Antena Meniu Search
x

Dreptul la avort va fi înscris în Constituția statului american Ohio. Joe Biden: "Democrația a câștigat"

Statul american Ohio a aprobat marţi înscrierea în Constituţia sa a dreptului la avort, ceea ce reprezintă o semnificativă victorie atât pentru susţinătorii drepturilor reproductive, cât şi pentru democraţii preşedintelui Joe Biden, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 09:46

Dreptul la avort va fi înscris în Constituția statului american Ohio. Joe Biden: "Democrația a câștigat"
Dreptul la avort va fi înscris în Constituția statului american Ohio. Joe Biden: "Democrația a câștigat" - Getty Images

Subliniind importanţa acestei probleme, care va conta mult în campania din 2024, în Kentucky, guvernatorul democrat Andy Beshear, apărător al dreptului la avort, a fost reales marţi în acest stat conservator învecinat cu Ohio.

În Ohio, răspunsul "da" pentru un amendament constituţional în favoarea avortului a întrunit 55% din voturi, potrivit proiecţiilor. Scrutinul de marţi din acest stat controlat de republicani a fost foarte urmărit în SUA, fiind considerat un test al opiniilor alegătorilor cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Biden, care candidează pentru un al doilea mandat şi nu stă foarte bine în sondaje, nu a întârziat să salute rezultatele. "În întreaga ţară, astăzi seară democraţia a câştigat şi trumpiştii au pierdut. Alegătorii aleg, nu sondajele. Acum, toţi împreună spre victorie anul viitor", a scris Biden pe reţeaua X, fostă Twitter.

Dreptul la avort a stârnit discuții în SUA

Pe acelaşi subiect

Problema dreptului la avort a revenit pe tapet în SUA după ce în vara anului trecut Curtea Supremă a anulat o decizie care garanta dreptul federal al femeilor americane de a pune capăt sarcinii. Unele state au restrâns ulterior acest drept, altele l-au întărit; este un subiect care generează o puternică mobilizare în rândul americanilor, şi chiar din rândurile celor care nu se identifică drept progresişti unii au considerat prea radicale interdicţiile impuse în unele state.

După decizia din 2022 a Curţii supreme a SUA, în Ohio a fost adoptată o lege care a interzis majoritatea avorturilor, chiar în caz de viol sau incest, începând de la şase săptămâni de sarcină. Momentan respectiva lege este însă suspendată din cauza unei dispute juridice, iar avortul este legal în acest stat până la circa 22 de săptămâni.

Ce prevede amendamentul adoptat marți

Amendamentul adoptat marţi prevede că orice individ "are dreptul să ia şi să aplice propriile decizii" în materie de avort, contracepţie şi tratamente legate de fertilitate.

Guvernatorul republican Mike DeWine, adversar înverşunat al acestei măsuri, a reclamant că astfel se creează posibilitatea avorturilor "în orice moment" al sarcinii şi ca minorele să recurgă la acestea fără acordul părinţilor, ceea ce tabăra adversă a dezminţit categoric.

Alegătorii din Ohio au aprobat de asemenea marţi legalizarea cannabisului, potrivit proiecţiilor din media.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Dreptul la avort va fi înscris în Constituția statului american Ohio. Joe Biden: "Democrația a câștigat"