Antena Meniu Search
x

Video "Suntem toţi fraţi", mesajul cu care a mers Papa Francisc în Irak. Suveranul Pontif s-a rugat pentru pace între religiile lumii

Se scrie istorie în Irak, unde Papa Francisc este într-o călătorie apostolică de patru zile. în plină pandemie şi în condiţii de securitate excepţionale. Suveranul Pontif s-a întâlnit azi cu liderul musulmanilor şiiţi şi s-a rugat pentru libertatea religioasă în locul unde s-a născut profetul Avraam. "Suntem toţi fraţi" - este mesajul cu care a mers Papa în Irak, ţară în care comunitatea creştină este de aproape 20 de ani, ţinta unei campanii de exterminare.

de Redactia Observator

la 06.03.2021, 20:25

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Papa Francisc: Aici, unde Avraam, părintele nostru, a trăit, pare că ne-am întors acasă. 

Sunt cuvintele cu care Papa Francisc şi-a început predica în mijlocul vestigiilor oraşului antic Ur, una dintre primele aşezări urbane ale lumii, dar şi locul unde se consideră că s-a născut profetul Avraam, considerat părintele celor trei mari religii monoteiste: creştinism, iudaism şi islam. Aici, Papa s-a rugat pentru reconciliere şi pace între religiile lumii. 

Papa Francisc: Ostilitatea, extremismul şi violenţa nu s-au născut în sânul religiei. Ele sunt trădări ale religiei. Noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi, când extremismul abuzează de religie. 

Cel mai important moment al zilei a fost întâlnirea cu marele Ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a celor 200 de milioane de musulmani şiiţi din lume. Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire, între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit.

Pentru a-l primi pe Papă, liderul musulman a pus însă condiţii: la dialogul lor să nu aibă acces presa sau politicieni irakieni.  

Abdulibrahim Al-Ansari: Vedem necesitatea unei deschideri între creştinism şi islam, conştiinţele să se apropie şi oamenii să fie mai aproape unul de altul şi să se înţeleagă unul pe altul. 

De la invadarea Irakului, în 2003, creştinii sunt supuşi unei campanii de exterminare care s-a accentuat în ultimii ani, odată cu ascensiunea grupării teroriste Stat Irlamic. Dacă la sfârşitul anilor 80, în Irak trăiau aproape un milion şi jumătate de creştini, acum mai sunt în jur de 200 - 300.000. Ei speră ca această vizită a Papei să fie salvarea lor. 

Mâine, Papa Francisc va oficia o slujbă pe stadionul din Erbil, în faţa a zece mii de credincioşi. Înainte de acest moment, se va ruga pentru pace în mijlocul ruinelor din Mosul, oraş, care s-a aflat din 2014 până în 2017 sub ocupaţia grupării Stat Islamic, şi de unde creştinii au fost alungaţi sau ucişi de jihadişti.

Încă de atunci, Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a merge şi a fi alături de creştinii din Irak, lucru care nu a fost însă posibil până acum, din cauza conflictelor armate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » "Suntem toţi fraţi", mesajul cu care a mers Papa Francisc în Irak. Suveranul Pontif s-a rugat pentru pace între religiile lumii