Update Război Rusia - Ucraina, ziua 154 LIVE TEXT. Ruşii bombardează masiv oraşul Bakhmut. Trei porturi ucrainene au reluat activitatea
Război Rusia - Ucraina, ziua 154. Harkovul a fost atacat din nou, miercuri dimineaţă, 27 iulie. Potrivit autorităţilor ucrainene, două rachete S-300 au lovit oraşul în jurul orei 04:25. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar echipele de intervenţie abia au ajuns la faţa locului. Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia anunţă exerciţii militare strategice în estul ţării, în următoarele zile. La aceste exerciţii vor participa şi militari din alte ţări, nu doar soldaţi ruşi. Preşedintele turc Erdogan va merge la Sochi pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
Update 22:30 Patriarhul Kiril, declarat persona non grata în Lituania din cauza sprijinului acordat războiului din Ucraina
Guvernul lituanian l-a introdus miercuri pe lista persoanelor ce au interdicţie de intrare în Lituania pe patriarhul rus Kirill, în urma declaraţiilor de sprijin ale acestuia faţă de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţia EFE.
Comisia Europeană a cerut cu două luni în urmă includerea patriarhului rus în rândul oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE, dar propunerea nu a întrunit unanimitatea necesară în Consiliul UE întrucât Ungaria s-a opus.
Dar chiar şi fără o decizie a UE guvernul de la Vilnius a hotărât această măsură din proprie iniţiativă. ''Este vorba despre sancţiuni naţionale care pot fi aplicate fără să existe o decizie europeană'', a declarat viceministrul lituanian de externe Mantas Adomenas.
Decizia este rezultatul declaraţiilor lui Kirill de susţinere a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum şi al comentariilor sale conform cărora guvernul lituanian incită la ură împotriva ucrainenilor, a mai motivat oficialul lituanian.
Patriarhul rus a descris agresiunea rusă drept un război contra ''forţelor răului'' care ''luptă împotriva unităţii'' dintre Ucraina şi Rusia şi a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident ''decadent'', menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ''test de loialitate'' pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor.
Update 21:30 Oficialii occidentali nu cred că Rusia va reuși să cucerească Donbas "în viitorul apropiat"
Rusia a pierdut "definitiv" inițiativa în bătălia pentru Donbas, potrivit oficialilor occidentali. Moscova nu va cuceri centru industrial din estul Ucrainei în "viitorul imediat", a spus un oficial, dar nici "nu vor renunța și vor pleca acasă", notează The Guardian.
În acest moment, experții occidentali sunt de părere că ocuparea întregii regiuni Donețk rămâne "obiectivul politic minim al campaniei din Donbas", dar că este improbabil că va reuși să îl atingă în următoarele luni.
Update 18:30 Guvernatorul ucrainean al Donețkului anunță atacuri asupra mai multor orașe din regiune
Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, a anunțat pe contul său de Telegram că armata rusă a lansat trei rachete asupra orașelui Toretsk și una asupra orașului Avdiivka. Estimările oferite de acesta arată că până acum au fost înregistrate pierderi materiale, dar avaluarea continuă.
Într-un alt oraș, Bakmut, atacurile lansate de ruși au vizat un hotel. Primele informații de la fața locului indică o serie de răniți și chiar persoane care și-au pierdut viața. În momentul în care a publicat acest anunț era organizată o misiune de salvare.
Update 17:30 Rusia, tur de forţă în Africa. Lavrov le spune liderilor africani că Occidentul este de vină pentru criza alimentară şi creşterea preţurilor
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, miercuri, că Rusia este răspunzătoare de creşterea la nivel mondial a preţurilor la alimente ca urmare a invaziei în Ucraina. El a respins "aşa-numita criză alimentară", la finalul vizitei sale în Africa. Serviciile de informații occidentale subliniază că acest tur în Egipt, Etiopia, Uganda și Congo este o încercare a Moscovei de a plasa vina crizei alimentare pe umerii Occidentului și de a obține sprijinul statelor vizitate. Detalii aici.
Update 16:25 Marina Ucraina a început pregătirea porturilor pentru exporturile de cereale
Marina militară ucraineană a confirmat miercuri începerea lucrărilor de pregătire pentru exportul de grâu în trei porturi de la Marea Neagră, notează Agerpres.
"În legătură cu semnarea acordului privind deblocarea (de către Rusia - n. red.) a porturilor ucrainene pentru exportul de grâu, au fost reluate lucrările în porturile Odesa, Cernomorsk şi Pivdeni", a anunţat marina militară pe Facebook.
"Plecările şi sosirile navelor în porturile maritime se vor efectua prin formarea unui convoi care va însoţi nava conducătoare", precizează mesajul.
Update 16:15 Centrul care va coordona exportul cerealelor din Ucraina, inaugurat la Istanbul
Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, conform acordurilor semnate pe 22 iulie. În virtutea acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, CCC va fi însărcinat cu efectuarea de inspecţii de nave la plecare şi la sosirea la Istanbul, în scopul garantării faptului că ele nu transportă altceva în afară de cereale. Detalii aici.
UPDATE 14:45 Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Cum își permite Rusia să renunțe la banii din exporturile către UE
Rusia va menține, cel mai probabil, fluxurile de gaze către Europa la niveluri minime (Nord Stream 1 funcționează de azi la 20% din capacitate), cât timp războiul din Ucraina continuă, pentru a forța Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse Rusiei, relatează Bloomberg citând surse apropiate Kremlinului. Dacă acest nivel minim al fluxului de gaze este păstrat până în iarnă, Europa, cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze, va avea nevoie disperată de combustibil. În mod oficial, Rusia susține că o serie de probleme tehnice precum reparațiile unor turbine de gaz și lipsa documentelor pentru una dintre ele au forțat-o să reducă recent livrările.
UPDATE 12:47 Ruşii şi-ar fi doborât propriul elicopter
Ruşii şi-ar fi doborât propriul elicopter, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform. Conform sursei citate, elicopterul de atac Ka-52 ar fi fost doborât în regiunea Herson după ce antiaeriana rusă l-a confundat cu un elicopter al ucrainenilor. Ka-52 este cel mai modern elicopter din dotarea armatei ruse.
UPDATE 12:23 Reacţia ruşilor după ce ucrainenii susţin că au distrus cu HIMARS un pod cheie din Herson. Imaginile filmate după atac
Administraţia instalată de forţele ruse în oraşul ucrainean Herson, în sudul Ucrainei - ocupat de ruşi din primele zile ale invaziei - a anunţat miercuri închiderea singurului pod din oraş peste fluviul Nipru, după ce acesta a fost distrus parţial în urma unor tiruri cu sisteme de rachete de artilerie de înalta mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA armatei ucrainene, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Podul Antonovski a fost închis circulaţiei civililor, dar integritatea sa structurală nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, a declarat pentru agenţia de presă Interfax, Kirill Stremousov, şef-adjunct al administraţiei oraşului numite de Rusia, minimizând închiderea acestuia.
UPDATE 12:07 Mercenarii Wagner fac progrese în Donbas
Potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, mercenarii grupului Wagner au realizat progrese tactice în Donbas, iar unele forţe ucrainene s-au retras din zonă. Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi
UPDATE 10:40 Podul care face legătura cu zona Herson, lovit de rachete HIMARS
Ucrainenii au atacat cu rachete HIMARS podul Antonovsky, principalul drum prin care armata rusă se aproviziona în Herson. Ucrainenii spun că au distrus podul, în timp ce ruşii susţin că podul a fost doar avariat şi se poate circula pe el. Specialiştii militari citaţi de Reuters spun că lovitura dată asupra podului reprezintă o încercare a armatei ucrainene de a izola armata rusă în Herson înaintea unei contraofensive de proporţii menite să elibereze zona.
UPDATE 10:20 Zelenski desemnează un deputat din propriul partid pentru funcţia de procuror general
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din partea formaţiunii sale, Slujitorul poporului, în funcţia de procuror general, relatează Reuters şi Ukrinform, citate de Agerpres. Zelenski a depus un proiect de rezoluţie în parlament pentru ca forul legislativ să voteze candidatura acestuia pentru a confirma numirea lui Kostin în locul Irinei Venediktova, care a fost revocată din funcţia de procuror general la începutul acestei luni.
Reprezentantul preşedintelui la Curtea Constituţională, Fiodor Venislavski, a fost mandatat să prezinte proiectul de rezoluţie privind nominalizarea candidaturii noului procuror general în şedinţa plenară a parlamentului. Nu se ştie deocamdată când se va reuni parlamentul în sesiune plenară pentru a vota candidatura lui Kostin. Parlamentul de la Kiev a aprobat solicitarea lui Zelenski privind demiterea Irinei Venediktova din funcţia de procuror general şi a lui Ivan Bakanov din cea de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la 19 iulie, la două zile după ce preşedintele ucrainean îi suspendase din funcţie pe cei doi pentru incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
UPDATE 10:15 Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina
Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA, citat de Agerpres. Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.
Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere. Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.
UPDATE 08:41 SUA cer Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru combaterea corupţiei
Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP, citat de Agerpres. "Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina", a adăugat el. Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.
"Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei", a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o "ameninţare externă", "corupţia este o ameninţare internă".
UPDATE 08:38 Ucrainenii au folosit pentru prima dată o dronă americană pentru a ataca teritoriul Rusiei: ar fi fost ucişi agenţi ai FSB
Armata ucraineană dă o replică tot mai puternică bombardamentelor neîncetate ale Rusiei. Noaptea trecută, potrivit unor ştiri încă neconfirmate, un atac ucrainean a avariat serios un important pod peste Nipru, o cale majoră de aprovizionare a trupelor de ocupaţie din Herson. Preşedintele Zelenski acuză Moscova că urmăreşte să instaureze o "teroare a preţurilor" în ţările europene. Explozii puternice s-au produs în zona podului Antonivski, principala cale de aprovizionare a trupelor ruse care ocupă oraşul Herson. Întreruperea circulaţiei pe acest pod ar bloca, practic, forţele Rusiei în Herson, înaintea potenţialei ofensive a ucrainenilor pe acest front. Ieri s-a mai înregistrat o premieră în războiul declanşat de Moscova. Pentru prima dată, armata ucraineană a folosit o dronă livrată de Statele Unite pentru un atac pe teritoriul Rusiei, la doi kilometri de frontieră. O persoană, cetăţean al Republicii Moldova, şi-a pierdut viaţa şi trei au fost rănite. La Kiev se afirmă că era vorba de agenţi ai serviciului secret rusesc FSB.
Zelenski: Curajul ucrainean inspiră toate naţiunile libere şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria noastră
„Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a transmis preşedintele Ucrainei cetăţenilor, notează news.ro. Preşedintele ucrainean a promis, în alocuţiunea sa, că „teroarea constantă a Rusiei din Harkov şi din regiune, Nikolaiev, oraşe şi sate din regiunea Zaporojie şi regiunea Dnipro, Donbas, zonele de graniţă din regiunea Sumî şi regiunea Cernigău - pentru toate acestea ocupanţii nu vor rămâne nepedepsiţi”. Zelenski a vorbit şi depsre pierderile ruşilor.
„Timp de patru luni, statul rus nu a oferit cetăţenilor săi nicio informaţie - chiar cenzurată - despre pierderile contingentului de ocupaţie. Tăcere totală. Nimic nu a fost publicat sau spus în numeroase interviuri şi discursuri la nivel politic şi militar. Cu toate acestea, acest număr este deja de aproape 40.000 - acest număr reprezintă câţi oameni ucişi a pierdut armata rusă din 24 februarie. Şi alte zeci de mii au fost rănite şi mutilate”, a spus el. „Şi dacă statul rus nu spune acest lucru oficial, chiar şi în termeni generali, toţi cei care au încă contacte în Rusia sau influenţă informaţională asupra societăţii lor ar trebui să transmită acest fapt simplu oricui. Pentru ocupanţi, doar 40 de persoane au fost ucise”.
El a subliniat şi faptul că Marea britanie a extins lista de sancţiuni împotriva Rusiei. „Au fost adăugate alte zeci de persoane şi organizaţii. Aceasta este tendinţa corectă şi sunt recunoscător Marii Britanii pentru fermitatea sa neclintită în materie de sancţiuni. Acesta este un exemplu care ar trebui urmat de toţi ceilalţi din lumea occidentală”. Zelesnki a primit la Londra „Winston Chruchill Leadership Award”. „Cred că acesta este un premiu al tuturor eroilor noştri, al tuturor oamenilor noştri, al tuturor celor care rezistăm tiraniei fiecare la nivelul său. Şi a fost cu adevărat o onoare pentru mine să primesc acest premiu”, a spus Volodimir Zelenski. De asemenea, Regatul Ţărilor de Jos a acordat poporului ucrainean un alt premiu - un premiu special pentru independenţă care a fost primit de ambasadorul ucrainean.
Olena Zelenska, fotografiată de Annie Leibovitz, a vorbit pentru Vogue despre rezistenţa ucraineană în faţa invaziei ruse
Prima doamnă a Ucrainei a vorbit, într-un interviu pentru revista Vogue, despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă, anunţă site-ul preşedinţiei ucrainene, citat de news.ro. Soţia preşedintelui Volodimir Zelenski a vorbit despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă şi despre munca şi viaţa ei în acest moment. „După Bucha, ne-am dat seama că acesta este un război pentru a ne distruge pe toţi”, a spus ea. Soţia preşedintelui a menţionat că fiecare cetăţean al ţării este o ţintă pentru Rusia.
A fi prima doamnă nu a fost un rol pe care Zelenska şi l-a dorit vreodată să îl joace. „Îmi place să fiu în culise - mi se potrivea”, spune ea în interviu. „Să trec în lumina reflectoarelor a fost destul de dificilă pentru mine”. Ea şi Zelenski s-au cunoscut în liceu, au început să se întâlnească la universitate şi au avut o viaţă plină în lumea divertismentului înainte ca el să câştige preşedinţia în 2019. Protectoare a vieţii lor de familie, ea nu dorise ca el să candideze. Dar, la fel ca mulţi dintre colegii ei ucraineni din acest război, Zelenska s-a ridicat la înălţime cu har şi seriozitate. „Încerc să fac tot posibilul”, a spus ea. Prima doamnă a vorbit, de asemenea, despre munca ei de a ajuta compatrioţii din Ucraina şi din străinătate şi despre Programul Naţional de Sănătate Mintală şi Sprijin Psihosocial, care are rolul de a reface psihicul celor care au suferit din cauza acţiunilor inumane ale invadatorilor.
Pentru o perioadă, Zelenska nu a fost capabilă să comunice cu soţul ei sau cu părinţii ei. Înainte de război, vorbise cu mama ei la telefon în fiecare zi. „Nici nu ştiu cum aş fi supravieţuit în aceste luni dacă am fi fost despărţiţi”, a spus ea despre copii. Preşedintele nu a putut încă să vadă copiii, din motive de securitate. „Îi este mult mai greu în acest sens. El suferă. Şi apoi şi copiii mei o fac, pentru că nu se pot vedea”, a spus ea. Ca atâtea familii ucrainene, prima familie a fost separată.
„Programul meu zilnic nu avea un moment liber în care puteam să mă retrag şi să încep să mă gândesc la lucruri rele”, a spus ea. Ea şi-a ajutat fiul cu şcoala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu au putut să fie online în timp real. Au jucat jocuri de societate şi au citit. Ea a recitit „1984” a lui George Orwell. „Este o coincidenţă îngrozitoare. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Rusia în aceste zile”. „Pentru femei şi copii, soţia mea aici este un exemplu. Cred că ea joacă un rol foarte puternic pentru Ucraina, pentru familiile noastre şi pentru femeile noastre”, a spus Zelenski pentru Vogue. Întrebat despre calităţile ei, despre trecutul lor comun, despre ce ar trebui să ştie oamenii despre ea, Zelenski a spus: „Desigur, ea este iubirea mea. Dar ea este cea mai mare prietenă a mea”, a spus el. „Olena este într-adevăr cea mai bună prietenă a mea. Ea este şi patriotă şi iubeşte profund Ucraina. E adevarat. Şi este o mamă excelentă”.
Zelenski vrea mai mult sprijin militar pentru apărare şi pentru a recupera teritoriul pe care Rusia a ocupat-o din februarie, dacă nu din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Crimeea şi părţi din estul Ucrainei. Atenţia internaţională a scăzut, în timp ce inflaţia şi preţurile gazelor sunt în creştere la nivel mondial. Întrebat despre aceste probleme, Zelenski a fost direct. „Voi fi foarte sincer şi poate nu foarte diplomatic: Gazul nu este nimic. COVID, chiar şi COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el. „Încearcă doar să-ţi imaginezi că lucrurile despre care vorbesc se întâmplă cu casa ta, cu ţara ta. Te-ai mai gândi la preţurile la gaz sau la preţul energiei electrice?” Bătălia, a spus el, trece dincolo de Ucraina. „Luptăm pentru lucruri care s-ar putea întâmpla în orice ţară din lume”, a spus el. „Dacă lumea permite ca acest lucru să se întâmple, atunci nu îşi susţine valorile. De aceea, Ucraina are nevoie de sprijin - sprijin semnificativ”.
Întrebată dacă ceva a pregătit-o pentru război, Olena Zelenska a răspuns: „Nimic. Trăiam vieţi fericite şi nu ne-am gândit niciodată că se va întâmpla asta. Dar avem speranţă”. „Este adevărat, mă simt izolat”, a spus ea. „Nu pot vizita liber ceea ce vreau. În zilele noastre, a merge la cumpărături este un vis care nu poate fi realizat”. Dar este puternică pentru ţara ei, pentru a îndeplini toate aceste aşteptări. „Este o sarcină dificilă pentru că simţi în mod constant această povară a responsabilităţii”.
În plus, Olena Zelenska a împărtăşit detalii despre recenta sa vizită în Statele Unite, unde, vorbind în Congres, a cerut arme pentru Ucraina, şi anume sisteme de apărare aeriană pentru a proteja oraşele ucrainene de bombardamentele ruseşti obişnuite. Portretele Olenei Zelenska pentru Vogue au fost făcute de Annie Leibovitz.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰