Video Papa Francisc s-a rugat în nordul devastat de război al Irakului, în ultima zi a vizitei sale istorice
Papa Francisc a sosit duminică în nordul Irakului, unde intenţionează să se roage în ruinele bisericilor distruse de extremiștii Statului Islamic și să ţină o Liturghie în aer liber, în ultima zi a vizitei papale.
Papa merge să se roage în regiunea distrusă de războiul cu Stat Islamic
Vaticanul speră că vizita sa va aduna comunitățile creștine ale țării și le va încuraja să rămână, în ciuda deceniilor de război și instabilitate. Papa Francisc a transmis, de asemenea, un mesaj de toleranță interreligioasă și fraternitate liderilor musulmani, inclusiv într-o întâlnire istorică, cu clericul șiit al Irakului, marele ayatollah Ali al-Sistani.
Papa Francisc se va îndrepta spre orașul Mosul din nord, care a fost puternic afectat în războiul împotriva IS, unde se va ruga pentru victimele războiului din Irak. Locaţia va fi o piață a orașului, înconjurată de rămășițele a patru biserici distruse, aparținând unor rituri și confesiuni creștine din Irak, scrie AFP.
Mosul a avut o importanță simbolică profundă pentru IS și a devenit coloana vertebrală birocratică și financiară a grupului. În cele din urmă a fost eliberat în iulie 2017 după o luptă feroce de nouă luni. Între 9.000 și 11.000 de civili au fost uciși, potrivit unei anchete a AP la acea vreme. Al-Baghdadi a fost ucis în raidul SUA în Siria în 2019.
Rugăciuni în bisericile distruse de război
Papa Francisc va călători cu elicopterul prin câmpiile Ninivei, către mica comunitate creștină Qaraqosh, unde doar o fracțiune din familii s-au întors după ce au fugit de atacul IS în 2014.
El va asculta mărturii de la rezidenți și se va ruga în Biserica Neprihănitei Concepții, care a fost incendiată de IS și restaurată în ultimii ani.
El încheie ziua cu o Liturghie pe stadionul din Irbil, în regiunea kurdă semi-autonomă din nord, care se așteaptă să atragă până la 10.000 de oameni. El a ajuns la Irbil duminică devreme, unde a fost întâmpinat de copii îmbrăcați în costume tradiționale și unul îmbrăcat în papă.
Francisc speră să transmită un mesaj de speranță, unul subliniat de natura istorică a vizitei și de faptul că este prima sa călătorie internațională de la începutul pandemiei de coronavirus.
Experții în sănătate publică și-au exprimat îngrijorarea înaintea călătoriei că adunările mari ar putea servi drept evenimente de suprasolicitare a coronavirusului într-o țară care suferă de un focar înrăutățit în care puțini au fost vaccinați.
Vaticanul a declarat că ia măsuri de precauție, inclusiv organizarea Liturghiei în aer liber într-un stadion care va fi umplut doar parțial. Dar pe tot parcursul vizitei, mulțimile s-au adunat în imediata apropiere, mulți oameni nepurtând măști. Papa și membrii delegației sale au fost vaccinați, dar majoritatea irakienilor nu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰