Antena Meniu Search
x

Curtea Constituţională din Moldova suspendă atribuţiile Preşedintelui Igor Dodon de a numi miniştri

Curtea Constituţională a Republicii Moldova suspendarea atribuţiilor Preşedintelui Igor Dodon de numire a noilor miniştri. Decizia a provocat reacţia lui Dodon.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a suspendat dreptul Preşedintelui Igor Dodon de a numi miniştri - Hepta

Curtea Constituţională a Republicii Moldova suspendarea atribuţiilor Preşedintelui Igor Dodon de numire a noilor miniştri. Decizia a provocat reacţia furioasă a lui Dodon.

În urma suspendării atribuţiilor preşedintelui, prerogativa de a numi miniştri revine liderului Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip.

Nemulţumit, Igor Dodon a reacţionat pe Facebook.

"Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace" aşa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul apărării Sturza", a scris Dodon în postare.

Decizia Curţii Constituţionale a pornit de la gestul lui Igor Dodon de a semna demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri. Dodon însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. PDM a apelat la Curtea Constituţională, cerând să fie constate circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a spus că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului. Iar acum, i-a suspendat dreptul de a numi miniştri.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Curtea Constituţională din Moldova suspendă atribuţiile Preşedintelui Igor Dodon de a numi miniştri