Antena Meniu Search
x

Video Un raport confidenţial ajuns în presa britanică susţine că generalii ruşi ar fi încercat să-l convingă pe Putin să pună capăt invaziei

Oraşul Severodoneţk din Donbass a devenit un al doilea Mariupol. Forţele ruse se apropie de centrul localităţii după ce bombardamentele au distrus 90 la sută din clădiri. Ucrainenii continuă să reziste, iar luptele de stradă sunt deosebit de intense. Printre ultimele victime se numără şi un reporter francez, al 32-lea jurnalist ucis în Ucraina de când Rusia a declanşat invazia. Război Rusia - Ucraina, ziua 97 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 08:27

Severodoneţk este în aceste zile principalul obiectiv al ofensivei ruse în Donbas. Tactica este aceeaşi ca la Mariupol: oraşul trebuie cucerit cu orice preţ, chiar dacă va fi făcut una cu pământul. Din cei 100 de mii de locuitori pe care acesta îi avea înaintea invaziei, acum au rămas mai puţin de 15 mii. Sunt toţi refugiaţi în subsoluri, fără şanse de a părăsi oraşul. 

Nici operaţiunile umanitare nu sunt ferite de atacuri. Un reporter francez şi-a pierdut viaţa când vehiculul blindat în care se afla a fost lovit de o ploaie de schije generate de explozia unui obuz. În vârstă de 32 de ani, Frederic Leclerc Imhoff se afla la a doua misiune pe fronturile din Ucraina. Un alt ziarist francez a fost rănit în timp ce interpreta lor, localnică, a scăpat nevătămată.

Echipa lor urmărea încercarea de evacuare a unor civili din infernul de la Severodoneţk. Tragedia s-a produs chiar în timp ce noul ministru de externe al Franţei se afla la Kiev pentru a exprima solidaritatea ţării sale cu Ucraina.

Un analist militar de la Kiev a recunoscut că este surprins de intensitatea atacurilor ruse

Pe acelaşi subiect

Separatiştii din Donbass, protejaţii Rusiei, nu au ezitat să-l califice pe jurnalistul ucis drept un "mercenar străin". Moartea sa nu este, din păcate, decât una din nenumăratele crime de război atribuite invadatorilor ruşi. La Bahmut, un alt centru strategic din Donbas, mai multe familii sunt nevoite să trăiască în stradă după ce locuinţele le-au fost distruse de bombe.

Statul major ucrainean se aşteaptă la noi ofensive pe mai multe direcţii în Donbas, după ce armata rusă îşi va regrupa forţele. Un analist militar de la Kiev a recunoscut că este surprins de intensitatea atacurilor şi de numărul mare de soldaţi aruncaţi în luptă de Rusia. Motivul ar fi că generalii încearcă să ocupe cât mai mult teritoriu, pentru a îndeplini ordinele de la Kremlin, înainte ca Ucraina să primească armele performante promise de Occident. Dar unele din aceste arme, rachetele cu rază mare de acţiune produse în Statele Unite, se pare că nu vor ajunge pe front.

Generalii ruşi ar fi încercat să-l convingă pe Putin să pună capăt invaziei

Preşedintele Biden doreşte, probabil, să evite o ripostă dură a Rusiei la un eventual atac ucrainean care i-ar lovi teritoriul. Deocamdată, pe lângă luptele crâncene din Donbas, Rusia a reluat bombardamentele în regiunile Harkov şi Sumî, din nordul ţării. 

În sud, ucrainenii au contraatacat spre Kherson, dar liniile de apărare fortificate de ruşi rezistă. Serviciile occidentale de informaţii consideră, însă, că armata rusă a suferit pierderi foarte grele care, la un moment dat, s-ar putea dovedi insuportabile. Un raport confidenţial ajuns în presa britanică susţine că generalii ruşi au încercat să-l convingă pe Putin să pună capăt invaziei. Dar nu au reuşit, iar liderul de la Kremlin încă mai crede că poate obţine victoria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Un raport confidenţial ajuns în presa britanică susţine că generalii ruşi ar fi încercat să-l convingă pe Putin să pună capăt invaziei