Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Culisele întâlnirii dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Încă o șansă ratată de a evita un război devastator

Emmanuel Macron a intrat în bârlogul lui Vladimir Putin şi a plecat mutilat. Este concluzia cu care au rămas analiştii după întâlnirea pe care cei doi lideri au avut-o la Kremlin. Liderului de la Elysee i se reproşează tonul prea împăciuitor şi faptul că nu a reacţionat în momentul în care Vladimir Putin a ameninţat Europa cu un război nuclear, dacă Ucraina va fi primită în NATO. 

de Redactia Observator

la 08.02.2022 , 20:14

Condamnată încă de la început eşecului, întâlnirea de la Kremlin, nu a adus nicio surpriză. Emmanuel Macron a fost întâmpinat de un Vladimir Putin sfidător, cu o privire de gheaţă. S-a plâns în glumă că omologul său l-a chinuit cu prea multe întrebări de-a lungul întâlnirii lor de aproape 6 ore.     

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Domnul preşedinte a considerat necesar să vină în Rusia, să ne consultăm cum să procedăm de acum încolo. Mai multe dintre propunerile sale, este prea deveme să vi le spun, cred că pot servi ca bază pentru viitoare consultări. 

Vladimir Putin s-a răstit la o jurnalistă din Franța

Vezi și

Sunt cuvintele cu care Putin a smuls un zâmbet de la Macron, zâmbet pe care analiştii politici l-au taxat aspru. Ei îl acuză pe Emmanuel Macron că nu a dat dovadă de mai multă determinare şi că i-a permis lui Vladimir Putin să ridice tonul la o jurnalistă din Franţa şi să ameninţe făţiş Europa cu războiul nuclear.  

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Vreţi un război cu Rusia? Întrebaţi-vă cititorii, telespectatorii sau cei care vă citesc pe internet. Vreţi ca Franţa să meargă la război împotriva Rusiei? Aşa să fie atunci. 

La toate acestea, Macron nu a avut practic niciun răspuns în afară de a insista că este important să continue dialogul.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Putem fi de acord aici cu preşedintele Putin, Rusia este parte din Europa. Cel care crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia pentru a găsi soluţii să construim viitorul Europei şi al europenilor. Este o misiune uşoară? Nu.    

Aluzii la viol cu privire la soarta Ucrainei

Nu a avut nicio reacţie nici în momentul în care Vladimir Putin a spus că peninsula Crimeea este a Rusiei sau când a spus că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk şi a citat un vers dintr-un cântec obscen care are aluzii la viol și necrofilie.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Îţi place, nu-ţi place, îndură frumoasa mea. Trebuie să facem asta. Altfel nu se poate. 

Kremlinul neagă că ar fi fost vorba despre aşa ceva, deşi expresiile seamănă izbitor. Masa uriaşă la care au stat cei doi, însă, a fost motiv de glume. Deşi a fost aleasă pentru a respecta regulile impuse de pandemie, analiştii sunt de părere că este ilustrarea perfectă pentru prăpastia dintre Occident şi Rusia. 

Ca să pară că dă dovadă de transparenţă totală, într-un gest extrem de rar, Kremlinul a făcut public cu ce meniu l-a aşteptat Putin pe Macron, iar de la cină nu au lipsit langustinele cu mere, carnea de ren cu cartofi dulci şi mure, sturion cu cus-cus, vinurile ruseşti, iar la desert tartă de mere cu îngheţată de vanilie.    

Joe Biden şi cancelarul german nu s-au înţeles însă ce sancţiuni merită Rusia

La aproape 8.000 de kilometri distanţă de Kremlin, la Washington, soarta Europei era supusă unui alt test, cel al gazelor ruseşti. Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz nu s-au înţeles însă ce sancţiuni merită Rusia. Liderul american vrea ca gazoductul Nord Stream 2 să nu funcţioneze niciodată, oaspetele său însă nici nu a rostit numele conductei. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Dacă Rusia invadează nu va fi niciun Nord Stream 2. Îi vom pune cruce.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Rusia va plăti scump. Să fie foarte clar. Toată lumea a înţeles, s-a tot spus asta ca să se înteleagă. Ca să fie clar şi pentru Rusia. 

Ambele super-întâlniri diplomatice, care ar fi trebuit să aducă primele semne că vom avea pace în Europa, s-au terminat însă, tot pe picior de război. Ucrainienii se pregătesc în continuare pentru a ţine piept invaziei ruse, iar Kremlinul trimite şi mai multe trupe spre Vest. NATO continuă şi ea pregătirile. La noi au ajuns azi aproximativ 100 de militari americani din cei 1.000 pe care Statele Unite au anunţat că îi trimit pentru a consolida flancul estic al NATO.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Culisele întâlnirii dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Încă o șansă ratată de a evita un război devastator