Antena Meniu Search
x

China a trimis trei astronauți pe stația sa spațială. Cât durează misiunea lor

China a lansat cu succes o nouă misiune cu echipaj uman în spațiu. La bordul rachetei s-au aflat trei astronauți care vor continua lucrările la noua sa stație spațială. Astronauții au decolat la bordul navei Shenzhou-14, lansată de pe o rachetă Long March 2F de la centrul Jiuquan din deșertul Gobi, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 05.06.2022, 19:16

China își propune ca pe lângă stația spațială proprie să construiască, alături de Rusia, și o stație pe Lună.
Lansarea a avut loc de pe aerodromul centrului spațial din deșertul Gobi. - Profimedia

Echipajul va locui și va lucra în modulul central al stației spațiale Tiangong, Palatul Ceresc în traducere, timp de șase luni înainte de a se întoarce pe Pământ, în luna decembrie. Astronauții care au fost trimiși în această misiune sunt Chen Dong, Liu Yang și Cai Xuzhe. Aceștia urmează să petreacă șase ore la bordul navei înainte de a ajunge la destinație.

Chen, comandantul misiunii, a fost la bordul misiunii spațiale Shenzhou-11 din 2016 și a deținut anterior recordul pentru cea mai lungă ședere în spațiu al unui astronaut chinez. Liu a devenit prima femeie din China care a zburat în spațiu în 2012, cu misiunea Shenzhou-9. În ceea ce îl privește pe Cai, aceasta va fi prima sa misiune spațială.

China, o putere spațială în ascensiune

Aceasta este cea de-a treia misiune cu echipaj uman pe care China o trimite în spațiu pentru a construi stația spațială. Trebuie precizat că oficialii au stabilit decembrie 2022 ca dată pentru finalizarea acestui proiect. Prima misiune cu echipaj uman, o ședere de trei luni, s-a încheiat în septembrie 2021. În ceea ce privește cea de a doua misiune, ea a avut, în premieră, o durată de șase luni.

Pe acelaşi subiect

Durata standard a misiunilor spațiale pentru majoritatea țărilor este de șase luni dar, pentru astronauții chinezi, este o oportunitate importantă pentru să se obișnuiască cu o ședere pe termen lung în spațiu și să ajute la pregătirea viitorilor astronauți. China are programate șase misiuni spațiale de sfârșitul anului, inclusiv o altă misiune cu echipaj uman, două care vor transporta componenetele pentru două laboratoare și două misiuni de transport marfă.

Echipa de la bordul Shenzhou-14 va ajuta la andocarea, asamblarea și testarea celor două module de laborator Wentian și Mengtian, care urmează să fie lansate în iulie și octombrie. La sfârșitul misiunii Shenzhou-14, se așteaptă ca alți trei astronauți să se ajungă în spațiu și să trăiască alături de cei trei astronauți care au fost lansați astăzi timp de cinci până la zece zile.

Programul spațial al Chinei a apărut relativ târziu, fiind înființat abia la începutul anilor 1970, la câțiva ani după ce astronautul american Neil Armstrong aterizase deja pe Lună. Dar haosul Revoluției culturale din China a oprit efortul spațial, iar progresul a fost amânat până la începutul anilor 1990.

Administratorii programului spațial au ales două grupe de astronauți în 1998 și 2010, stabilind calea pentru o accelerare rapidă a misiunilor spațiale. Ajutat de reformele economice din anii 1980, programul Chinei a progresat în liniște până la lansarea primei misiuni cu echipaj uman în 2003.

Ambițiile Chinei se întind pe mai mulți ani în viitor, cu planuri mărețe pentru explorarea cosmosului, cercetare și chiar utilizarea comercială a spațiului. Una dintre cele mai importante inițiative este construirea unei stații în parteneriat cu Rusia pe polul sud al Lunii până în 2035.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » China a trimis trei astronauți pe stația sa spațială. Cât durează misiunea lor