Antena Meniu Search
x

Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia. Care este strategia adoptată și câți britanici au fost vaccinați până acum

În Anglia a început, pe 8 decembrie, campania de vaccinare anti-COVID. Primele 800.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de companiile Pfizer și BionTech au fost distribuite deja în 50 de spitale din țară. În total au fost comandate 40 de milioane de doze. Prima persoană care a fost imunizată împotriva coronavirusului este o femeie în vârstă de 90 de ani.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 14.12.2020, 19:20

Un bătrân din Marea Britanie este vaccinat de o asistentă împotriva coronavirusului.
Un bătrân din Marea Britanie este vaccinat împotriva coronaviruslui. - Profimedia Images
  • Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia a început pe 8 decembrie.
  • Prima persoană care s-a vaccinat a fost o bunică în vârstă de 90 de ani.

Marea Britanie este a doua cea mai afectată țară europeană de coronavirus, din punctul de vedere al deceelor înregistrate. Cu 63.895 de persoane decedate din cauza contractării virusului, este și prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech, pentru utilizare pe scară largă.

Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia: Schimbare de strategie

Guvernul britanic a schimbat strategia de vaccinare pe ultima sută de metri. Nu medicii au fost primii imunizați împotriva coronavirusului, ci vârstnicii din azile și îngrijitorii lor, abia apoi urmând și cadrele medicale. Astfel, prima persoană care a fost vaccinată este o bunică în vârstă de 90 de ani din Irlanda de Nord.

Margaret Keenan a declarat că se simte privilegiată să fie prima persoană vaccinată împotriva Covid-19. "Este cel mai frumos cadou de dinaintea aniversării pe care mi-l puteam dori, pentru că înseamnă că, în sfârşit, pot fi nerăbdătoare să petrec timp cu familia şi prietenii de Anul Nou, după ce am fost singură mare parte din an. Sfatul meu pentru orice persoană căreia îi este oferit vaccinul este să îl primească. Dacă eu îl pot face la 90 de ani, atunci şi voi îl puteţi face”, au fost declarațiile bunicii, imediat după administrarea primei doze a vaccinului Pfizer. 

Lista completă a grupurilor cu prioritate, în ordinea stabilită de autoritățile medicale din UK:

  • rezidenții din căminele de bătrâni și îngrijitorii lor
  • persoanele cu vârstă de 80 de ani, cadrele medicale și angajații din sănătate și asistență socială
  • persoanele de peste 75 de ani 
  • persoanele cu vârsta de peste 70 de ani și persoanele extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic 
  • persoanele de peste 65 de ani 
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani, cu comorbidități
  • persoanele de peste 60 de ani
  • persoanele de peste 55 de ani 
  • persoanele de peste 50 de ani 

Schimbarea strategiei de vaccinare în Anglia a fost criticată de medici și specialiștii sanitari, care anticipează un al treilea val al pandemiei. Însă, autoritățile au explicat faptul că programul britanic de vaccinare are drept obiectiv protejarea celor mai vulnerabili.

Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia: Câți britanici au fost vaccinați până acum

Două treimi dintre britanici au declarat, în luna noiembrie, că ar fi dispuși să se imunizeze împotriva coronavirusului, potrivit unui sondaj realizat de YouGov, o firmă de cercetare de piață și analiză de date.

Scopul autorităților este de a vaccina cât mai mulți oameni cu vârsta peste 16 ani din Marea Britanie, scrie BBC

În prima săptămână a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din Anglia s-a urmărit imunizarea a 800.000 de persoane, într-o primă fază, urmând ca numărul lor să crească în perioada următoare. Statul insular a comandat 40 de milioane de doze de vaccin.

Vaccinarea anti-COVID-19 în Anglia. Epidemiologul Anthony Fauci critică aprobarea rapidă a vaccinului

Epidemiologul american Anthony Fauci a criticat, săptămâna trecută, strategia de vaccinare din Marea Britanie și rapiditatea cu care tratamentul a fost aprobat.

''Dacă vă grăbiţi şi acţionaţi superficial, oamenii nu îşi vor dori să se vaccineze. Statele Unite au, cu ajutorul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), cele mai ridicate standarde în ceea ce priveşte abordările normative. Marea Britanie nu s-a mişcat la fel de minuţios. Au obţinut un avantaj de câteva zile. Nu cred că acest lucru va schimba cu mult situaţia actuală'', spune Anthony Fauci.

Vaccinarea anti-COVID-19 în Anglia. Vaccinul, nerecomandat persoanelor cu alergii puternice

Agenția de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale din Marea Britanie a anunțat, la o zi după ce medicii au început imunizarea cetățenilor, că persoanele cu antecedente de reacții alergice semnificative nu ar trebui să primească vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania Pfizer-BioNTech.

Avertismentul a venit după ce două persoane vaccinate anti-COVID au avut reacții alergice puternice, imediat după administrarea serului. Cei doi au avut o reacție anafilactoidă, care s-a manifetat printr-o erupție pe piele, senzație de respirație îngreunată și o scădere a tensiunii arteriale. Însă, în prezent, aceștia "se recuperează bine”, 

Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia. Traseul dozelor de vaccin din laboratoarele Pfizer până în spitalele din UK

Primul vaccin care este declarat eficient împotriva coronaviruslui și aprobat pentru utilizare este dezvoltat de compania Pfizer-BioNTech, care are laboratoare în Europa și SUA. Dozele inițiale de vaccin pentru Marea Britanie sunt produse la sediul Pfizer din Puurs, Belgia.

Deoarece vaccinul este realizat folosind material genetic - o tehnică care nu a fost dezvoltată până acum la acest nivel - are nevoie de condiţii stricte de depozitare și trebuie păstrat la o temperatură foarte mică de -70C pentru a preveni degradarea acestuia. 

Înainte ca vaccinul să părăsească laboratorul, loturi de câte 195 de flacoane sunt plasate în tăvi și apoi introduse în containere speciale.

Aceste containere - fiecare conținând aproape 5.000 de doze - sunt echipate cu dispozitive de monitorizare a temperaturii, care trimit în mod constant informații despre starea transportului înapoi la Pfizer. Aceste cutii sunt apoi transportate cu avionul sau camionul în Marea Britanie pentru distribuire către centrele de vaccinare.

Vaccinul Pfizer este transportat la un laborator central, unde loturile sunt testate de o companie de logistică medicală pentru calitate. Apoi, fiecare cutie este deschisă, despachetată și are datele de temperatură descărcate, procesul durând între 12 și 24 de ore.

Odată ce calitatea a fost aprobată, vaccinurile sunt pregătite pentru comandă. Sunt depozitate în congelatoare speciale până la expediere.

Odată ajuns la un centru de vaccinare, lotul este scos din congelatorul special de către personalul medical. Durează câteva ore pentru a dezgheța conținutul fiecărui flacon, care apoi trebuie diluat în soluție salină înainte de a fi administrat pacienților. Vaccinul trebuie utilizat în decurs de șase ore de la diluare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Vaccinarea anti-Covid-19 în Anglia. Care este strategia adoptată și câți britanici au fost vaccinați până acum