Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Operaţiunea Jupiter. O stradă întreagă din Mătăsaru, luată cu asalt de mascaţi: 10 tone de deşeuri urmau să fie arse ilegal

O armată de poliţişti şi mascaţi a descins azi dimineaţă în orașul Găești din Dâmboviţa și în şase comune din împrejurimi. Oamenii legii au făcut zeci de percheziţii şi au căutat suspecţi acuzaţi că ard ilegal maşini dezmebrate, hoţi de lemne dar şi contrabandişti de ţigări şi braconieri. Peste 50 de persoane vor fi duse la audieri. Întreaga operaţiune este supravegheată de un elicopter al MAI. 

de Denisa Dicu

la 22.10.2024 , 14:40

73 de percheziţii au loc în judeţul Dâmboviţa, la persoane care sunt acuzate de infracţiuni grave, respectiv de ardere ilegală a unor deşeuri, de contrabandă cu ţigări, furt de lemne şi cerşetorie cu minori. La întreaga operaţiune participă peste 670 de poliţişti şi jandarmi, însoţiţi de inspectorii de la Garda Naţională de Mediu.

Acţiunea este supravegheată din aer cu un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei Române. 

10 tone de deşeuri urmau să fie arse ilegal

Vezi și

În localitatea Mătăsaru, poliţiştii percheziţionează locuinţele suspecţilor de pe o stradă întreagă, motiv pentru care la faţa locului se află un număr impresionant de autospeciale şi forţe de ordine.

Pe acelaşi subiect

Până acum, anchetatorii au găsit 10 tone de deşeuri, care urmau să fie arse în mod ilegal şi au ridicat două arme de tip airsoft pentru care nu existau autorizaţii.

Sunt puse în aplicare 50 de mandate de aducere, ceea ce înseamnă că 50 de suspecţi, mulţi dintre ei cu antecedente penale, vor fi duşi la audieri.

261 de percheziţii în toată ţara în cadrul operaţiunii Jupiter 

IGPR a anunţat că marţi se desfăşoară 261 de percheziţii în toată ţara în cadrul operaţiunii Jupiter.

"În cadrul operaţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, la data de 22 octombrie a.c. se efectuează 261 de percheziţii domiciliare, în cadrul unor acţiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale şi protejarea comunităţii de activităţile ilegale", transmite IGPR. Activităţile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări, pe linie de investigarea criminalităţii economice (delapidare, contrabandă, evaziune fiscală, înşelăciune), investigaţii criminale (tâlhărie calificată, furt calificat) şi arme, explozivi şi substanţe periculoase (nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept, infracţiuni la regimul deşeurilor). Acţiunile urmăresc documentarea activităţii infracţionale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor şi indisponibilizarea bunurilor obţinute din săvârşirea de infracţiuni sau deţinute ilegal. Persoanele depistate vor fi duse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză. "Activităţile de astăzi se desfăşoară în contextul măsurilor luate la nivelul Poliţiei Române, pentru combaterea infracţionalităţii de orice fel", precizează IGPR.

Percheziţii într-un dosar de delapidare 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul DICE, pun în executare 7 mandate de percheziţie (Bucureşti - 6, Ilfov - 1) şi 6 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de delapidare cu prejudiciul de aproximativ 19.000.000 de lei. Conform anchetatorilor, în perioada 2016-2022, diverse persoane care controlau cinci societăţi comerciale au efectuat multiple retrageri de numerar de la ATM-uri şi ghişeele băncilor, fără justificare legală şi fără a exista înscrisuri care să ateste motivul retragerii sumelor de bani, producând în dauna societăţilor comerciale un prejudiciu total de 19.407.127,50 de lei. Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de „delapidare” în formă continuată.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, împreună cu ofiţerii SICE Sector 1, pun în executare 5 mandate de percheziţie (4 în Bucureşti, 1 în Dâmboviţa) şi 5 mandate de aducere într-un dosar penal privind infracţiuni de delapidare.

În perioada 2022-2024, reprezentantul unei societăţi aflate în procedura insolvenţei (persoană vătămată în cauză), cu sprijinul administratorului judiciar şi folosindu-se de societăţi comerciale controlate de acesta prin interpuşi, a dispus cu privire la activul persoanei vătămate prin operaţiuni comerciale fictive, cauzând astfel un prejudiciu de 5.000.000 lei.

Descinderi în București și Alba

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 şi SICE Sector 2 pun în executare 2 mandate de percheziţie (1 în Bucureşti şi 1 în Alba) şi 2 mandate de aducere în cadrul unui dosar înregistrat la PJ Sector 2, privind infracţiuni de delapidare. Se reţine că, în perioada 2021-2023, suspecta, angajată a unei societăţi comerciale, avea atribuţii de serviciu care includeau introducerea facturilor de achiziţie în programul de contabilitate al societăţii. De asemenea, aceasta avea dreptul de a efectua comenzi către furnizorii societăţii, atât prin email, cât şi prin platformele de comenzi B2B oferite de aceştia. În acest context, suspecta a realizat mai multe comenzi de bunuri în numele societăţii, pe care ulterior le-a însuşit, provocând un prejudiciu estimat la suma de 488.649,19 lei.

Zeci de percheziții în Argeș, într-un dosar de evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul SICE Argeş, pun în executare 32 de mandate de percheziţie (în judeţul Argeş) şi 34 de mandate de aducere în cauze privind infracţiuni de evaziune fiscală. În fapt, se reţine că administratorul unei societăţi cu obiect de activitate şcoli de şoferi nu a declarat şi nu a înregistrat activitatea derulată de angajaţi, la nivelul orelor efectiv lucrate, cu scopul sustragerii de la plata impozitelor şi contribuţiilor sociale, şi nu a evidenţiat în actele contabile ale societăţii veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.

Pagubă de 76.000 de euro într-un dosar de înşelăciune

Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, împreună cu ofiţerii de poliţie, cercetează o infracţiune de înşelăciune, constând în faptul că în cursul anului 2024 făptuitorul s-a prezentat la sediul unui agent comercial din judeţul Prahova, unde a încărcat marfă pe care nu a mai transportat-o la locul de destinaţie, invocând defecţiuni ale ansamblului rutier destinat transportului. Ulterior, nu a restituit marfa societăţii expeditoare. De asemenea, într-o cauză similară, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni cercetează o altă infracţiune de înşelăciune, reţinând că reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul social în judeţul Argeş şi-au însuşit pe nedrept bunuri constând în anvelope de mare tonaj, încredinţate în baza unui titlu reprezentând contract de transport, cauzând un prejudiciu de 76.000 de euro.

Percheziţii în Iaşi şi Suceava

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul SICE Iaşi, pun în executare 30 de mandate de percheziţie (în judeţul Iaşi) şi 3 mandate de aducere în cauze privind infracţiuni de evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În fapt, se reţine că, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019, reprezentanţii unor societăţi comerciale au prezentat în mod fals la Ministerul Transporturilor deconturi pentru transportul pensionarilor, susţinând că au emis bilete cu reducere conform Legii nr. 147/2000. În realitate, aceste călătorii nu au avut loc, iar numerele de dosar de pensie folosite în deconturi nu existau în evidenţele Casei Naţionale de Pensii. Prin această fraudă, au înscris în mod fals 104.261 călătorii şi au prejudiciat bugetul de stat cu 3.935.065 lei. În perioada iulie 2018 - decembrie 2019, făptuitorii au repetat aceeaşi schemă infracţională, înscriind 18.612 călătorii fictive, cauzând un prejudiciu suplimentar de 509.372 lei. Prejudiciul total este de 10.734.157 lei.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul SICE Suceava, pun în executare 16 mandate de percheziţie (în judeţul Suceava) în cauze privind infracţiuni de evaziune fiscală. În fapt, se reţine că, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2020, reprezentanţii unei societăţi comerciale au omis, în mod repetat, să înregistreze toate veniturile realizate din activitatea de pregătire a cursanţilor care doreau obţinerea permisului de conducere, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat cu suma totală de 327.153 lei. De asemenea, într-un alt dosar privind infracţiuni de fals, se reţine că, în cursul anilor 2023-2024, mai multe persoane au folosit documente suspecte de fals pentru solicitarea pensiei pentru limită de vârstă, în special adeverinţe emise de o societate comercială, deţinătorul de arhivă a mai multor societăţi comerciale. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul SICE Suceava, pun în executare mandate de percheziţie în două dosare distincte privind infracţiuni de contrabandă. În primul dosar, se cercetează comercializarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară prin intermediul unor persoane fizice şi juridice, iar în cel de-al doilea dosar se investighează fapte similare legate de traficul de ţigări provenite din afara Uniunii Europene.

Într-un alt dosar, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu ofiţerii SICE Cluj, investighează infracţiuni de evaziune fiscală. Se reţine că, în perioada august – decembrie 2021, administratorul de fapt al unei societăţi, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, nu a evidenţiat contabil şi nu a declarat fiscal operaţiunile comerciale şi veniturile aferente, în principal livrările de telefoane mobile, pe relaţiile cu 11 societăţi/clienti.

Această conduită a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 238.306 lei, din care 207.306 lei reprezintă TVA, iar 30.886 lei impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Ialomiţa: percheziţii într-un caz de delapidare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împreună cu ofiţerii SICE Ialomiţa, pun în executare 6 mandate de percheziţie (în judeţul Ialomiţa) şi 2 mandate de aducere în două dosare penale. Unul dintre dosare vizează infracţiuni de delapidare, iar celălalt infracţiuni de înşelăciune. În dosarul de înşelăciune, la data de 23.01.2020, o societate comercială, în calitate de cumpărător, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru echipamente destinate service-urilor auto, bunuri pentru care reprezentanţii societăţii vânzătoare au încasat suma de 40.000 lei, fără a emite factură fiscală. Echipamentele vândute făceau, de fapt, obiectul unui contract de închiriere care nu conferea dreptul de proprietate asupra acestora.

Denisa Dicu Like

Pasiune, adrenalină, curiozitate și dorința de a afla poveștile oamenilor. Sunt doar câteva dintre lucrurile care mă îndeamnă să fac jurnalism cu atât de mult drag.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Evenimente » Operaţiunea Jupiter. O stradă întreagă din Mătăsaru, luată cu asalt de mascaţi: 10 tone de deşeuri urmau să fie arse ilegal