Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 226. Comandantul rus al Districtului Militar din Est a fost demis. Noi victorii ale ucrainenilor și pe Frontul de Sud

Război Rusia - Ucraina, ziua 226 LIVE TEXT. Astăzi, președintele rus Vladimir Putin împlineşte astăzi 70 de ani, însă nu prea are motive de sărbătorire. În Ucraina, trupele ruseşti continuă să cedeze teren, iar contraatacurile pe care le încearcă sunt respinse. Volodimir Zelenski a anunțat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. Între timp, Joe Biden avertizează cu privire la riscul unei "apocalipse" nucleare. "Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus președintele american la New York, unde a precizat că liderul de la Kremlin "nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice".

de Redactia Observator

la 07.10.2022, 22:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Preşedintele american Joe Biden spune că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă”, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba.

UPDATE 21:30. SUA nu au indicii că Rusia pregătește folosirea armelor nucleare

''Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare'', a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

Pe acelaşi subiect

Această clarificare a purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre survine după afirmaţiile lui Joe Biden care au atras mai devreme în mod particular atenţia. Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui ''Armaghedon'' nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Biden a menţionat de asemenea că omologul său rus Vladimir Putin ''nu glumeşte'' prin ameninţarea că ar putea recurge la arme nucleare.

Întrebată dacă acest ton destul de alarmist are la bază informaţii obţinute de SUA, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns ''nu'', declaraţie făcută presei la bordul avionului care-l ducea pe Joe Biden într-o deplasare la nord-vest de Washington, transmite Agerpres.

UPDATE 18:25. Comandantul rus al Districtului militar din est a fost demis

Comandantul Districtului militar de est rus, generalul-colonel Alexander Chaiko, a fost demis, anunță Reuters, aceasta fiind cea mai recentă remaniere de vârf pe fondul unei serii de înfrângeri pe câmpul de luptă din Ucraina.

La conducerea districtului a fost numit generalul-locotenent Rustam Muradov. Districtul de est acoperă trupele din Orientul Îndepărtat al Rusiei, dar o mare parte din efectivele sale sunt desfășurate în prezent în Ucraina, transmite Mediafax.

Muradov, care a fost sancționat de Uniunea Europeană în februarie, a servit anterior în regiunea Donbas din estul Ucrainei și a comandat forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah.

Luni, comandantul districtului militar vestic, generalul-colonel Alexander Zhuravlyov, a fost înlocuit, la scurt timp după pierderile suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei luna trecută și după recucerirea de către Ucraina a orașului Lyman, în regiunea Donețk.

De atunci, forțele rusești au pierdut, de asemenea, controlul asupra câtorva sute de kilometri pătrați din regiunea ucraineană Herson, teritoriu anexat de Rusia.

UPDATE 18:00. Ucraina susține că 2.400 de kilometri pătrați de teritoriu au fost eliberați în sudul țării

Armata a eliberat 2.400 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul țării „de la începutul războiului pe scară largă", a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt.

Progresul a fost înregistrat în regiunea Herson, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski. Acesta susține că au fost eliberate șase așezări din districtul Kherson, care se află la nord de orașul propriu-zis și 61 de așezări din districtul Beryslav.

Între timp, evacuarea civililor a continuat pe fondul distrugerii masive a infrastructurii critice în orașe precum Arkhanhelske, Vysokopillia și Osokorivka, toate acestea fiind marcate de săptămâni de lupte grele, a declarat Timoșenko, potrivit Mediafax.

UPDATE 17:25. Volodimir Zelenski a cerut din nou arme de la liderii UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la un summit la Praga, să sporească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii, relatează agenţia DPA.

''Creşteţi livrările de arme şi muniţii pentru a (ne) apăra în faţa presiunii ruseşti!'', a cerut Zelenski, adresându-se prin legătură video liderilor statelor UE.

''Creşteţi producţia de arme şi muniţii în Europa pentru a fi permanent pregătiţi să ne apărăm spaţiul nostru comun!'', a completat preşedintele ucrainean.

El a recunoscut că războiul pornit de Rusia contra Ucrainei şi creşterea costurilor energetice au condus la o ''presiune fără precedent asupra nivelului de trai al majorităţii europenilor'', dar a insistat asupra investiţiilor în sectorul apărării.

''Ca orice altceva în Europa, securitatea nu este ceva ce poţi obţine renunţând la altceva sau semnând un tratat. Securitatea este o obligaţie'', a argumentat Zelenski, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:20. Lavrov susține că administrația de la Kiev e o amenințare

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, vineri, asupra afirmaţiilor făcute de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a cerut Alianţei Nord-Atlantice să lanseze "atacuri preventive" asupra Rusiei, Moscova considerând că declaraţiile arată "ameninţarea" reprezentată de "regimul" ucrainean.

"Ce trebuie să facă NATO? Să elimine posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare. Înainte de toate, eu lansez un apel adresat comunităţii internaţionale, la fel ca înainte de 24 februarie: atacuri preventive, ca să ştie ce li se va întâmpla dacă le folosesc, nu invers, să aştepte atacurile nucleare ale Rusiei (...)", a declarat Volodimir Zelenski, joi, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Institutul australian Lowy. După afirmaţiile controversate, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Kiev, Serghii Nikiforov, a susţinut că Zelenski s-a referit de fapt la acţiuni preventive care ar fi trebuit luate împotriva Rusiei înainte de invazia militară în Ucraina.

"Prin această declaraţie, Zelenski a oferit noi probe întregii lumi despre ameninţarea pe care o reprezintă regimul de la Kiev. Acesta este motivul pentru care a fost lansată o operaţiune militară specială, pentru a neutraliza aceste pericole", a reacţionat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat afirmaţiile preşedintelui Ucrainei drept "apeluri pentru lansarea unui nou război mondial, ale cărui consecinţe ar fi imprevizibile şi monstruoase".

Negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt oprite de câteva luni, iar Administraţia de la Kiev a semnalat că nu le va relua până când nu se retrag trupele ruse de pe teritoriul ucrainean, transmite Mediafax.

UPDATE 14:00. Cel puțin 11 morți după atacul din Zaporojie

Numărul morților din atacurile rusești de joi cu rachete asupra orașului Zaporojie a crescut la 11, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei, conform The Guardian. Cadavrele a opt civili au fost recuperate sub dărâmăturile unei case de locuit, se arată într-o actualizare pe Facebook. 

Cel puțin 15 persoane sunt încă dispărute, potrivit secretarului consiliului orașului, Andrii Kurtiev. Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale a orașului, a declarat într-o actualizare separată că cel puțin 21 de persoane au fost salvate și că echipajele încă lucrează pentru a le găsi pe altele. Starukh a adăugat: În apropierea locului lovit nu există nici obiecte militare, nici obiecte importante, ci doar clădiri civile și blocuri de apartamente.

UPDATE 13:05. Erdogan și Putin, discuție telefonică despre războiul din Ucraina

Președintele turc Recep Erdogan a vorbit la telefon cu omologul rus Vladimir Putin despre îmbunătățirea legăturilor bilaterale și a reiterat disponibilitatea Ankarei de a se implica pentru a rezolva pașnic războiul din Ucraina, a declarat vineri biroul lui Erdogan, potrivit Reuters.

Ultimele evoluții din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la începutul acestui an, au fost, de asemenea, discutate în cadrul convorbirii, potrivit turcilor. Turcia, membră NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a încercat să echilibreze legăturile în timpul războiului. Turcia a respins sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, a criticat în același timp invazia rusă și a furnizat Kievului drone. Împreună cu Națiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră.

UPDATE 12.10. TASS: Cinci morţi în urma unor bombardamente ucrainene vizând un pod-cheie din Herson

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite după ce forţele ucrainene au vizat un autobuz în timp ce bombardau un pod important din punct de vedere strategic din partea controlată de ruşi a regiunii sudice a Ucrainei, Herson, relatează agenţia de presă rusă TASS, potrivit The Guardian. Autorităţile din regiunea Herson instalate de Rusia au spus că atacul a avut loc în timp ce autobuzul transporta civili peste podul din apropierea satului Darivka. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Informaţiile referitoare la atac nu au fost verificate din surse independente. 

Podul Dariivskii, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, este una dintre singurele treceri controlate de Rusia peste râul Inhulets, un afluent al fluviului Nipru. Podul este important din punct de vedere strategic, deoarece uneşte două zone ocupate de ruşi din regiune şi se află la doar 20 km nord-est de oraşul Herson şi se află în una dintre regiunile pe care Moscova pretinde că le-a anexat.

UPDATE 10:56. Mai mulți morți după un atac cu rachete rusești în Zaporojie

Cel puțin șapte persoane au fost ucise în lovituri cu rachete rusești asupra orașului Zaporojie din sudul Ucrainei, a anunțat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din regiune, pe Telegram, potrivit CNN. Starukh a avertizat că numărul morților ar putea crește, întrucât cinci persoane sunt încă dispărute. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

El a mai spus că 21 de persoane au fost salvate și că echipajele încă lucrează pentru a găsi alte persoane. Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a țintit în mod intenționat civili. „Nu există nici obiective militare, nici obiective importante în apropierea locului lovit, ci doar clădiri civile, clădiri de apartamente", a declarat Starukh.

UPDATE 10:13. Ucraina garantează ”viaţa şi siguranţa” soldaţilor ruşi care se vor preda, asigură ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov

Ucraina garantează ”viaţa şi siguranţa” soldaţilor ruşi care se vor preda, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timp ce forţele de la Kiev avansează în sudul şi estul ţării, relatează AFP. ”Garantăm viaţa, siguranţa şi dreptatea tuturor celor care vor renunţa imediat la luptă. Încă puteţi salva Rusia de la tragedie şi armata rusă de la umilire”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov într-un mesaj video către armata rusă.

UPDATE 9:25. Cadavrele a 534 de civili, inclusiv a 19 copii, au fost găsite în regiunea ucraineană Harkov, anunţă Poliţia

Cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite în regiunea nord-estică ucraineană Harkov, unde forţele ucrainene au recâştigat o mare suprafaţă în septembrie, a declarat Serhii Bolvinov de la Poliţia Naţională din Harkov într-un briefing postat joi online, potrivit The Guardian. Totalul cadavrelor descoperite le include pe cele 447 găsite în Izium.

Bolvinov a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca ”săli de tortură”. Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea Rusiei referitoare la acest subiect.

UPDATE 8:31. Viktor Orbán: Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă

Premierul ungar Viktor Orbán, aflat la la Praga la summitul prim-miniştrilor şi preşedinţilor statelor UE, afirmă, într-o înregistrare video postată joi seară, pe pagina sa de Facebook, că este evident că politica de sancţiuni a UE trebuie schimbată. ”În următoarele luni vor exista gaze naturale? Va exista energie electrică pentru ţările europene?”, a enumerat problemele şeful guvernului de la Budapesta.

Premierul a amintit că, anterior, Ungaria a obţinut deja o derogare de la embargoul petrolier şi de la sancţiuni, iar în ultimele zile Ungaria a reuşit ca noile sancţiuni să nu se aplice, în cazul său, energiei nucleare şi livrărilor de gaze naturale. De asemenea, Viktor Orbán a subliniat că sancţiunile au dis la “explodarea” preţului energiei şi că acest lucru afectează şi Ungaria. Preţurile sunt aproape inaccesibile, a subliniat acesta, potrivit News.ro. “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Este evident că politica de sancţiuni trebuie schimbată”, a declarat Viktor Orbán, care a precizat că aceasta este miza întâlnirii.

UPDATE 7:50. Ucraina a recucerit 500 km pătrați într-o săptămână

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. De asemenea, Zelenski a afirmat că a discutat cu şeful Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) despre centrala nucleară de la Zaporojie. 

"Noi informăm partenerii noştri despre ultimele manifestări ale terorii ruseşti. Despre loviturile cu rachete asupra Zaporojie şi a altor oraşe din Ucraina. Despre utilizarea dronelor iraniene împotriva oamenilor şi infrastructurii noastre. Din anumite motive, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că se presupune că nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalităţi de a ne asigura că într-adevăr nu mai sunt. De asemenea, oferim informaţii despre mişcarea noastră în prima linie. De la 1 octombrie, peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu şi zeci de aşezări au fost eliberate de referendumul fals rusesc şi stabilizate doar în regiunea Herson. Sunt succese şi în direcţia estică. Cu siguranţă va veni şi ziua în care vom raporta despre succesele din regiunea Zaporojie - în acele zone care sunt încă sub controlul ocupanţilor. Va veni ziua în care vom vorbi şi despre eliberarea Crimeei. Această perspectivă este evidentă. De asemenea, este evident că mai este ceva de parcurs. Mai sunt multe de suportat, multe de făcut. Atât pentru ucraineni, cât şi pentru partenerii noştri - toţi cei care preţuiesc libertatea şi dreptul internaţional", a afirmat Zelenski, care a precizat că sunt necesare asigurări că Rusia nu primeşte niciun profit din vânzarea de petrol şi gaze.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele ucrainean a mai spus că a avut o întâlnire cu şeful AIEA, Rafel Grossi, care a sosit la Kiev. "Este clar că negocierile noastre au vizat în primul rând situaţia de la centrala nucleară Zaporojie capturată de teroriştii ruşi. Dar, de fapt, acest subiect este mult mai larg. Se referă nu numai la Ucraina şi nu numai în contextul siguranţei radiaţiilor. Desigur, orice decizie a actualului şef al Rusiei cu privire la staţia Zaporojie şi orice încercare a Rusiei de a transfera staţia în presupusa sa proprietate sunt fără valoare şi, sincer vorbind, stupide. Aceasta este o centrală nucleară. Acesta nu este un palat, Yukos sau altceva pe care conducerea rusă a reuşit deja să le fure. Doar specialiştii ucraineni pot garanta că nu vor exista incidente de radiaţii la staţia Zaporojie. Şi a fost important să auzim de la Grossi că toata comunitatea internaţională va contacta Ucraina doar în ceea ce priveşte ZNPP, deoarece este proprietate ucraineană. A fost, este şi va fi. Acum sunt aproximativ cinci sute de ocupanţi în staţie. Şi acestea nu sunt altceva decât cinci sute de riscuri de dezastru. Lumea înţelege asta. Şi sunt recunoscător pentru sprijinul tuturor celor care luptă pentru revenirea controlului deplin al Ucrainei asupra staţiei şi pentru demilitarizarea completă a acesteia. Un alt aspect al acestui subiect este electricitatea în sine. Şi dacă staţia Zaporojie nu funcţionează, noi, în Ucraina, ne confruntăm cu anumite dificultăţi. Avem o situaţie în care nu avem un surplus de energie electrică, pe care o putem exporta, în special, în ţările UE. Acesta este un dezavantaj pentru cetăţenii UE, care pierd o sursă sigură de aprovizionare cu energie. Acesta este un dezavantaj pentru noi, ucrainenii. Suntem sinceri în privinţa asta. Spunem sincer că noi toţi din Europa trebuie să luptăm pentru interesele noastre împreună - în deplină unitate", a subliniat Zelenski.

UPDATE 7:10. Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să câştige pentru a împiedica tancurile ruseşti ”să înainteze spre Varşovia sau Praga”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni arme şi să împiedice ”tancurile ruseşti să înainteze spre Varşovia sau Praga”, la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP. ”Agresorul trebuie pedepsit”, le-a transmis Zelenski celor 44 de lideri europeni reuniţi la Praga prin videoconferinţă.

”Acest război trebuie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau ale oricărei alte mări. Astfel încât tancurile ruseşti să nu înainteze spre Varşovia sau pe Praga”, a mai spus liderul de la Kiev.

Joe Biden: Vladimir Putin "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice"

Președintele american Joe Biden a declarat joi că amenințările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericolul unei "apocalipse", pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze, în plină desfăşurare a Războiului Rece. 

"Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba" în 1962, a spus liderul SUA la o strângere de fonduri la New York, precizând că omologul său rus Vladimir Putin "nu glumea" când a făcut aceste amenințări. 

"Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare, dacă lucrurile continuă să urmeze calea pe care o parcurg în prezent", a spus președintele american, potrivit Le Figaro

"Nu cred că poți (utiliza) cu ușurință o armă nucleară tactică fără a ajunge să provoci apocalipsa", a spus Joe Biden. Vladimir Putin "nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă", a conchis președintele american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 226. Comandantul rus al Districtului Militar din Est a fost demis. Noi victorii ale ucrainenilor și pe Frontul de Sud