Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu și Igor Dodon se înfruntă în turul 2 pe 15 noiembrie

Turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc, duminică, 15 noiembrie, când sunt așteptați din nou la urne peste 3,2 milioane de alegători. Primul tur, care s-a organizat pe 1 noiembrie, a fost câștigat de Maia Sandu, cu 36,16 la sută din voturi. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, s-a clasat pe locul al doilea cu 32,61 la sută din voturi.

de Iulia Iancu

la 13.11.2020 , 07:12

Igor Dodon și Maia Sandu au făcut declarații de presă după încheierea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova Maia Sandu și Igor Dodon, fotografiați după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova - Profimedia Images
  • Turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc pe 15 noiembrie, între Maia Sandu și Igor Dodon.
  • Candidata pro-europeană a câștigat primul tur, obținând 36,16% din voturi.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.  

Surpriză la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata prooccidentală Maia Sandu l-a devansat pe actualul șef de stat, obținând 36,16% din voturi. Președintele în exercițiu Igor Dodon s-a poziționat pe locul al doilea, cu 32,79% din voturi, conform datelor prezentate de Comisia Electorală. Astfel, cei doi se vor confrunta în turul 2, pe 15 noiembrie. 

Igor Dodon, candidat independent, era prezentat ca principalul favorit în sondajele de dinainte alegerilor, însă situația s-a schimbat în favoarea Maiei Sandu datorită mobilizării exemplare a Diasporei. 

Cum a votat Diaspora în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Articolul continuă după reclamă

140.000 de cetățeni din Diaspora au ieșit la vot, pe 1 noiembrie, pentru viitorul Republicii Moldova. Măsurile anti-COVID și cozile interminabile nu i-au descurajat pe moldoveni. În urma mobilizării exemplare, Maia Sandu a reușit să câștige primul tur de scrutin, obținând peste 68% din voturi. Igor Dodon, însă, s-a clasat abia pe locul al treilea, locul doi fiind ocupat de candidatul populist Renato Usatîi.

Împinși de sărăcie și neajunsuri, aproape un million de moldoveni și-au părăsit țara, în ultimele două decenii.

Maia Sandu a refuzat să participe la o dezbatere electorală cu Igor Dodon

Deși inițial anunțase că este de acord cu o singură dezbatere electorală cu Igor Dodon, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la prezidențiale, Maia Sandu, a refuzat să se întâlnească față în față cu contracandidatul său, înaintea turul 2 al alegerilor prezidențiale. 

„Cu un asemenea personaj nu mai avem ce discuta. Să se bălăcească de unul singur în glodul în care a coborât. Singurele dezbateri pe care le mai poate avea sunt cele cu procurorii, despre actele de corupţie, schemele în care este implicat, trădarea de ţară, furturile şi vestita pungă. După alegerile prezidenţiale voi cere să fie anchetat pentru toate abuzurile pe care le-a comis”, a transmis Maia Sandu, pe 9 noiembrie.

Alegeri prezidențiale Moldova, turul 2. Mesajul lui Klaus Iohannis

România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de mdernizare, a transmis, marți, Klaus Iohannis. Șeful statului a adăugat că “se bucură să vădă în primul tur un vot favorabil al cetăţenilor pentru Maia Sandu”.

”M-am bucurat să văd în primul tur un vot favorabil al cetăţenilorpentru Maia Sandu, acesta fiind un vot în favoarea unei evoluţii ireversibile a democraţiei în Republica Moldova. Am subliniat mereu că drumul spre Europa e unul cu reforme în domeniul justiţiei şi consolidare a democraţiei. România va continua să sprijine Republica Moldova”.

Președintele României a mai precizat, marți, că țara noastră va urmări cu interes situația din al doilea tur al alegerilor din statul vecin. 

”Suntem şi ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova. Vom fi extrem de atenţi la desfăşurarea scrutinului”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi clasaţi.

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu și Igor Dodon se înfruntă în turul 2 pe 15 noiembrie