Antena Meniu Search
x

România ar rămâne fără bucătari. Cei care termină şcolile de profil iau drumul străinătăţii, pentru salarii de mii de euro

Vezi și

În timp ce străinii importă forţă de muncă românească, restaurantele de la noi rămân fără bucătari. Mulţi dintre cei care termină o şcoală sau cursuri de profil decis să muncească în Spania, Italia, Grecia sau Marea Britanie, pentru că sunt plătiţi mai bine. Criza de personal nu o resimt doar angajatorii, ci şi restul românilor. În restaurante, mâncarea s-ar putea scumpi, pentru ca patronii să acopere cheltuielile cu bucătarii aduşi din străinătate.

Cati Dogaru lucrează ca bucătar de 15 ani. În ultimii cinci ani, a rămas la acelaşi loc de muncă, un restaurant cu specific pescăresc de la malul mării. 

Dacă te duci în mai multe locuri, înveţi mai multe locuri. Eu am mai fost şi în alte locuri, dar îmi place aici, cu peştele, cu fructe de mare, m-am obişnuit cu colegii, cu colectivul, spune Cati.

În situaţia ei au rămas, însă, puţini. O mare parte dintre cei care termină şcolile de bucătari iau drumul străinătăţii. 

În Marea Britanie, de exemplu, salariul unui bucătar poate ajunge până la 2.000 de euro. În ţară, un bucătar începător poate câştiga doar patru-cinci sute de euro. Aşa că mai toate companiile mari din industria restaurantelor se plâng că nu au cu cine să lucreze. 

VIORICA DORIN, director adjunct colegiu economic: Mentalitatea părinţilor şi a elevilor lipseşte deocamdată, pentru că ei vor neapărat liceu. Mai puţin se îndreaptă către şcoala profesională.

IOSIF ŞTEFĂNESCU, bucătar-şef restaurant: În momentul când vezi că nu e doar de aranjat o farfurie, de pus o frunzuliţă şi de aplauze, vezi că e vorba de multă transpiraţie, multe ore de muncă, de curăţat legume, foarte mulţi clachează încă de la început.

În lipsa românilor, patronii se îndreaptă către forţă de muncă... din import. Iosif Ştefănescu administrează mai multe lanţuri de restaurante din Capitală. De câţiva ani, aduce muncitori din Nepal. Costurile, însă, sunt mari şi se pot reflecta şi în costul preparatelor din meniu.

IOSIF ŞTEFĂNESCU, bucătar-şef restaurant: Inevitabil, aducerea şi creşterea salariilor va avea influenţă asupra preţurilor din restaurante, pentru că patronii trebuie să îşi scoată banii pe care îi cheltuie, datorită crizei.

Aceeaşi situaţie e şi pe litoral. Conducerea unui hotel din Mamaia a angajat 10 etiopieni ca să facă faţă fluxului de turişti de peste vară. 

NICOLETA VLĂDUCEANU, PR complex hotelier: Avem un contract pentru doi ani şi, din ce am înţeles, vor mai veni aici şi după terminarea contractului, vor continua cu noi.

O cincime din populaţia aptă de muncă a României lucrează în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » România ar rămâne fără bucătari. Cei care termină şcolile de profil iau drumul străinătăţii, pentru salarii de mii de euro