Rusia este acuzată de mai multe ţări occidentale de spionaj cibernetic la scară mare
În urma uneia dintre operaţiuni, Olanda a expulzat patru agenţi secreţi ruşi care încercaseră să pătrundă în sistemul informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
În urma uneia dintre operaţiuni, Olanda a expulzat patru agenţi secreţi ruşi care încercaseră să pătrundă în sistemul informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Guvernul rus respinge acuzaţiile şi susţine, ca ripostă, că Statele Unite ar pregăti, în secret, arme biologice în Georgia. Schimbul de acuzaţii aminteşte, potrivit analiştilor, de cele mai tensionate zile ale Războiului Rece.
Primele acuzaţii au venit din Marea Britanie şi Australia. Hackerii ruşi ar fi dat atacul cibernetic devastator, anul trecut, împotriva Ucrainei, şi ar fi provocat pagube estimate la 10 miliarde de dolari. Dar cea mai gravă dezvăluire a venit din Olanda, susţinută de dovezi prezentate public, fapt neobişnuit în confruntările serviciilor secrete.
În aprilie, patru agenţi ai serviciului militar rus de informaţii GRU au încercat să pătrundă în sistemul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Au lucrat însă ca nişte amatori şi au fost prinşi.
Agenţii ruşi nu au putut fi judecaţi deoarece aveau paşapoarte diplomatice. Ei aveau bilete de tren spre Elveţia, unde ţinta lor ar fi fost un laborator care analiza substanţa folosită în atacul cu agent neurotoxic de la Salisbury.
Şi Statele Unite s-au alăturat ofensivei. Procurorii federali au inculpat, în lipsă, şapte agenţi ruşi, printre care şi cei patru prinşi în Olanda. Cu toţii ar fi urmărit, printre altele, să atace informatic şi câteva agenţii anti-doping. De cealaltă parte, Rusia afirmă că toate acuzaţiile sunt false şi urmăresc să degradeze şi mai mult relaţiile sale cu Occidentul.
Iar armata rusă susţine că un centru medical finanţat de americani la Tbilisi, în Georgia, ar studia de fapt arme biologice, vehiculate de ţânţari sau alte insecte. Dovezile par însă mult mai slabe decât cele prezentate în Occident. În urma atacurilor cibernetice, ministerul român de externe şi-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie şi a precizat că România se confruntă, la rândul său, cu astfel de provocări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰