Antena Meniu Search
x

Foto "Nu am apucat să-mi iau rămas bun de la soțul meu". Durerea unei femei care şi-a luat copiii şi a fugit din calea războiului din Ucraina

Războiul Rusia - Ucraina distruge nu numai vieţi, ci şi suflete. Mii de soţii şi mame au fost nevoite să îşi părăsească bărbaţii, copiii, taţii - în fuga pentru...viaţă. Cu bagajele în spate şi cu lacrimi neîncetate pe obraji, au căutat liniştea în alte ţări, departe de războiul care le-a distrus tot. O fotografie în care o femeie plânge lângă copiii săi, terifiată de evenimentele din ultimele zile, a ajuns virală pe internet. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 03.03.2022, 17:58

Durerea unei femei care şi-a luat copiii şi a fugit din calea războiului din Ucraina - Twitter / visegrad24

Olena Shabunina a reuşit să fugă din calea războiului, după ce armata rusă a invadat Ucraina, în data de 24 februarie. Femeia şi-a luat copii şi părinţii, câteva lucruri şi au plecat, cu lacrimi curgând şiroaie pe obraji, spre liniştea şi pacea din alte ţări. Nu ştie dacă îşi va mai vedea vreodată soţul sau casa în care îşi strânsese toate amintirile.

Nu a apucat să îşi ia adio. Teama a fost mult prea mare pentru a mai putea privi măcar o clipă în urmă.

„Nu am o fotografie de ‘la revedere’ - nu am apucat să-mi iau rămas bun de la soțul meu. Ca multe femei ucrainene, a trebuit să-mi iau copiii și părinții şi să fug”, mărturiseşte Olena.

În total, cel puţin un milion de refugiaţi au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, anunţă ONU. Presiunea la graniţele României devine aşadar tot mai mare, motiv pentru care, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a convins guvernul de la Budapesta să primească o parte dintre refugiaţi.

Pe acelaşi subiect

Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug din țara devastată de război dreptul de a rămâne și de a munci în cele 27 de națiuni din blocul comunitar timp de până la trei ani, au declarat, luni, înalți oficiali europeni, adăugând că statele de frontieră vor primi ajutor pentru a face față fluxului de refugiați.

118.461 de refugiaţii din Ucraina au intrat în România 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că din totalul de 118.461 refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România, au rămas în ţară 46.435 de persoane, aproximativ 39%, 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră, potrivit news.ro. Premierul a spus că în total, până la ora 8.00 în această dimineaţă, au intrat în România 118.461 de refugiaţi din Ucraina.

Epuizaţi şi înspăimântaţi, zeci de mii de ucraineni au căutat salvarea la noi în ţară. Cei mai mulţi intră prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, unde mamele cu copiii lor aşteaptă peste 10 ore la cozi uriaşe ca să treacă graniţa. Au lăsat totul în urmă, inclusiv pe soţii şi taţii care luptă în aceste momente pentru ţara lor. 

”Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, este important de precizat că 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a mai afirmat şeful Executivului.  Premierul a mai spus că ”din cifra totală de cetăţeni ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Nu am apucat să-mi iau rămas bun de la soțul meu". Durerea unei femei care şi-a luat copiii şi a fugit din calea războiului din Ucraina