Ucraina primește tot mai puțin ajutor militar din partea europenilor, chiar când războiul intră într-o fază critică - Politico
În toată luna iulie, cele mai mari șase țări din Europa nu au oferit Ucrainei noi angajamente militare bilaterale, potrivit unor noi statistici – o premieră de când Rusia și-a început invazia în februarie. Revelația este un semn că, în ciuda schimbărilor istorice în politica europeană de apărare, care au făcut ca țări reticiente ca Franța și Germania să trimită arme către aliatul din est- ajutorul militar pentru Ucraina ar putea scădea chiar când Kievul lansează o contraofensivă crucială, notează Politico.
![Cele mai mari șase țări din Europa nu au oferit Ucrainei noi angajamente militare bilaterale în iulie. Cele mai mari șase țări din Europa nu au oferit Ucrainei noi angajamente militare bilaterale în iulie.](https://img.observatornews.ro/0/2022/8/18/484432/arme-ukraina-2c5dec1b.webp?w=430&f=2&v=2)
Datele noi, care acoperă livările de arme din Regatul Unit, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia, ilustrează un argument pe care oficialii militari și politicienii ucraineni l-au repetat în mod constant: că marile puteri europene nu țin pasul cu ajutorul militar care vine din SUA. Specialiștii militari și unii membri ai Parlamentului European au reluat din ce în ce mai des acest argument.
Christoph Trebesch, șeful echipei de la Urkraine Support Tracker, a declarat că datele organizației arată că angajamentele europene de ajutor militar pentru Ucraina au avut o tendință descendentă de la sfârșitul lunii aprilie. "În ciuda războiului care a intrat într-o fază critică, noi inițiative de ajutor au încetat", a subliniat el.
Aliații occidentali s-au întâlnit săptămâna trecută la Copenhaga pentru a vorbi despre angajamentele pentru susținerea armatei Ucrainei, însumând 1,5 miliarde de euro în angajamente. Dar Trebesch, care a spus că echipa sa încă analizează cifrele, a avertizat că suma "este prea mică în comparație cu cele care au fost promise în conferințele anterioare".
Europa ar trebui să trateze războiul din Ucraina la fel ca pandemia de Covid-19, cred experții
Trebesch a susținut că țările europene ar trebui să considere războiul din Ucraina ca fiind mai asemănător cu criza din zona euro sau cu pandemia de coronavirus, două evenimente care au determinat liderii continentului să ofere sute de miliarde în măsuri de finanțare de urgență.
Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat recent că țări precum Franța și Germania trebuie să facă mai mult pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei. "Dacă vrem ca războiul să se termine cât mai curând posibil, ei trebuie să se întrebe: facem suficient?" a spus el. El a cerut națiunilor europene să ofere proporțional la un nivel similar cu mai multe țări din Europa Centrală, referindu-se în mod special la Polonia, Slovacia și Republica Cehă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰