Antena Meniu Search
x

Studiu: Eficiența vaccinurilor scade și de 40 de ori în fața Omicron, dar formele grave de Covid sunt prevenite

Varianta Omicron reduce substanțial numărul de anticorpi dobândiți în urma vaccinării cu serul anti-Covid Pfizer-BioNTech, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Africa de Sud, scrie Business Insider. Echipa din cadrul laboratorului Africa Health Research Institute a anunțat că studiul necesită revizuire iar rezultatele, încă preliminare, vor fi corectate pe măsură ce alte teste sunt realizate.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 08.12.2021, 09:58

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

O echipă de cercetători, condusă de Alex Sigal, șeful laboratorului Africa Health Research Institute, a testat 14 probe de sânge de la 12 persoane cu un eșantion viu din varianta Omicron. Voluntarii fuseseră vaccinați cu serul Pfizer, iar șase dintre ei au fost și infectați cu SARS-CoV-2, înainte de vaccinare. Oamenii de știință au descoperit astfel că eficiența vaccinării anti-Covid scade de 40 de ori în fața variantei Omicron. Echipa a subliniat că este vorba de un studiu parțial, iar rezultatele vor fi revizuite pe măsură ce alte teste vor fi efectuate. 

„O doză booster probabil ar scădea șansele de infecție, în special în cazul formelor severe”, a declarat Sigal, potrivit Business Insider. „Oamenii care nu au primit rapelul ar trebui să-și facă această doză, iar cei care au fost infectați anterior ar trebui să se vaccineze”.

La scurt timp după ce Sigal a anunțat rezultatele studiului, un alt grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a dezvăluit propriile descoperiri care sugerau o scădere substanțială, dar mai puțin dramatică, a numărului de anticorpi. Echipa Karolinska a constatat o reducere de 7 ori la 17 probe de sânge prelevate. Ei au observat că impactul Omicron a variat foarte mult între mostre și au folosit o versiune a variantei care a fost creată artificial într-un laborator. 

Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson lucrează deja la seruri anti-Omicron

Pe acelaşi subiect

Directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat anterior pentru Business Insider că ar fi îngrijorat dacă Omicron ar duce la o scădere de 10 a numărului de anticorpi anti-Covid. O scădere de această amploare, l-ar îngrijora cu privire la faptul că serurile actuale nu vor oferi suficientă protecție și că ar fi nevoie de dezvoltarea unui alt ser pentru Omicron. “Dacă depășim o scădere de 10 ori a nivelului de anticorpi, cred că începem să intrăm în zona galbenă sau chiar roșie, când imunitatea este probabil scăzută și durează puțin timp după vaccinare”.

Mai mulți dezvoltatori de vaccinuri, inclusiv Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson lucrează deja la vaccinuri împotriva variantei Omicron. În zilele următoare sunt așteptate rezultatele evaluărilor ale eficienței vaccinurilor actuale, din partea producătorilor.

Încă nu este clar dacă Omicron va afecta protecția vaccinului împotriva formelor severe de boală. Virusologii sunt optimiști că vaccinurile ar putea ajuta în continuare la prevenirea formelor severe ale Covid, în ciuda scăderilor semnificative ale nivelurilor de anticorpi. Vaccinurile activează și alte părți ale sistemului imunitar, în special celulele B și T, care conferă adesea protecție împotriva celorlalte variante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Studiu: Eficiența vaccinurilor scade și de 40 de ori în fața Omicron, dar formele grave de Covid sunt prevenite