Ucrainenii susțin că au doborât în premieră o rachetă hipersonică rusă Kinjal
Generalul ucrainean Mikola Oleşciuk a anunţat, sâmbătă, că Ucraina a doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă Kinjal, în timpul atacurilor Moscovei din noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.
În 2018, Vladimir Putin califica racheta Kinjal drept “arma ideală”, deoarece este foarte dificil de interceptat de inamici. "Felicit poporul ucrainean pentru acest eveniment istoric. Da, am doborât racheta Kinjal", a notat Oleşciuk pe Telegram, potrivit news.ro.
Potrivit forţelor aeriene ucrainene, racheta a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot, deasupra Kievului, la ora locală 02:30.
Ucraina le-a cerut în mod repetat aliaţilor occidentali să o ajute la întărirea sistemului său de apărare aeriană. Pe durata iernii, Moscova a bombardat structurile energetice ale Ucrainei. Kievul a primit la jumătatea lunii aprimie primele sisteme Patriot de apărare aeriană.
Rachetele Kinjal se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse
- Ucrainenii nu cred în retragerea trupelor Wagner din Bahmut. Prigojin se pregăteşte cu disperare pentru cucerirea...
- Cât de adevărat este anunţul lui Prigojin că retrage trupele Wagner din Bahmut pentru a-şi linge rănile....
- Scene incredibile la Kiev. Un bărbat trage cu arma din balcon spre drona ucraineană, crezând că este una rusească
O astfel de rachetă poate atinge Mach 10, adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face aproape imposibil de detectat şi doborât.
Potrivit oficialilor ruşi, Kinjal poate atinge cu precizie ţinte aflate într-o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri. Asta dacă sunt lansate de la sol. Dacă sunt montate şi lansate de pe avioanele de luptă MiG-31, atunci distanţa la care pot lovi creşte exponenţial.
Kinjal nu sunt singurele "hipersonice" din arsenalul armatei ruse
Rachetele Kinjal nu sunt singurele astfel de arme pe care armata rusă le are la dispoziţie. Rachetele Avangard sunt rachete hipersonice cu planor, ceea ce se traduce prin faptul că îşi pot schimba direcţia la viteze uriaşe. În acest caz devin practic imposibil de interceptat sau "invizibile", aşa cum le-a catalogat Vladimir Putin.
Atunci când au fost testate, în 2018, preşedintele Rusiei a spus că progresul tehnologic atins o dată cu realizarea "Avangard" este comparabil cu cel al dezvoltării primului satelit artificial al Pământului - celebrul satelit Sputnik.
Rachetele hipersonice Avangard ating o viteză de 27 Mach, adică de 27 de ori viteza sunetului, şi pot atinge ţinte aflate la 6.000 de kilometri distanţă. Ele a fost testate în 2018, date în folosinţă în 2019 şi pot transporta chiar şi încărcătură nucleară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰