Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ploaie de stele "Eta Aquariids" va lumina cerul în acest weekend

Următoarea ploaie de stele, denumită de astronomi "Eta Aquariids", va începe în acest weekend, urmând a atinge punctul culminant marți, pe 5 mai, când cerul va fi luminat în fiecare oră de peste 40 de meteori.

de Daniel Murărescu

la 01.05.2020 , 16:51

Ploaie de meteori Ploaia de meteori Perseide, Finlanda, 2016 - Profimedia Images
  • Zeci de meteori vor lumina cerul în următoarele zile
  • Fenomenul va fi vizibil și în emisfera nordică

Fenomenul "Eta Aquariids" - ce se produce în fiecare an de la mijlocul lunii aprilie și până la sfârșitul lunii mai - va avea loc ca urmare a faptului că resturile lăsate în urmă de Cometa Halley, cea mai faimoasă dintre cometele periodice, se vor dezintegra la intrarea în atmosfera Pământului.

Potrivit Daily Mail, astronomii recomandă "un scaun confortabil" pentru că ploaia de stele va fi vizibilă timp de ore întregi, iar partea bună este că spectatorii nu vor avea nevoie de binoclu sau telescop.

Ploaia de meteori "Eta Aquariids" este numită după constelația Vărsătorului, deoarece are loc în acel punct al cerului, mai precis din direcția stelei "Eta Aquarii".

Articolul continuă după reclamă

"Pentru cele mai bune condiții, ar trebui să găsești o locație departe de iluminatul stradal sau alte surse de poluare luminoasă", au transmis reprezentanții organizației Royal Museums Greenwich.

Deși ploaie de stele va fi mai vizibilă în emisfera sudică, aceasta va putea fi observată și în emisfera nordică.

Specialiștii le recomandă celor care vor să privească spectacolul ceresc să nu fixeze cu privirea o anumită locație din cer, ci să privească spre stele relaxați, deoarece ar putea pierde cele mai frumoase momente.

Potrivit Wikipedia, meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic. În general sunt compuși din fier și rocă.

În momentul contactului cu atmosfera (terestră), aceste particule dau naștere fenomenului optic numit meteor - dâra luminoasă denumită în popor "stea căzătoare".

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Ploaie de stele "Eta Aquariids" va lumina cerul în acest weekend