Video Reacția unui elev, după bacul la română: "Creangă? Cum să nu fie poet? Eminescu e poet?"
Bacalaureat 2025. Marți, 10 iunie, elevii de clasa a 12-a au susținut prima probă de la bacalaureat. Examenul maturității a început cu proba la limba și literatura română. Subiectele primite nu au fost pe placul tuturor însă. Mulți elevi au fost luați prin surprindere de operele alese la subiectul III.
Subiectele de la limba și literatura română par să le fi dat bătăi de cap unora dintre elevii de clasa a XII-a. Echipa Observator a vorbit cu unul dintre elevii care au susținut astăzi prima probă a bacalaureatului și care nu a fost prea încântat de subiecte.
"Deci Creangă nu e poet. Eminescu e poet"
Discuție elev - reporter Observator:
"Ai un autor preferat?"
- Subiecte la Istorie de la BAC 2025. Ce le-a picat elevilor la punctul III
- Bărbat din Cluj, prins trişând cu un pix inteligent la BAC. Nu era prima dată când susţinea examenul
- Barem de corectare Bacalaureat 2025 - limba română. Cum trebuiau rezolvate subiectele
- Numărul elevilor înscriși la examenul de BAC 2025, cel mai mic din ultimii 20 de ani
- Subiecte română BAC 2025. Cerința care le-a pus probleme elevilor de la profilul real
"Autor preferat nu am. Păi, dacă nu știu romane, ce autor preferat să am?"
"Poet, atunci?"
"Creangă. Cum să nu fie poet? Eminescu e poet?"
"Ce a scris Eminescu?"
"Luceafărul, Amintiri din copilărie... tot el a scris-o, nu? Nu Eminescu, nu? Creangă? Deci Creangă nu e poet. Eminescu e poet. Da... păi nu știu, v-am spus că nu știu."
"Ce faci după aceea?" (n.r. după examenul de bacalaureat)
"Păi văd. Dacă iau bacul, poate dau la facultate. Dacă nu, ne angajăm. Găsim undeva, nu e problemă."
Bacalaureat 2025
Probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025 au început marți, 10 iunie, cu cea la Limba și literatura română. Testul a urmărit, printre altele, utilizarea corectă a limbii române, punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente, dar și argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare. Conform calendarului examenului de BAC, publicat de ministerul Educației, miercuri, 11 iunie, urmează proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie -, iar vineri, 13 iunie, este proba la alegere a profilului și specializării. Pe 16 iunie are loc proba la literatura maternă, elevii de clasa a 12-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, pe 20 iunie. Notele finale se vor afișa pe 30 iunie.
Numărul de candidați înscriși în acest an la examenul de bacalaureat este cel mai mic din ultimii cel puţin 20 de ani, potrivit datelor publice disponibile. Sunt sub 100.000 de elevi din promoţia curentă care iau parte la aceste examene. Cu zeci de mii mai puţin, faţă de anii trecuţi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰