Autorităţile române exclud, momentan, situaţia dramatică privind infectările cu coronavirus prezentată de un studiu (Video)
Suntem campionii Europei la rata de infectare cu noul coronavirus. Dar în doar două luni am putea întrece orice imaginaţie cu peste un milion de persoane infectate cu SARS COV 2. Sunt estimările unui studiu care arată că, în acest ritm şi fără să respectăm măsurile minime de igienă şi distanţare, ne vom transforma în a doua Italie, cu un sistem medical în colaps. În loc să ne liniştească, decidenţii se contrazic în declaraţii.
- Peste 38.000 de români s-au infectat cu noul coronavirus.
- Un raport arată că România ar putea ajunge, în septembrie, la peste un milion de infectări cu noul coronavirus.
Astăzi am ajuns la peste 38 de mii de infectări raportate, dar specialiştii avertizează că în numai două luni România ar putea ajunge la un milion de persoane infectate cu SARS-COV 2.
Un studiu pune această creştere explozivă pe seama nerespectării măsurilor de distanţare şi de igienă. Iar scenariul dramatic e completat de numărul celor internaţi la Terapie Intensivă.
Dacă acum vorbim de 293 de cazuri grave la ATI, la mijlocul lunii august am depăşi 4 mii, adică de 13 ori mai multe.
Mihai Pascadi, autorul studiului: Inițial, datele le-am preluat de pe Wikipedia. După trei săptămâni am fost contactat de la Centrul Național de Coordonare și Conducerea Intervenției. Nu fac decât să instrumentez cu cifre deciziile care se pot lua. Studiul a ajuns și la domnul Raed Arafat.
Doar că, autorităţile exclud scenariul pesimist. Deşi se contrazic în declaraţii.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Situația nu este ok, acolo sunt niște proiecții, nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem și calcul că numărul cazurilor va crește. Este o creștere exponențială. Acest lucru noi îl vedem în acest moment. Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc. Este posibil să se ajungă la măsuri zonale, măsuri regionale de restricție.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Acest studiu nu a ajuns oficial pe masa mea, acest studiu nu este făcut de CNSSU. Oficial, vă rog să mă credeți că nu s-a dezbătut în CNSSU o situație mega-dramatică în România.
O situaţie dramatică exclusă în acest moment, dar nu scoasă definitiv din calcul.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Probabilitatea nu exclude și această variantă. Este clar că avem o creștere, este clar că avem focare, este clar că aceste focare sunt cumva regionalizate în anumite zone și județe, nu este la nivel național.
Ludovic Orban, premierul României: Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste pentru România care dădeau niște cifre pentru aprilie-mai care nu s-au confirmat. Cine nu e pregătit, pleacă acasă.
Numărul infectărilor s-a dublat în ultimele săptămâni şi a ajuns la aproape 5200 în ultimele șapte zile. Adică o medie de 750 pe zi. Creşterea vine pentru că am testat masiv. Din fericire, mortalitatea nu a urmat acelaşi trend. Săptămâna trecută au murit 137 de oameni.
Însă tot mai puţini români s-au vindecat. Doar o mie în ultimele șapte zile, cel mai mic număr din ultimele săptămâni.
Bătălia cifrelor nu se dă doar pe numărul cazurilor active care ar putea ajunge la un milion, în toamnă, ci şi pe numărul paturilor de la terapie intensivă. Şi aici, declaraţiile oficialilor se bat cap în cap.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Sunt locuri la ATI, cine a spus că nu sunt?
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (17 iulie): Din păcate, în spitalele în care avem secţii de ATI destinate pacienţilor cu COVID, la acest moment, nu mai sunt locuri de terapie intensivă! Asta înseamnă că dacă va apărea ceva, va fi transferat în altă zonă.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Când spunem că nu sunt locuri la ATI, la București, înseamnă că spitalele covid, la București, nu mai au locuri. Când Timișoara spune că nu mai are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI.
Dincolo de statistici, după patru luni de la declanşarea pandemiei, lecţiile rămân neînvăţate. Şi comunicarea la vârf este pe modelul: depinde pe cine întrebi.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Să nu luați în calcul știri alarmiste. Bazați-vă fiecare pe ce puteți să decideți în familie, să vă luați măsuri de protecție. Studiul este la fel de credibil ca orice știre care apare în presă. Adică pot fi știri care pot fi reale și altele care nu.
Doar că adevărul ştirilor depinde, întotdeauna, de adevărul surselor care apar în ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰