Antena Meniu Search
x

Video Românul care nu plăteşte facturi la gaze: a băgat o conductă direct în pământ şi a conectat-o la aragaz. Cu un risc uriaş, însă

Ştim de 15 ani că stăm pe o pungă de gaze, dar autorităţile nu au făcut nimic. Sunt acuzaţiile oamenilor din localitatea doljeană în care o casă a sărit deja în aer. De atunci, şapte locuinţe unde au fost detectate infiltraţii de gaz metan au fost sigilate. Nu toţi localnicii sunt, însă, conştienţi de pericol. Un bărbat şi-a conectat singur casa la gaz. A băgat o conductă în pământ şi a legat-o la aragaz.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.03.2024, 19:31

Vezi și

Aşa borboroseşte apa în fântâni, în Bâzdâna, localitatea de lângă Craiova care stă pe o pungă de gaze. Din cauza acumulărilor de metan, o casă a sărit în aer la începutul lunii. De atunci, unitatea de riscuri chimice şi nucleare a pompierilor face măsurători de două ori pe zi.

Satul din Dolj care se teme că va sări în aer

"Pompierii au lipit afişe în tot satul. Oamenii sunt avertizaţi că este pericol de explozie şi sunt sfătuiţi să aerisească bine încăperile înainte să aprindă focul în sobe", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.

Specialiştii au detectat acumulări de gaz în şapte curţi, în puţuri sau chiar în locuinţe. Cinci oameni au fost nevoiţi să se mute din cauza riscului de explozie, iar pompierii le-au sigilat casele. Ceilalţi localnici stau ca pe jar. "Din liniştea noastră totală să ajungem acum să fim atât de bulversaţi, atât de daţi peste cap", se plânge un localnic.

Pe acelaşi subiect

Un bărbat a profitat de "punga de gaze"

Un bărbat a sfidat, însă, pericolul. Şi-a pus în primejdie toţi vecinii de dragul unui chilipir. "În această gospodărie, echipajul CBRN a descoperit o instalaţie de gaze improvizată. Practic gazele erau captate direct din pământ printr-o conductă care mai apoi era conectată la aragazul din bucătărie", arată Diana Speretoiu, reporter Observator.

Autorul nu locuieşte în casă - vine rar pe acolo. Vecinii lui sunt, însă, revoltaţi. "A mers, a mers, nu ştiu, doi-trei ani am înţeles că a mers cu ea", spune un localnic. "O instalaţie improvizată, asta era riscant. Şi pentru toţi, căci oricând putea să explodeze", adaugă el. 

Aşa s-a întâmplat pe 1 martie, când, după multe luni de absenţă, un localnic s-a întors acasă şi a făcut focul în sobă. Locuinţa era, însă, plină de gaze care se ridicaseră din sol. Explozia a fărâmat locuinţa şi l-a aruncat pe proprietar pe fereastră, la câţiva metri depărtare. 

Apa amestecată cu gaz a luat foc

Proprietarul, care a supravieţuit ca prin miracol, este chiar cel ce a arătat unei ţări întregi, acum doi ani, ce este sub sat. A săpat un puţ, iar apa amestecată cu gaz a luat foc.

  • Diana Speretoiu, reporter Observator: Când aţi aflat dumneavoastră că aveţi gaze în fântână?
  • Proprietar casă: Acum 15 ani. 

Femeia în curtea căreia apa fierbe din pricina gazelor îşi reproşează că n-a făcut niciodată plângere scrisă. Dar spune că a bătut la toate uşile. "La gaze, la ape, la Apele Române. Toată lumea a zis că nu. Nu depinde de ei, nu sunt ei în măsură. Şi la primărie, fostul primar care a fost, ştie", povesteşte femeia.

Abia în 2022, prefectura Dolj a semnalat problema Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Instituţia a răspuns că a făcut prospecţii şi nu a găsit urme de gaz. Şi a explicat că nu apa arde, ci biogazul format în mod natural în sol. Acum cere din nou foraje. Între timp, o firmă particulară caută soluţii pentru a elimina gazul de sub casele oamenilor.

"O să ne facă o ofertă financiară, dacă depăşeşte bugetul local o să apelăm la Consiliul Judeţean, dacă depăşeşte şi bugetul Consiliului Judeţean, o să apelăm la Bucureşti", a declarat Daniel Bobin, primar Calopăr. Eliminarea gazului s-ar putea face prin arderi controlate sau prin eliberarea în atmosferă, prin conducte, departe de zonele locuite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Românul care nu plăteşte facturi la gaze: a băgat o conductă direct în pământ şi a conectat-o la aragaz. Cu un risc uriaş, însă