti. Vorbim despre peştera Veterani, al cărui semidebarcarder a fost închis, din cauza unei alunecări de pietre de pe versant. Iar acest lucru afectează turismul din zonă. 

de Redactia Observator

la 21.03.2024, 08:38

Vezi și

"Undeva deasupra noastră, la o înălţime de o sută şi ceva de metri, s-au desprins pietre care au distrus zona semidebarcaderului, unde acostează ambarcaţiunile."

Însă fenomenul nu este unul străin autorităţilor mehedinţene, pentru că asta se întâmplă la fiecare început de primăvară.

Risc mare de accidente fatale

Nelu Enăşescu, reprezentant turism: Munţii sunt calcaroşi, îngheaţă iarna, se dezgheaţă primăvara. De la fenomenul ăsta de îngheţ-dezgheţ, stânca crapă şi cade.

Pe acelaşi subiect

Alin Subţire, reprezentant turism: Pe timp de vară, acest pericol nu există, deoarece curăţirea aceasta naturală care se face are loc primăvara, imediat după dezgheţ şi când sunt ploi mai multe.

Acum oamenii nu se mai pot apropia la nici 20 de metri de semidebarcader pentru că riscul unor accidente fatale este uriaş.

Felix Baratky, reprezentant Administrația Parcului Natural Porțile de Fier: Urmează să demarăm pe viitor lucrări de stabilirea versanţilor prin amplasarea de plase de sârmă pentru reţinerea pietrelor şi refacerea semidebarcaderului.

Accesul la Peştera Veterani este închis

Până la finalul lunii mai accesul la Peştera Veterani nu se mai poate realiza. Iar asta înseamă că mulţi bani sunt pierduţi.

Felix Baratky, reprezentant Administrația Parcului Natural Porțile de Fier: În această zonă, după cum ştim, vin undeva la jumătate de milion de vizitatori, iar obiectivul în sine cred că aduce în fiecare an 30.000 de vizitatori.

Peştera Veterani este prima grotă cartografiată din lume şi a fost un sanctuar al Zeului Zamolxis, însă are şi o istorie mai recentă.

Nelu Enăşescu, reprezentant turism: În versantul de sud-vest al grotei există şi o gaură în versant, unde austro-ungarii aveau amplasat un tun. Cu ajutorul tunului trăgeau asupra corăbiilor turceşti, care încercau să înainteze pe Dunăre către inima Austro-Ungariei. 

Accesul propriu-zis în peşteră se face doar cu barca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » O perlă turistică din zona Cazanelor Dunării nu mai poate fi vizitată. Risc uriaş de accidente fatale după ce pontonul a fost distrus de pietre