Antena Meniu Search
x

Video De ce Babasha nu a mai fost huiduit în a doua seară de concert. Explicaţia unui psiholog: "Lecţie pentru România"

Potopul de seara trecută i-a afectat şi pe spectatorii Coldplay de pe Arena Naţională. Solistul trupei Coldplay a intervenit în ajutorul cântăreţului Babasha, huiduit cu o seară înainte la acelaşi concert şi a comunicat publicului că tânărul va urca pe scenă, iar oricui nu îi place acest gen muzical să ia o pauză sau să meargă la toaletă. Artistul a urcat din nou pe scenă, iar reacţiile au fost diferite.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 14.06.2024 , 09:14

"Nu e uşor, pentru că ai 50.000 de oameni şi nu ştii cum reacţionează, şi dacă reacţionează urât şi împotriva ta s-ar putea să ratezi cu totul concertul, au fost mulţi care au spus că nu s-au mai putut concentra. Are toată aprecierea mea Chris pentru că a educat România. A dat o lecţie frumoasă, a arătat că putem să iubim şi tot mesajul lui de ieri şi de azi a fost despre iubire. A pregătit momentul, nu a mai fost atât de brusc, a informat, dar a controlat masele şi oamenii pe parcursul speech-ului său şi la final, după ce a cântat acelaşi manelist au apreciat. Au dat dovadă că totuşi că există diversitate şi poţi să iubeşti diversitatea. Cred că a fost un act cultural artistic şi muzical", spune Mihai Copăceanu.

De ce în prima seară reacţia de ură a fost atât de puternică

Despre ce a putut declanşa această ură, a spus: "În esenţă, ura ştim foarte bine şi rasismul nu atât faţă de manele, cât faţă de cei care cântă manele, care aparţin unei etnii a început cu câteva valuri de huiduieli şi de strigăte. Cei care au fost lângă scena au auzit inclusiv înjurături, sintagme realmente rasiste. Ieri seară au crescut şi au crescut, este efectul maselor. Este suficient să ai o simplă explozie care influnţează. A fost spontan, oamenii de acolo nu au gândit, nu şi-au dat seama că de fapt în timp ce ei strigau şi urlau de faţă era Chris care cânta la pian şi el îşi primea aceste huiduieli. A fost clar un efect al  maselor. Adica ai nevoie doar de un pretext, un protestatar. A fost o scânteie, care bine organizată, bine gândită şi acolo au fost anumite persoane care sunt anti manele destul de dur, deşi sperăm la un public educat, tolerant, cu altă înţelegere. Seara trecută au fost unii care au stârnit cumva, influenţat şi au ajuns să convingă atât de mulţi încât nu se mai auzea solistul. Eu speram că el o să spună ceva după, a fost o pauză, s-a stins lumina şi Chris Martin a continuat concertul"

Vezi și

Întrebat dacă Chris Martin a greşit în prima seară pentru că nu a explicat momentul, a adăugat: "cred că dacă ar fi ţinut un discurs de un minut jumătate despre toleranţă şi manea şi oamenii ar fi fost pregătiţi emoţional, reacţia ar fi fost poate mult mai mică".

Pe acelaşi subiect

Unii au spus că s-au simţit trădaţi din postura de consumator, pentru că nu primit pentru ceea ce au plătit, "Eu ca spectator merg şi îţi dau ţie credit şi ştiu ce cumpăr şi chiar dacă tu mai ai surprize am maximă încredere în tine. Cred că este forţat acest argument că am plătit ceva şi nu mi-au oferit pentru ceea ce am plătit", spune psihologul.

A doua reacţia este mai tolerantă doar ca urmare a discursului lui Chris Martin sau şi a valului uriaş de postări în social media?

"Contează foarte mult ca lider să poţi controla reacţia unei arene întregi de 50.000 de oameni. Oamenii s-au aşteptat ca şi a doua seară să vină şi au fost mai toleranţi. Cei care au hulit ieri, puteau şi azi să hulească. A contat foarte mult că au stat împreună pe scenă, cu chitara, s-au îmbrăţişat, un management al momentului şi faptul că oamenii s-au aşteptat şi au fost mult mai atenţi , n-au mai riscat să supere artistul şi trupa", a încheiat Mihai Copăceanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » De ce Babasha nu a mai fost huiduit în a doua seară de concert. Explicaţia unui psiholog: "Lecţie pentru România"