Dacian Cioloș a demisionat din USR, alături de alți patru europarlamentari. Au lansat partidul REPER
Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa, Dragoş Tudorache şi Dacian Cioloş au renunţat marţi la calitatea de membri ai USR, arată un comunicat de presă al formaţiunii Reînnoim Proiectul European al României (REPER).
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile şi promisiunile cu care noi, eurodeputaţii aleşi pe lista Alianţei 2020 USR PLUS, am cerut şi obţinut votul a 2 milioane de cetăţeni români în campania electorală din 2019. Nu vedem la conducerea USR nici dorinţa, nici maturitatea de a accepta greşelile trecutului şi de a schimba o direcţie care duce partidul spre irelevanţă politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competenţe (oameni şi idei) şi de a dezvolta organizaţia. Vedem un cerc restrâns de membri care îşi consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre şi ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susţin cei cinci europarlamentari într-o declaraţie comună, citată de news.ro.
Cei cinci europarlamentari declanşează azi înfiinţarea partidului REPER - Reînnoim Proiectul European al României - o nouă iniţiativă politică de dialog şi interacţiune cu societatea şi comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane şi soluţii pentru crizele şi provocările reale actuale din societatea românească: costul şi calitatea vieţii, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiţie, transformarea climatică şi digitală. Cei cinci europarlamentari rămân afiliaţi grupului Renew Europe din Parlamentul European.
„Un proiect politic are datoria de a rămâne constant deschis către societate şi mediul de afaceri, de a căuta soluţii, de a răspunde nevoii de a coagula oameni şi resurse pentru pregatirea profesionistă a unei guvernări pentru 2024. Am înţeles nemulţumirile susţinătorilor noştri, vedem că guvernarea PNL-PSD nu reprezintă o soluţie şi că nu există o alternativă reală în actualele partide de opoziţie. Avem responsabilitatea de a crea această alternativă şi am decis înfiinţarea partidului REPER, pe care îl vom construi împreună cu cei care se vor alătura acestui demers”, spun cei 5 eurodeputaţi.
Iniţiatorii admit că există în societate dezamăgire şi neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt.
- S-a unit cu USR, dar i-a dat cu minus. Dacian Cioloș ar pregăti un nou partid, alături de foști colegi din PLUS -...
- Val de plecări din USR. 400 de persoane şi-au dat demisia din partid după ce Dacian Cioloş a renunţat la...
- USR ironizează clasa politică, dar şi pe Cioloş, de Ziua Îndrăgostiţilor: "Mi-aş da demisia pentru o zi...
”Îţi împărtăşim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate. Ştim că ne-ai oferit încrederea prin vot. Ştim că ţi-ai pus speranţe în noi. Suntem gata să o luăm de la capăt, folosind experienţa şi învăţămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel. Dacă nu te simţi reprezentată sau reprezentat de nici o organizaţie politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună. Transformarea României este posibilă numai dacă ştim cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea - cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viaţa comunităţii lor şi a ţării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare. Niciun partid politic din România nu a reuşit acest lucru până acum. Am văzut găşti, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Provocarea noastră este să facem o mare echipă”, se mai arată în manifestul REPER.
Dacian Cioloş a fost preşedintele USR
Dacian Cioloş și-a anunțat oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR pe 7 februarie 2022, după ce reformele propuse de el ar fi fost blocate de conducerea partidului.
Patru luni de zile a rezistat Dacian Cioloş să fie şef al USR, unde şi-a dorit să ocupe această funcţie. Însă la Congresul care a avut loc în toamna anului trecut nu a reuşit să îşi facă o majoritate şi în Biroul Naţional. Practic este forul de decizie care controlează absolut toate deciziile pe care partidul le ia. Acest for este controlat de vechii USR-işti care l-au susţinut pe Dan Barna pentru funcţia de preşedinte. Iar Dacian Cioloș a propus chiar în Biroul Național ca acest for să aibă puteri mai reduse, propunere care a picat la vot și a dus la demisia lui.
În prima săptămână de la declanșarea crizei, prin depunerea demisiei lui Dacian Cioloș, aproximativ 400 de persoane şi-au dat demisia din USR. Dacian Cioloș spunea însă că va rămâne membru în partid și făcea un apel la membri să nu plece și să lupte în continuare pentru modernizarea partidului.
Istoricul partidelor înființate de Dacian Cioloș
Dacian Cioloş a fondat, în 2017, Platforma România 100, împreună cu alţi patru foşti colegi din guvernarea 2016. Anul următor, a făcut parte dintr-un grup care a iniţiat proiectul politic România Împreună, care în decembrie 2018 a devenit PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate), potrivit sursei amintite.
La Convenţia Naţională a Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din 26 ianuarie 2019, Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al formaţiunii politice cu 99,17% din voturi. La 7 decembrie 2019, a fost validat la Convenţia Naţională a PLUS, cu majoritate de voturi, în funcţia de preşedinte al partidului.
Din 2 februarie 2019, Dacian Cioloş este copreşedinte al Alianţei 2020 USR-PLUS alături de preşedintele USR, Dan Barna, alianţa fiind constituită în şedinţa Comitetului Politic al USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare. La aceeaşi dată, reprezentanţii partidelor USR şi PLUS au anunţat lista comună de candidaţi, Dacian Cioloş ocupând prima poziţie.
La 15 august 2020, cele două formaţiuni ale Alianţei 2020 - USR şi PLUS au decis să fuzioneze. În 16 aprilie 2021, fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreşedinţi - Dan Barna şi Dacian Cioloş - şi de Biroul Naţional Reunit format din liderii liderii USR PLUS.
La 28 august 2021, în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS, au fost prezentate candidaturile copreşedinţilor Dan Barna şi Dacian Cioloş şi a senatorului Irineu Darău, la preşedinţia USR PLUS. În urma primului tur de votul, desfăşurat online, între 14 şi 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna - 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău - 3.300 de voturi (10,1%).
În urma congresului, USR PLUS a devenit USR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰