Antena Meniu Search
x

Robert Fico poate vorbi, dar starea sa rămâne gravă. Medicii i-au amânat cea de-a doua operaţie

Starea de sănătate a premierului Slovaciei este în continuare gravă, însă preşedintele ales al ţării spune că a reuşit să schimbe câteva cuvinte cu el. A scăpat milimetric de moarte, a mai punctat acesta. Robert Fico a fost operat timp de mai bine de cinci ore, după ce trei gloanţe l-au lovit în abdomen, braţ şi picior. Acum, la Bratislava, se cer demisii după ce ofiţerii însărcinaţi cu protecţia demnitarului ar fi acţionat haotic imediat după ce atacatorul a scos pistolul. Bărbatul, un poet în vârstă de 71 de ani, a spus iniţial că e mândru de fapta sa. Motivaţia ar fi una politică: nu este de acord cu politica naţionalistă şi pro Moscova dusă de Guvern

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 08:02

Premierul Slovaciei, Robert Fico, împuşcat acum două zile în plină stradă, este în continuare în stare gravă. "Va rămâne internat în cadrul secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar. Nu este unul dintre cele mai bune spitale din Slovacia. Însă, medicii nu-şi permit un transfer către capitală, pentru că starea i se poate agrava oricând. Ieri ar fi trebuit să intre în cea de-a doua intervenţie chirurgicală, însă ultimele analize i-au făcut pe medici să fie prudenţi şi să mai aştepte. Ar putea intra chiar astăzi din nou în sala de operaţie. Abia după 20 de ore de la atac medicii au reuşit să îi oprească sângerarea abdominală", transmite reporterul Observator, Maria Rohnean

Atentatul, spun specialiştii consultaţi de Observator, a fost favorizat de o lipsă de informaţii a serviciilor secrete şi de acţiunea deficitară a agenţilor de la Oficiul pentru Protecţia Funcţionarilor Constituţionali şi Misiunilor Diplomatice, care nu a fost "ca la carte".

Greşelile comise de agenţi

Vezi și

Un fost ofiţer SPP spune că poziţionarea dispozitivului de protecţie, în teren, este bună în primă fază. Când premierul este însă strigat, primul lucru pe care trebuia să îl facă unul dintre agenţi era să ajungă lângă mulţime înaintea premierului. Apoi, să analizeze persoana care l-a interpelat, pentru a stabili dacă reprezintă vreun risc. Gărzile de corp s-au uitat, în schimb, la politician. În plus, la primul foc de armă, ofiţerul de lângă demnitar trebuia să facă scut în faţa premierului. "Sunt debusolaţi. premierul cade şi este lăsat în urmă, doi fug, unul se uită în altă parte, unul încearcă să îşi scoată pistolul. Nu ştiu cum să evacueze. Vine o maşină, într un fel sau altul îl duc în maşină", explică Cristian Cioc, fost ofiţer SPP.

Pe acelaşi subiect

Într-un astfel de scenariu, echipa medicală trebuie chemată în maximum 15 secunde. "Îl urcă într-o maşină, iar maşina nu are şofer. Este un ofiţer de protecţie care se duce către portiera şoferului, este un gest nefiresc. Şi mai trec nişte secunde până se pune în mişcare acest autoturism", mai spune Cristian Cioc, fost ofiţer SPP.

Din primele informaţii, atacatorul a stat câteva ore în perimetrul de securitate şi nu a fost luat în seamă. "Inexplicabil cum nu au văzut un om masiv, 1,90, 71 de ani, iese din context care scoată o armă de undeva şi o ţine pe lângă corp şi strigă la demintar, ridică arma deasupra barierei, paralel cu gardul. Tot sistemul de la execuţie la conducere rămâne blocat", explică Cristian Cioc.

De altfel, atentatul a reunit de urgenţă consiliul de apărare a ţării. Se cere deja demisia ministrului de interne din cauza eşecului protejării şefului guvernului de la Bratislava mai ales că, atacatorul Juraj Cintula a fost văzut în preajma premierului în urmă cu nici trei săptămâni. A fost prezent la un protest tot la finalul unei şedinţe de guvern, tot în provincie, la 160 de kilometri de locul unde l-a împuşcat ieri pe premier.

Operaţia lui Robert Fico a durat cinci ore

Medicii l-au operat timp de cinci ore pe Robert Fico. Un glonţ i-a străpuns abdomenul şi alte două un picior şi un braţ. În ultimii ani, problemele de sănătate s-au ţinut lanţ de politicianul slovac. Fico este hipertensiv şi a avut o formă mai gravă de covid, iar în 2016, a suferit o operaţie la inimă. Cu doar câteva zile înainte de tentativa de asasinat, a avut o viroză. "Trebuie să vă spun că după o scurtă vizită pe care i-am făcut-o premierului Robert Fico, starea lui de sănătate rămâne foarte gravă. Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute", dezvăluie Peter Pellegrini, preşedintele ales al Slovaciei

"Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante. Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri", a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat  El a mai spus că a vorbit cu premierul despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. 

Dus la audieri, atacatorul şi-a justificat atacul - raţiunile politice. În Slovacia, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Bărbatul de 71 de ani le-a spus anchetatorilor că nu a vrut să îl omoare pe premier, ci doar să îl rănească.

Suspectul Juraj Cintula a fost şi el victima unui atac armat, în timp ce era agent de pază la un magazin, în 2016. Tot în acelaşi an, acesta a fost fotografiat la un miting al grupării paramilitare pro-ruse Slovenskí Branci. Organizaţia recruta tineri pe care-i instruia să folosească armele de foc şi-i pregătea pentru un război în toată regula. Gruparea şi-a încetat activitatea acum doi ani. Fiul atacatorului le-a spus jurnaliştilor locali că tatăl său avea permis de port-armă şi a negat că tatăl său ar fi avut probleme psihice. Acum, acesta riscă până la 25 de ani de închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Robert Fico poate vorbi, dar starea sa rămâne gravă. Medicii i-au amânat cea de-a doua operaţie