Video Ignatul, ziua tăierii porcului. Secretul pentru un șorici fraged și o carne gustoasă: "O știu de la mama mea"
Astăzi, de Ignat, păstrăm tradiţiile vii. În Bucovina, este ziua tăierii porcului, ritual neschimbat de decenii, dar adaptat vremurilor noastre. Obiceiul aduce toată comunitatea la un loc. Fie că sunt rude sau vecini, împreună dau gust preparatelor din carne de porc, care vor umple mesele de Crăciun şi Revelion.
Aşa începe ziua de Ignat, ziua în care în fiecare gospodărie se taie porcul de Crăciun. În comuna Vama din Suceava, tradiţia e un prilej numai bun ca toţi vecinii să se adune. Vasile sacrifică porci de 40 de ani, timp în care a învăţat toate secretele. De exemplu, animalul trebuie pârlit cu paie sau surcele ca şoriciul să fie mai fraged.
În Bucovina, după tăierea porcului, în ceaun sfârâie pomana porcului. Următorul pas, prepararea produselor tradiţionale. Caltaboşul şi cârnaţii nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare.
"Punem cărnița dată prin mașină, usturoi, piper și sare. Dacă nu pui suflet și dragoste, nu ies. Eu o știu de la mama mea. Slănița un picuț macră, tot ce este din porc se face", a spus Gina Potoroacă, localnică.
Ziua de Ignat are în spate o serie de semnificaţii
"Ignatul e asociat cu unul dintre cele mai profunde sensuri magico-ritualice specifice românilor. A sacrifica înseamnă a păstra, nu se moare de moarte naturală, se sacrifică și se păstrează însuși vitalitatea, esența și energia celui sacrificat", a explicat Călin Bârleanu, etnolog.
Tradiţa spune că, de Ignat nu ai voie să faci alte treburi. Spălatul, cusutul sau măturatul ar putea atrage boli şi necazuri asupra gospodăriei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰