Antena Meniu Search
x

Video Moscova nu crede în lacrimi. Momentele dramatice în care ucrainenii s-au sacrificat pentru a-și apăra țara

Moscova nu crede în lacrimi și continuă să muște cu tancurile din pământul ucrainean și din speranțele oamenilor. Este a doua zi de război lângă graniţele noastre. Se dau lupte disperate în capitala Kiev împotriva armatei lui Vladimir Putin. Ucrainenii au făcut cozi ca să primească arme, au stat cu pieptul gol în faţa tancurilor ruseşti sau chiar şi au făcut singuri cocktailuri Molotov. Şi au rezistat, au apărat capitala, însă serviciile de informaţii occidentale spun că oraşul totuşi nu va rezista până duminică. Între timp, Vladimir Putin le cere militarilor ucraineni să întoarcă armele împotriva preşedintelui Zelenski. 

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 19:46

Vezi și

Din aer şi de la sol, capitala Ucrainei este atacată cu toată forţa puterii ruse. Bombardamentele în Kiev au început în toiul nopţii, când din drone şi avioane militare a căzut o ploaie de rachete. Dintr-un bloc cu zeci de apartamente nu a mai rămas nimic. Un avion rusesc de atac a fost dezintegrat în aer, în toiul nopţii, de ucraineni, şi s-a părbuşit peste clădire.

Martor: Mama ţipa: trezeşte-te! Trezeste-te! M-am trezit în praf, ţipete, alarme de maşini. În panică şi fum, în fum şi foc. Ne-am luat bagajele şi am fugit.

Alte mii de oameni s-au călcat în picioare în gara din Kiev, disperaţi să fugă din calea ruşilor. Mulţi locuitori şi-au găsit refugiul în staţiile de metrou, devenite buncăre improvizate. Cu copii, câini şi pisici, oamenii nu ştiu încotro să o ia şi tot ce le-a rămas este să se roage.  

Civilii din Kiev fugit doar cu hainele de pe ei, numai ca să scape de ruşi

Pe acelaşi subiect

- Nu eram pregătiţi să fugim. Nimeni nu credea că începe războiul.  

- Pare ireal. Nici nu ştiu cu ce să asemăn.   

- Dimineaţă a fost panică totală. Isterie. Lacrimi. Teamă pentru rudele noastre, pentru cei dragi, prieteni. 

În oraş, alte scene dramatice. Oamenii au filmat un tanc care striveşte pur şi simplu sub şenile o maşină cu tot cu şofer. Mai mulţi localnici se chinuie să îl scoată pe bărbat din autmobilul aplatizat. Ca prin minune, şoferul a supravieţuit

La kilometri distanţă de Kiev o altă scenă sfâşietoare. Un ucrainean se aşează cu mâinile goale în faţa tancurilor ruse, care vin dinspre belarus pentru a le opri din drumul spre Kiev. Gestul lui nu le-a produs nicio emoţie soldaţilor lui Putin.  

Pentru a le opri avansul ruşilor, într un alt gest uriaş de eroism un soldat ucrainean a murit după s-a aruncat în aer pe un pod pentru a opri avansul ruşilor. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Aşa cum am făcut şi ieri, şi în această dimineaţă am fost lăsaţi să ne apăram singuri. Cele mai mari puteri ale lumii privesc de la distanţă.  

Lupte dramatice se dau de jur împrejurul Kievului

Este o încercare disperată de a ţine armata rusă la distanţă. Serviciile de informaţii occidentale se tem că e o chestiune de ore până când capitala Ucrainei va cădea în mâinile ruşilor. Mai ales că în Kiev ar fi deja infiltarţi zeci de membri ai trupelor speciale Spetsnaz, antrenaţi să ucidă. Preşedintele Ucrainei, care a fost fotografiat în stradă alături de soldaţii lui, spune că este gata să negocieze cu ruşii, ba chiar să ia în calcul neutralitatea. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Inamicul m-a marcat ca ţinta numărul unu, iar familia mea este a doua ţintă. Vor să distrugă ţara din punct de vedere politic, eliminându-l pe şeful statului.  

Iar Putin a dat cărţile pe faţă şi recunoaşte că aceasta este intenţia sa. Cere armatei ucrainene să preia puterea în propriile mâini și să îl înlăture pe Zelenski. 

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: Fac apel la militarii armatei Ucrainei. Nu-i lăsaţi pe neonazişti şi extremiştii de dreapta să se folosească de copiii voştri, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane. Luaţi puterea în propriile mâini. Pare că ne va fi mai simplu să ne înţelegem cu voi, decât cu această bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti, care au ocupat Kievul şi au luat trupele ucrainene şi cetăţenii ostatici. 

Drumul spre Kiev din Belarus stă şi el mărturie luptelor care s-au dus pentru a proteja capitala de trupele ruse. Locuitorii Kievului sunt însă pregătiţi să-şi apere oraşul cu orice preţ. Oamenii au stat la coadă să primească arme şi au învâţat cum să-şi prepare singuri cocktailuri Molotov.  

Capitala Kiev, locul unde a încercat să ajungă şi Echipa Observator

Echipa Observator lasă în urmă Mariupol. Oraşul-port, pe care Putin şi-l doreşte cu disperare pentru a-i tăia Ucrainei accesul la mare, a fost la rândul lui scena unor lupte intense toată noaptea trecută şi în această dimineaţă. 

Cel mai greu este pentru copii, prinşi într-un război pe care sunt prea mici să îl înţeleagă. La aproximativ 6 ani, Vlada şi-a petrecut toată noaptea trecută într-un buncăr.  

Fetiță: Nu vreau să mor. Vreau ca totul să se temine cât mai curând posibil. M-au trezit bombardamentele de azi. Ştiu că e război, Vania mi-a spus.  

Alături de ea, sute de oameni şi-au petrecut noaptea în buncăre, înghesuiţi unul în altul, fără să ştie dacă vor mai găsi ceva întreg când ies. 

Laurențiu Rădulescu, trimis special Observator în Ucraina: Suntem la marginea Mariupol. Locuinţa pe care o vedeţi a fost lovită seara treacută. O locuinţă distrusă aproape în totalitate. Sunt uşi, iată, care au fost dărâmate, geamuri sparte,  oamenii nu mai pot cu siguranţă locui în această zonă. Animale rămase în urmă, oamenii au fugit. Au plecat de aici, o parte dintre animale au murit în urma bombardamentelor.    

Lupte grele și în orașul-port Odesa

Lupte grele s-au dat toată noaptea şi pentru Odesa, celălalt oraş-port, pe care Rusia vrea să îl ocupe. Sub tirul în rafale al ruşilor au ajuns pe lângă bazele militare şi academia de Marină din Odesa. După ce toată noaptea s-au adăpostit cum au putut, mii de oameni au venit încă din zori la gara din oraş pentru a fugi se ruşi. Localnicii spun că din Al Doilea Război Mondial nu au mai văzut atâta lume pe treptele gării. Asta deşi, după ce a fost decretată mobilizare generală, mai pot plecat doar femeile, copii şi bătrânii.  

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: Cea mai dificilă situaţie este în sud, forţele noastre duc lupte aprige în afara Hersonului. Inamicul pune presiune din Crimeea ocupată și încearcă să se deplaseze în direcția lui Mariupol. 

Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, a fost scena uneia dintre cele mai mari bătălii dar forţele ucrainene au reușit să reziste.

Cancerlarul Germaniei: NATO își va apăra statele membre

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Putin nu va învinge. Putin nu trebuie să subestimeze determinarea NATO de a-şi apăra toate statele membre. Acest lucru se aplică, în mod explicit, partenerilor noştri din Statele Baltice, în Polonia şi România, în Bulgaria şi Slovacia.  

Doar în primele 24 de ore de la decalnşarea invaziei, Rusia a lansat peste 200 de rachete, cele mai multe cu rază scurtă de acțiune, dar toate loviturile aeriene includ un amestec de rachete cu rază medie de acțiune și de croazieră. Cu toate acestea, pentru armata lui Putin prima zi de război nu a fost însă un succes.  

Ben Wallace, secretarul american al Apărării: Rusia nu şi-a dus la capăt obiectivele majore. În fapt, sunt în urmă cu planul lor ambiţios. Au pierdut peste 450 de militari.  

Numărul soldaţilor ruşi morţi ar depăşi 3.000, spun însă oficialii ucraineni. Sunt însă victime despre care Rusia nu suflă o vorbă şi despre care rudele nu ştiu dacă cei pe care îi au pe front mai sunt sau nu în viaţă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Moscova nu crede în lacrimi. Momentele dramatice în care ucrainenii s-au sacrificat pentru a-și apăra țara