Filmul transferului unor bebeluși cu malformații la o clinică din Italia, în plină pandemie de coronavirus (Video)
Când viaţa depinde de un zbor, timpul se măsoară în bătăi de inimă. Trei bebeluşi cu malformaţii cardiace, intubaţi şi ventilaţi mecanic, au intrat în ruleta transferurilor din primele luni de viaţă. Doctorii de aici au reuşit totuşi să-i ducă la Milano chiar şi în pandemie. Filmul întregii misiuni, în materialul următor.
- Trei bebeluși cu malformații au fost transferați în Italia.
- Transferul bebelușilor la clinici din străinătate, tot mai greu în pandemia de coronavirus.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Pentru Maria, David si Rafael, trei bebeluşi care abia au văzut lumina zilei, e cursa vieţii. Destinaţia lor: Milano, clinica San Donato.
Cătălin Cîrstoveanu: Este vorba despre dreptul lor la viață. Că e pandemie, că nu e pandemie, e dreptul lor la viață.
Adelina Toncean, preşedinte Asociația Blondie: E zborul vieții lor. Sunt copii care au nevoie de o operație acum, nu în orice alt moment, ci acum.
E o cursă contracronometru pentru cei trei bebeluşi care au grave probleme cardiace.
Cătălin Cîrstoveanu: De data asta a fost un picuț mai critic pentru că unul dintre ei a fost extrem, extrem de critic și pentru asta am plecat doi doctori la un pacient.
Cătălin Cîrstoveanu: Tot timpul m-am temut, tot timpul îmi e frică.
Octav Ganea: Unul dintre copii are nevoie de intervenție care ulterior s-ar transforma într-o gardă constantă la capul lui astfel încât dacă e nevoie să se intervină în 15 minute un doctor să fie acolo.
Fotograful Octav Ganea a fost alături de copii în cea mai grea călătorie a vieţii lor.
Octav Ganea: Cât de mici pot fi copiii care au nevoie de ajutor. Asta e prima chestie care te lovește. Cât de mult depind ei de ajutorul celor mari și cât de mult îi dezamăgim noi că nu putem să facem asta aici, acum, când au nevoie.
De la începutul anului şi până acum, 30 de nou-născuţi au murit. Erau pe lista de aştepare pentru intervenţii dificile care nu se pot face la noi. Pandemia însă le-a tăiat aripile, transferul la clinici de specialitate fiind aproape imposibil.
Mai întâi, clinica trebuie să îi accepte, apoi să aibă locuri libere. Şi dacă până acum transferurile se făceau cu zboruri de linie, acum, transferul e posibil doar cu un zbor privat.
Iar zborul costă în jur de 20 de mii de euro. Transportul celor trei nou născuţi a fost posibil cu ajutorul unei fundaţii, iar banii au venit din donaţii.
Adelina Toncean, preşedinte Asociatia Blondie: Niciodată eu nu îi cunosc. Eu nu îi cunosc pe copiii care au zburat pentru că de fiecare dată este o voce la telefon care ne cere ajutorul.
Cel care îi cunoaşte bine este medicul care îi îngrijeşte clipă de clipă. Medicul Cătălin Cîrstoveanu, de la Spitalul Marie Curie, a coordonat transferul.
Cătălin Cîrstoveanu: Tot timpul îmi este frică. Când aterizează și când merge în mâna echipei este o relaxare. Aștept să mă sune colegii de acolo, dar noi avem o vorbă, no news, good news. Când ei nu ne anunță înseamnă că lucrurile sunt bune.
Un alt copil român salvat la Milano s-a întors cu acelaşi avion în ţară. Cel mai frumos zbor e întotdeauna cel spre "casă".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰