Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană vrea prelungirea pentru încă 10 ani a gratuității serviciilor de roaming

Comisia Europeană a propus prelungirea pentru încă 10 ani a suspendării costurilor cu „roaming”-ul între statele membre UE - o măsură aflată în vigoare din 2017 şi care urmează să înceteze la sfârşitul lui 2022, relatează AFP.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 26.02.2021, 15:29

Un turist folosește serviciile de telefonie mobilă în timpul unui citybreak
Un turist folosește serviciile de telefonie mobilă în timpul unui citybreak - Shutterstock

În afara acestei prelungiri, un regulament prezentat de către Bruxelles vizează să garanteze „aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeua telefoniei mobile în străinătate ca acasă” pentru consumatori, atunci când sunt disponibile reţele echivalente, anunţă într-un comunicat Comisia.

Potrivit CE, 33% dintre europeni consideră că viteza Internetului pe mobil este inferioară celei din ţara lor de origine atunci când se află în străinătate.

Suprimarea cheltuielilor cu ”roaming”-ul - una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani în favoarea consumatorilor europeni - permite din iunie 2017 europenilor, pe o perioadă iniţială de cinci ani, să folosească tarifele mobile naţionale în întreaga Uniune fără suprataxă.

Cât de mult e folosit roamingul în UE

Potrivit CE, folosirea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara lui 2019, faţă de vara lui 2016, înainte de suprimarea acestor costuri. Această măsură constituie ”o piatră de temelie a pieţei unice, dovedită”, şi-a exprimat satisfacţia comisarul european de resort Thierry Breton, citat în comunicat.

Ea priveşte toate cele 27 de state membre ale Uniunii, dar şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia - însă nu şi Regatul Unit, care a încetat definitiv să aplice reglementările europene de la 1 ianuarie.

Tarife mai scumpe pentru roaming, în Marea Britanie, de la 1 ianuarie

Companiile de telefonie din România nu mai au obligaţia să ofere roaming la tarife naţionale în Marea Britanie începând din 1 ianuarie 2021, ca urmare a Brexit-ului. Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Eduard Lovin, începând cu data de 1 ianuarie 2021, reglementările europene privind "Roam like at home" (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană, se precizează într-un comunicat ANCOM.

Astfel, din 1 ianuarie, tarifele de roaming în Marea Britanie sunt stabilite în continuare în condiţii comerciale, iar ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

„Încetarea mecanismul 'Roam like at home' în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European - bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor”, a declarat Eduard Lovin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană vrea prelungirea pentru încă 10 ani a gratuității serviciilor de roaming