Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Să ştiţi că, faţă de ai noştri, sunt mai aranjaţi". Veniră militarii portughezii la Caracal, iar localnicii sunt gata să-i pună la sapă

Soldații romani şi cei portughezi fac echipă la Caracal. Timp de 6 luni, 200 de militari străini se vor antrena alături de batalionul 22 Romanaţi, iar colaborarea dintre cele două state membre NATO a fost marcată ieri cu mare fast. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi omologul său portughez au mers în Olt, unde au vorbit despre planuri militare, strategii şi parteneriate. Localnicii au însă alte gânduri pentru soldaţii străini: unii sunt gata să îi înveţe agricultură, iar alţii... să încingă o horă oltenească.    

de Cristina Oprea

la 20.05.2022 , 09:41

Klaus Iohannis, preşedintele României: Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România! Dragi militari, bine ați venit!

Ziua de ieri a împărţit municipiul Caracal în două. La periferia oraşului s-a defilat în pas milităresc, s-au ţinut discursuri şi au fost strângeri de mâini între cei mai importanţi oameni din stat. Batalionul 22 Romanaţi va fi de  acum casă şi loc de antrenament pentru 200 de soldaţi portughezi.

Nicolae Ciucă, premierul României: Prezența soldaților portughezi aici la Caracal este și demonstrația vie că NATO este alături de toate statele membre, indiferent de unde sunt situate geografic în zona transatlantică.

Vezi și

Antonio Costa, premierul Portugaliei: Alianţa trimite un mesaj puternic Rusiei: un atac împotriva unul aliat NATO o să fie considerat un atac împotriva tuturor. 

Pe acelaşi subiect

Localnicii sunt gata să-i învețe pe portughezi agricultură

Între timp, în Caracal, a fost o zi ca oricare alta. Doar autospecialele poliţiei plasate în puncte strategice au schimbat puţin peisajul. Dacă de vizita președintelui s-a auzit şi nu prea, despre soldaţii străini oamenii au fost puşi în temă. Ba chiar i-au observat.

Localnic: Să ştiţi că, faţă de ai noştri, sunt mai aranjaţi.

Reporter: Deci avem ce să învăţăm de la ei?

Localnic: Deocamdată nu ştiu dacă avem ce învăţa de la ei. S-ar putea să înveţe ei de la noi. 

Reporter: Ce putem să îi învăţăm?

Localnic: La sapă.

Alții sunt de altă părere. Pe plaiuri mioritice sunt bineveniți, mai schimbă câte puțin aerul. S-au convins de asta încă de când au primit americanii de la Deveselu. 

Localnică: I-am văzut prin magazine că vorbesc engleză, dar în rest nu.

Sunt mulţi vorbitori de limba engleză în oraş.

Reporter: Oare acum învaţă oamenii şi portugheză?

Poate învaţă, mai ştii?

Românii sunt doritori de nou.

Fost pilot în armată: NATO te asigură doar cu tehnica, nu îţi asigură trupe

La umbra unui frasin găsim și un militar în rezervă. Fost pilot în armată, domnul Mihai… ne vorbește ca un specialist: Toată lumea crede că intrarea asta în NATO sau faptul că noi aparţinem de NATO ne asigură o ciupercă sau o pălărie care nu o să ne plouă, nu o să ne bată soarele. Nu este adevărat. NATO te asigură doar cu tehnica, nu îţi asigură trupe. Ce sunt 300 de soldaţi? Nimic.

Cât timp suntem încă pe pace, e bine să ne păstrăm umorul, mai crede omul. 

Cred că americanii au învăţat de la români. 

Reporter: Ce i-am învăţat? Lucruri bune sau metehne de ale noastre?

Lucruri bune nu. Numai defecte, prostii.

Reporter: Şi cu portughezii oare la fel o să facem?

Nu că ăştia sunt apropiaţi de noi. Cum gândesc ei, gândim şi noi.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Să ştiţi că, faţă de ai noştri, sunt mai aranjaţi". Veniră militarii portughezii la Caracal, iar localnicii sunt gata să-i pună la sapă